Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenCivilingenjör debuterar som sommarvärd

Civilingenjör debuterar som sommarvärd

Civilingenjören Claudia Olsson gör i augusti debut som sommarvärd på Sveriges Radio. ”Jag kommer att prata om teknik i framkant och hur den interagerar med oss som människor. Men också vad som krävs av oss som människor att leva i en snabbt föränderlig värld”, berättar hon.

För de som inte känner till dig sedan tidigare, vem är du?

– Jag är vd och grundare för utbildningsföretaget Stellar Capacity som utbildar både chefer och medarbetare i digitalt ledarskap och förändringsledning. Dessutom har jag en del internationella engagemang, bland annat inom World Economic Forum där jag verkar som expert inom den digitala ekonomin. Digitaliseringen och vad det innebär för företag, samhället, människor och ledarskapet är frågor som engagerar mig och jag har även en del styrelseuppdrag där jag arbetar aktivt med frågorna. Som bakgrund så har jag en civilingenjörsexamen i industriell ekonomi från KTH samt en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.

Hur gick det till när du fick frågan att vara sommarvärd?

– De hörde av sig från redaktionen i våras och jag tackade självklart ja omgående. Sommarpraten är något som jag gärna lyssnar på, speciellt när jag varit på resande fot ute i världen. För mig känns det värdefullt att få möjlighet att dela mina tankar kring de viktiga framtidsfrågorna. Så jag blev väldigt glad och hedrad av att få frågan.

Vad kommer du att prata om? 

– Jag kommer att prata om teknik i framkant och hur den interagerar med oss som människor. Men också vad som krävs av oss som människor att leva i en snabbt föränderlig värld, hur det påverkar ledarskapet och hur vi kan utveckla vårt digitala mindset så att vi är öppna och kan ta vara på de digitala möjligheterna. Jag ser fram emot att få dela med mig av mitt perspektiv och mina erfarenheter som kanske inte så många andra varit med om. Hur det är att interagera med en cyborg till exempel och mitt första möte med en humanoid robot.

Jag har förstått att digitalisering ligger dig nära – varför är det ett ämne som du brinner för?

– Jag är intresserad av hur tekniken påverkar samhället och oss som människor, att digitaliseringen förutsätter en djupare förståelse för människan. Teknikutvecklingen accelererar och det innebär också att vi behöver ställa om hur vi arbetar i och leder våra verksamheter. För mig är det tydligt att det finns en stark koppling mellan tekniken och de mer mjuka frågorna. Teknikutvecklingen kräver att vi blir bättre på att samarbeta och att hantera ständiga förändringar. Vi behöver utveckla vårt lärande i organisationen, men även hitta sätt att ta vara på vår kreativitet, nyfikenhet, medkänsla och empati i den digitala omställningen. Det är även därför jag grundat Stellar Capacity – för att möjliggöra för individer och ledare att ta vara på sin fulla digitala potential.

Vilka utmaningar ser du i ingenjörsyrket när det gäller digitaliseringen?

– Digitaliseringen handlar inte bara om teknik, det kräver ett bredare perspektiv. Jag tror att det blir allt viktigare för ingenjörer att jobba mer tvärvetenskapligt, att ta in det mänskliga perspektivet, beteenden och samhällsförändringar. Som ingenjör är det nog viktigt att odla den typen av bredare systemförståelse.

Du är en av få ingenjörer i årets sommarprat. Vad tänker du om det?

– Jag är glad att ingenjörens röst får höras i sommarpraten, men det är också kul att se att det även är andra sommarvärdar som lyfter teknikfrågorna. För mig känns det viktigt att teknikperspektivet kommer fram, eftersom det är något som präglar och påverkar oss alla.

Varför tycker du att vi ska lyssna på dig den 9 augusti?

– Du ska lyssna om du är intresserad av teknik, om du vill få perspektiv på hur det digitala påverkar oss som människor – men även hur det digitala kan bli mer mänskligt.

Anna Nyström

2 KOMMENTARER

  1. Att prata om digitalisering utan att prata om riskerna är så otroligt farligt och naivt. Vad gör vi när allt är digitaliserat men inget funkar för allt är hackat av tjuvar, terrorister och illvilliga stater?
    Låt oss hoppas att Coop blev ett uppvaknande för privata och publika beslutsfattare.

    • Känns som att du uttalade dig lite väl kategoriskt innan själva sommarpratet var ute! :) Säkerhetsfrågorna är superviktiga – Claudia lyfter ju dem i programmet där bland annat talar om vilka sårbarheter digitaliseringen skapar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.