Civilingenjör debuterar som sommarvärd

Claudia Olsson är sommarvärd i P1 den 9 augusti. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Civilingenjören Claudia Olsson gör i augusti debut som sommarvärd på Sveriges Radio. ”Jag kommer att prata om teknik i framkant och hur den interagerar med oss som människor. Men också vad som krävs av oss som människor att leva i en snabbt föränderlig värld”, berättar hon.

För de som inte känner till dig sedan tidigare, vem är du?

– Jag är vd och grundare för utbildningsföretaget Stellar Capacity som utbildar både chefer och medarbetare i digitalt ledarskap och förändringsledning. Dessutom har jag en del internationella engagemang, bland annat inom World Economic Forum där jag verkar som expert inom den digitala ekonomin. Digitaliseringen och vad det innebär för företag, samhället, människor och ledarskapet är frågor som engagerar mig och jag har även en del styrelseuppdrag där jag arbetar aktivt med frågorna. Som bakgrund så har jag en civilingenjörsexamen i industriell ekonomi från KTH samt en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.

Hur gick det till när du fick frågan att vara sommarvärd?

– De hörde av sig från redaktionen i våras och jag tackade självklart ja omgående. Sommarpraten är något som jag gärna lyssnar på, speciellt när jag varit på resande fot ute i världen. För mig känns det värdefullt att få möjlighet att dela mina tankar kring de viktiga framtidsfrågorna. Så jag blev väldigt glad och hedrad av att få frågan.

Vad kommer du att prata om? 

– Jag kommer att prata om teknik i framkant och hur den interagerar med oss som människor. Men också vad som krävs av oss som människor att leva i en snabbt föränderlig värld, hur det påverkar ledarskapet och hur vi kan utveckla vårt digitala mindset så att vi är öppna och kan ta vara på de digitala möjligheterna. Jag ser fram emot att få dela med mig av mitt perspektiv och mina erfarenheter som kanske inte så många andra varit med om. Hur det är att interagera med en cyborg till exempel och mitt första möte med en humanoid robot.

Jag har förstått att digitalisering ligger dig nära – varför är det ett ämne som du brinner för?

– Jag är intresserad av hur tekniken påverkar samhället och oss som människor, att digitaliseringen förutsätter en djupare förståelse för människan. Teknikutvecklingen accelererar och det innebär också att vi behöver ställa om hur vi arbetar i och leder våra verksamheter. För mig är det tydligt att det finns en stark koppling mellan tekniken och de mer mjuka frågorna. Teknikutvecklingen kräver att vi blir bättre på att samarbeta och att hantera ständiga förändringar. Vi behöver utveckla vårt lärande i organisationen, men även hitta sätt att ta vara på vår kreativitet, nyfikenhet, medkänsla och empati i den digitala omställningen. Det är även därför jag grundat Stellar Capacity – för att möjliggöra för individer och ledare att ta vara på sin fulla digitala potential.

Vilka utmaningar ser du i ingenjörsyrket när det gäller digitaliseringen?

– Digitaliseringen handlar inte bara om teknik, det kräver ett bredare perspektiv. Jag tror att det blir allt viktigare för ingenjörer att jobba mer tvärvetenskapligt, att ta in det mänskliga perspektivet, beteenden och samhällsförändringar. Som ingenjör är det nog viktigt att odla den typen av bredare systemförståelse.

Du är en av få ingenjörer i årets sommarprat. Vad tänker du om det?

– Jag är glad att ingenjörens röst får höras i sommarpraten, men det är också kul att se att det även är andra sommarvärdar som lyfter teknikfrågorna. För mig känns det viktigt att teknikperspektivet kommer fram, eftersom det är något som präglar och påverkar oss alla.

Varför tycker du att vi ska lyssna på dig den 9 augusti?

– Du ska lyssna om du är intresserad av teknik, om du vill få perspektiv på hur det digitala påverkar oss som människor – men även hur det digitala kan bli mer mänskligt.

2 kommentarer

  • Marcus Philip

    Att prata om digitalisering utan att prata om riskerna är så otroligt farligt och naivt. Vad gör vi när allt är digitaliserat men inget funkar för allt är hackat av tjuvar, terrorister och illvilliga stater?
    Låt oss hoppas att Coop blev ett uppvaknande för privata och publika beslutsfattare.

    08 juli 2021
    • Emil

      Känns som att du uttalade dig lite väl kategoriskt innan själva sommarpratet var ute! 🙂 Säkerhetsfrågorna är superviktiga – Claudia lyfter ju dem i programmet där bland annat talar om vilka sårbarheter digitaliseringen skapar.

      19 augusti 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar