Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSå förbereder du dig för livet som pensionär

Så förbereder du dig för livet som pensionär

Att gå i pension är en stor förändring i livet som kan vara tuff att hantera. Se till att förbereda dig, ha realistiska förväntningar och var inte rädd för att prata med andra om hur de får livet som pensionär att fungera. 

Det finns några skiften i livet som innebär stora förändringar, samtidigt som det omgärdas av stora förväntningar. Att gå i pension är ett sådant skifte som på många sätt liknar den förändring en 18-åring står inför, på väg ut i vuxenlivet.

Kerstin Hellström, legitimerad psykolog.

– Du har tankar och drömmar om hur det livet ska bli. Samtidigt är det också något som kräver din självaktivitet, det är ingen annan som bestämmer, utan du måste själv ta kontrollen, säger Kerstin Hellström, legitimerad psykolog som arbetar på Psykologpraktik i Stockholm och Vimmerby.

De flesta trivs med pensionärslivet

Många ser förstås fram emot att gå i pension och för de allra flesta är det också en positiv upplevelse. Isabelle Hansson vid Göteborgs universitet skrev nyligen en avhandling där hon tittat närmare på livstillfredssällelsen förändrades åren före och efter pensioneringen.

Hennes resultat visar att de flesta upplever en högre livstillfredsställelse de första åren efter att de lämnat arbetet. Många upplever en känsla av befrielse och ser den här tiden som en möjlighet att fokusera på sig själva och sina egna intressen.

Men ungefär en av tio rapporterade lägre livstillfredsställelse. Dålig ekonomi var en bidragande faktor, men även personlighet spelar roll.

Identitet i jobbet

Kerstin Hellström konstaterar att omställningen kan bli stor för de som saknar ett socialt nät utanför jobbet och som har sin identitet i jobbet.

– Om jobbet är den viktigaste delen av ditt liv så kan omställningen bli stor. Om ditt fokus är på jobbet, det är där du får din stimulans och har dina vänner så kan det vara svårt att plötsligt skifta till något annat, säger Kerstin Hellström.

För andra kan det vara känslan av att vara behövd, att vara efterfrågad, som är den stora utmaningen. Här finns det en risk att man som pensionär satsar allt på andra, att ta hand om barnbarnen eller sköta om sin sjuka granne. Kerstin Hellström påminner dock om att inte fylla det tomrummet genom att bara göra saker för andra.

– Våga vara lite ego också, tänk efter vad du själv vill och behöver också.

Känner sig inte som en senior

Det kan dessutom vara mentalt svårt att växla från att vara yrkesarbetande till att se sig själv som pensionär. Bilden av en pensionär är kanske något helt annat än den du känner dig som och du känner dig kanske inte hemma bland 80-åringarna i pensionärsföreningen.

Samtidigt finns det en inbyggd press på att pensionärslivet ska kännas bra, att det är något man ska se fram emot. Och den krocken kan vara tuff att hantera.

– Därför är det viktigt att förbereda sig och börja planera i god tid innan pensioneringen, säger Kerstin Hellström.

Bli inget offer för situationen

Våga drömma, gör planer, hitta aktiviteter att engagera dig i och försök se fördelarna med pensioneringen även om du känner sorg inför att lämna ett inspirerande arbetsliv bakom dig. Kerstin Hellström påminner om att det bara är du som bestämmer över hur ditt liv som pensionär ska bli, vilket kan kännas fantastiskt, men också svårt.

– En stor skillnad mot 18-åringen som är på väg in i vuxenlivet är att du som 65-åring är mer fri från andras förväntningar. Du kan gå till affären osminkad eller sitta på en parkbänk i flera timmar och läsa en bok utan att någon har en åsikt om det. Bli inget offer för situationen, kom ihåg att det är du som själv styr, säger hon.

Sex tips inför pensionen:

  1. Börja planera för din pension i god tid innan. Var egoistisk, fundera över vad du själv vill, vad känns roligt för dig? Starta upp aktiviteter och engagemang som kan följa med dig efter det att du slutat jobba.
  2. Att gå i pension är en ny fas i livet. Se till att du tar makten över den förändringen och utformar den som du vill.
  3. Var realistisk. Se möjligheterna, men gör inte alla förändringar på en gång.
  4. Begränsa dig inte, men tänk inte heller att du måste vara med på saker du börjat med. Prova en aktivitet några gånger innan du bestämmer dig för om det är något du vill hålla på med.
  5. Prata med andra. Var inte rädd för att lyfta ämnet, på jobbet eller bland andra som gått i pension. Hur tänker de kring pensionärslivet och hur gör de för att få det att fungera?
  6. Skapa rutiner. Se till att du har en struktur i tillvaron, planera och styr upp dina dagar som pensionär. Detta är viktigt för att må bra, oavsett var du är i livet.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.