Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFärre nyexade ingenjörer hade jobb i oktober

Färre nyexade ingenjörer hade jobb i oktober

Hur har det gått för nyexaminerade ingenjörer att få jobb under pandemin? Klart sämre än året innan, visar statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Samtidigt kan det finnas fler förklaringar bakom än vad som syns i resultaten.

UKÄ har tagit fram snabbstatistik över sysselsättningen för nyexaminerade för 2019 och 2020. Statistiken baseras på uppgifter från Skatteverket om hur många som hade en inkomst på minst 20 000 kronor i oktober det år de tog examen.

Rapporten visar att civil- och högskoleingenjörer har drabbats hårdare av pandemin än många andra utbildningsgrupper. Båda finns med bland de tio utbildningar som hade störst negativ förändring från 2019 till 2020 (tillsammans med bland andra arkitekter, apotekare och psykoterapeuter). För högskoleingenjörer har läget försämrats mer och från en lägre nivå före pandemin. Trots minskningen låg civilingenjörer fortfarande över snittet för samtliga nyexaminerade, medan högskoleingenjörer låg under.

2019 2020 Förändring i %-enheter
Civilingenjörsexamen (1410) 89% 82% -7
Högskoleingenjörsexamen (830) 77% 66% -11
Snitt alla nyexaminerade 78% 76% -2

Källa: UKÄ. Inom parentes visas antal som tog examen under januari–juni 2020.

Men skillnaderna mellan högskoleingenjörer och civilingenjörer har sett helt annorlunda ut tidigare (se längre ner i artikeln) och Anna Bengtsson, utredare på UKÄ som tagit fram rapporten ”Hur påverkar coronapandemin arbetsmarknaden för nyutexaminerade studenter?” påpekar att det finns en svaghet med undersökningen.

Rapporten togs nämligen fram för att presentera aktuella uppgifter snabbt och därför har man inte kunnat ta hänsyn till en viktig faktor: hur många som fortsatt att studera i stället för att söka jobb.

Oktober redan länge sedan

Saco vill se åtgärder

I en debattartikel i Altinget skriver Saco och 18 Saco-förbund att de vill se bättre stöd för nyexaminerade att komma in på arbetsmarknaden. De konstaterar att regeringen ökat antalet utbildningsplatser, vilket ökar konkurrensen när studenterna kommer ut på arbetsmarknaden.

Några åtgärder de vill se:

  • Ökade kontakter med arbetslivet under utbildningen.
  • Ökad tillgång till studie- och yrkesvägledare.
  • Att uttagen examen ska ge rätt till a-kassa under 100 dagar.

Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer, tror att många nyexaminerade kan ha fortsatt att studera. Studenterna visste redan på våren att arbetsmarknaden var osäker och kunde söka kurser till hösten.

Han påpekar också att statistiken visar vad som gällde i oktober, men att mycket har hänt sedan dess.

– Nu ser det bättre ut. För den som går ut under en svacka blir det ett hack i etableringen, men vi kan bara hoppas att svackan blir så kort som möjligt. Nu är arbetslösheten på väg ner i alla åldersgrupper och inget tyder på att det inte omfattar nyexaminerade.

Se också åldersuppdelad statistik i artikeln: Arbetslösheten för ingenjörer sjunker

Små skillnader mellan högskole- och civilingenjörer i tidigare studier

I statistiken från oktober är skillnaden mellan högskole- och civilingenjörer som sagt stor. Men om det beror på att högskoleingenjörer har haft det extra svårt att få jobb eller om fler pluggat vidare framgår inte.

Tittar man i UKÄ:s senaste ordinarie statistik, som visar hur många som var etablerade på arbetsmarknaden 1–1,5 år efter examen, så är skillnaderna mellan högskole- och civilingenjörer liten. Det varierar också vilken av grupperna som ligger högst:

Andel som är etablerade på arbetsmarknaden
1-1,5 år efter examen
Högskoleingenjörer Civilingenjörer
Examen läsåret 2016/2017 90% 94%
Examen läsåret 2017/2018 94% 93%

Källa: UKÄ

Skillnader mellan könen

Det finns också skillnader mellan könen i UKÄ:s statistik från oktober 2020. För civilingenjörer minskade andelen kvinnor som fått jobb betydligt mindre än för männen. För högskoleingenjörer var det tvärt om.

Totalt Kvinnor Män
Civilingenjörsexamen (1410) -7% -3% -9%
Högskoleingenjörsexamen (830) -11% -18% -9%

Källa: UKÄ. Inom parentes: antal examinerade. 

Anna Bengtsson har tidigare gjort analyser av hur könsfördelningen skiljer sig mellan olika civilingenjörsutbildningar och hon skriver att skillnaderna i hur många som etablerat sig på arbetsmarknaden förmodligen beror på skillnaderna i inriktning på utbildningen. Inriktningarna leder till arbeten i skilda branscher som kan ha påverkats olika av pandemin.

Karin Thorsell

Detta är en nyhetsartikel. Ingenjörens nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Sveriges Ingenjörer, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.