Han startar nytt “parti” till Ingenjörsfullmäktige

Patrik Milton
Patrik Milton, ordförande för Sveriges Ingenjörer i Region Skåne. Foto: Mariela Ferré-Hofman

Om ett knappt år sker nästa val till Ingenjörsfullmäktige. Men redan nu har några ingenjörer börjat jobba för att starta en ny lista som ska ställa upp i valet: med ingenjörer som jobbar i kommuner och regioner.

Våren 2022 sker nästa val till Ingenjörsfullmäktige – Sveriges Ingenjörers högsta beslutande organ där medlemmarna genom valda ombud är med och påverkar vad förbundet jobbar med.

Mer info om valet

Här finns information om valet och dagens mandatfördelning i Ingenjörsfullmäktige.

Den 25 november startar nomineringen av listor, motsvarande partier. Men Patrik Milton, ordförande för Sveriges Ingenjörer i Region Skåne, ville börja i god tid med att skapa en ny lista för ingenjörer i SKR-sektorn (Sveriges Kommuner och Regioner).

– Det är naturligt att vi är representerade i fullmäktige. Att alla får sin röst hörd i förbundet. Vi vill vara med och påverka Sveriges Ingenjörers prioriteringar, säger han.

Räcker med 20

Efter en stadgeändring som antogs av Ingenjörsfullmäktige 2018 räcker det nu med att 20 medlemmar står bakom en lista för att ställa upp i valet.

I april hade Patrik Milton och medlemmar i Sveriges Ingenjörer i en dryg handfull regioner och några kommuner ett uppstartsmöte för listan. Namnet på listan är Ingenjörer i välfärden, och Patrik Milton hoppas att fler ingenjörer i kommuner och regioner kommer att ansluta till den.

– Ta kontakt om du är intresserad av att vara med, säger han.

Löneavtalet är en del

Rapporterar om fullmäktigevalet

Ingenjören kommer under året fram till valet till Ingenjörsfullmäktige att skriv om listorna som ställer upp och annat om fullmäktige och vad som händer.

Har du nyhetstips inför fullmäktigevalet? Hör av dig till oss i redaktionen här.

Det finns flera anledningar till att Patrik Milton ville starta en lista för ingenjörer i SKR-sektorn. Men en av de tyngsta är löneavtalet och det låga löneläget i sektorn, säger han. Bland annat är gruppen kritisk till är att deras avtal är sifferlöst.

– Siffror i avtal är det enda språk politiker förstår. De säger ”Vi avsätter de pengar vi är skyldiga till enligt avtal”, men i vårt avtal är de inte skyldiga en enda krona.

En annan fråga är att jobba mer aktivt för att starta Sveriges Ingenjörer-föreningar i kommuner och regioner. Ytterligare en fråga är att både Saco- och TCO-förbund erbjuder sina medlemmar att teckna sjukförsäkringar.

– Forskaren John Lapidus har kartlagt att det urholkar den skattefinansierade sjukvården och vi som fackförbund bidrar till det. Det tycker jag är illa.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Den 11 mars flyttar allt innehåll från Collectum till Avtalat. Där hittar tjänstemän i privat sektor information om sin tjänstepension, väljer förvaltare, efterlevandeskydd och kan ställa frågor.
Fler artiklar