Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenChef – så får du tillbaka arbetsglädjen

Chef – så får du tillbaka arbetsglädjen

Är du chef och saknar drivet och glädjen i jobbet? Det kan finnas flera anledningar till att tappa motivationen. Lena-Karin Allinger, psykolog och organisationskonsult på Previa, ger råd som kan hjälpa dig framåt.  

För mycket administration, tröga beslutsprocesser och brandkårsutryckningar när medarbetare kör fast. Det gör att chefer inte får tid att lyfta blicken och arbeta med strategier och planering. Den långa perioden av distansarbete har också blivit en stor omställning för cheferna.

Lena-Karin Allinger, psykolog och organisationskonsult på Previa.

– Många upplever att det är svårt att leda på distans och man saknar den dagliga kontakten och insyn i medarbetarnas arbete som man har på kontoret, säger Lena-Karin Allinger, psykolog och organisationskonsult på Previa.

Både på distans och på kontoret kan det vara svårt att hålla motivationen uppe som chef och ibland kan det vara nödvändigt att få hjälp. Lena-Karin Allinger träffar ofta chefer som behöver stöd för att kunna göra förändringar och få tillbaka till arbetsglädjen. Här ger hon några råd.

1. Ställ frågor till dig själv

Fundera på vad som en gång fick dig att ta jobbet som chef. Många lockas av chefsrollen som en möjlighet att vara med och påverka. Kanske har det inte blivit så i praktiken? Försök hitta vad det är som skaver och vad du eller din arbetsgivare behöver förändra för att du ska få motivationen tillbaka.

2. Involvera och prata om uppdrag och mål

Chefer har många administrativa uppgifter som slukar tid och i första hand inte handlar om att utveckla medarbetare och eller ta gruppen närmare uppsatta mål. Att delegera när man är stressad är ofta svårt. ”Bättre att göra jobbet själv så blir det som jag vill ha det.”

– Försök att inte suga upp allt ansvar, bli bättre på att delegera. Det är nödvändigt för att du ska kunna lägga mer tid på strategiskt arbete och på att skapa ramar och förutsättningar för dina medarbetare. På sikt kommer det att påverka resultatet och det blir en bekräftelse av din insats.

3. Bygg relationer med andra chefer

Det är inte ovanligt att känna sig ensam i sin roll som chef. En del känner sig klämda mellan ledningens krav och medarbetarnas förväntningar.

Lena-Karin Allinger ser att chefer som har mycket att göra tyvärr ofta prioriterar bort sin egen utveckling.

– Samtal och erfarenhetsutbyte med andra chefer är viktigare än många förstår. Ett chefsnätverk kan vara ett bra stöd och ge chefer möjlighet att utbyta erfarenheter. Att andra upplever samma svårigheter gör att man känner sig mindre ensam.

Många företag erbjuder också mentorprogram för chefer.

4. Prata med din chef

Berätta för din chef hur du känner. Utvecklingssamtalet är en bra tillfälle. Kanske kan ni tillsammans komma fram till nödvändiga förändringar.

5. Våga be om feedback

Som chef ger du feedback till dina medarbetare men du behöver också själv feedback från dem.

– Kommunikation är en viktig del av ledarskapet. Du måste veta vad dina medarbetare har för förväntningar på dig. Du kan inte bara gissa, fråga dem. En feedbackkultur handlar inte bara om att chefen ger feedback, utan även medarbetarna.

Stöd från Sveriges Ingenjörer

Är du chef och medlem i Sveriges Ingenjörer kan du få stöd bland annat genom nätverk och mentorprogram. Läs om det  här. 

6. Träna för att bli bättre

– Vi föds inte till bra chefer. Ledarskap handlar om ett antal förmågor och beteenden som vi kan träna, säger Lena-Karin Allinger.

Genom att ta reda på vilka förmågor du behöver utveckla kan du hitta forum och utbildningar som matchar dina behov. Kanske behöver du träna på att kommunicera bättre, ge medarbetarna mer insyn och eller att uppriktigt lyssna och visa intresse. Med ny kunskap blir du bättre på att klara de uppgifter som ingår i rollen som chef.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?