Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHär är hunden välkommen på kontoret

Här är hunden välkommen på kontoret

När mobiloperatören Tre nu öppnat för återgång till kontoret är också hundar välkomna. Det gör det möjligt för valpen Lukas att följa med sin husse på jobbet.

Lukas är en 6,5 månader gammal Flatcoated retriever. Hans husse Linus Lundkvist arbetar som java-utvecklare på Tre och har liksom många andra arbetat hemifrån under pandemin.

– Vi har haft en hund tidigare från samma kennel och har i flera år pratat om att ta en valp. Hemarbetet har definitivt gjort det lättare eftersom man får mer tid med sin hund när man är hemma på dagarna, berättar Linus Lundkvist.

Skrivbord samsas med hundsängar

Linus och Lukas är inte unika. Enligt Svenska Kennelklubben har antalet nyregistrerade hundar ökat med 11 procent under 2020, den största ökningen under hela 2000-talet.

När återgången till arbetet nu är ett faktum kan det vara svårt att hitta lösningar för den nya familjemedlemmen. Enligt en undersökning som Agria gjort planerar nästan var femte hundägare att ta med sig hunden till jobbet.

Det är också anledningen till att Tre tänkt till kring hundarnas situation när de nu successivt planerar för återgång till kontoret. På bottenvåningen i Tres kontorsbyggnad i Johanneshov har företaget inrättat en hundzon där skrivbord och konferensrum samsas med vattenskålar och hundsängar.

– Vi gör det vi kan för att underlätta och för att det ska kännas roligt att komma tillbaka till 3Huset. Hundzonen är en del av det vi valt att kalla ”back to office boost”, säger Cecilia Eriksson, HR-direktör på Tre.

Glad och nyfiken valp

Totalt finns det plats för fem hundar i hundzonen och man bokar plats via kalendern. Linus Lundkvist berättar att det är lite väl spännande för Lukas som fortfarande är en valp att vara på kontoret – att jobba samtidigt funkar inte riktigt. Samtidigt får Lukas bra träning i att vara passiv, ligga still och inte reagera på andra hundar.

När Lukas blir äldre tror Linus Lundkvist att det blir betydligt lättare att ha med sig honom på jobbet.

– Det är ett kul initiativ och min särbo som är VA-projektör blev väldigt avundsjuk när hon fick höra om detta. Hon får inte inte alls ha med sig hunden på sitt jobb. Som mjukvaruutvecklare kommer jag att fortsätta jobba en hel del hemifrån, men för kortare möten på kontoret är det superskönt att det finns den här lösningen, säger han.

Ökar trivseln på jobbet

Det finns även andra fördelar med att det finns hundar på jobbet. Enligt Tre kan det minska stressen, inbjuda till sociala interaktioner och öka trivseln på arbetsplatsen.

Linus Lundkvist håller med om att hunden har en positiv effekt på arbetsklimatet.

– Det är många som jobbar här som älskar hundar, de skiner upp när de får se Lukas. Jag tror att det påverkar arbetet på ett bra sätt, säger Linus Lundkvist.

Anna Nyström

Borde hundar få vara på jobbet?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

2 KOMMENTARER

  1. Jag är uppvuxen med hund och förstår verkligen att de som har hund vill ha möjligheten att ta med hunden på kontoret – både för hundens och sin egen skull. Dock anser jag det vara helt förkastligt. Pälsdjursallergi kan vara allt från lite snuva eller klåda med exem till reaktioner som tillsammans med allvarlig astma är livshotande. Det är naturligtvis få som har den allvarligaste problembilden men för dem räcker det inte att ha hundarna i separata rum. Det kan vara tillräckligt med att personen ifråga går förbi rummet för att det ska bli en alkvarlig reaktion. Det här låter obegripligt och överdrivet för någon som inte känner till att pälsdjursallergi kan vara på det här sättet. För dem kan jag bara rekommendera att läsa på. Astma och allergiförbundet har mycket fakta i ämnet. För de med problematiken kan det innebära att enbart stressen av risken att få en allvarlig reaktion tvingar dem att jobba hemifrån. Så frågan är vems bästa man ska värna – hundägarna eller de med allvarlig pälsdjursallergi? För mig är svaret givet.

    • Tack Jonas! Exakt så. Jag behöver inte träffa hunden för att reagera. Alla rum den passerat är kontaminerade för mig. Entréer till exempel är omöjliga att undvika. De som är nära hundarna har mer allergen i kläderna och på händerna än de haft om de lämnat hunden hemma.

      Jag gillar att tre ändå tänkt på hundzoner, men enligt min uppfattning är hundarna snart med i fikarummet och vid kafferummet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.