Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLön och kärnkraft några av de viktigaste diskussionerna på fullmäktige

Lön och kärnkraft några av de viktigaste diskussionerna på fullmäktige

Vilka var de viktigaste besluten eller diskussionerna på Sveriges Ingenjörers fullmäktige? Vi frågade sex ledamöter. Det vanligaste svaret var distansarbete och lön. Men också kärnkraft, distrikten, matematik, ny styrelse och nya åsiktsprogram.

Rolf OhlssonRolf Olsson, ledamot för Vattenfall

– Jag tycker att distriktsutredningen som diskuterades informellt om hur distrikten utvecklas var bra.

– Debatten om kärnkraft i det miljöpolitiska programmet piggade upp. Det behövdes en diskussion om det. Jag jobbar med kärnkraft själv och är van att det inte lyfts upp som det borde. Nu gör den det, den har kommit ut som fossilfri. Då är det också viktigt att kärnkraften nämns i vårt program. Nu blev det inte så för att vi måste få igenom programmet. Men debatten måste fortsätta. Det här berör många medlemmar.

 

Mahin RahimiMahin Rahimi, ledamot för Mer pang för pengarna

– En fråga är vikten av att även högpresterande kvinnor får lika lön som män som gör lika arbete. Men inte bara högpresterande, utan kvinnor får mindre lön i alla kategorier. Lika arbete ska ge lika lön.

– Sedan distansarbete. Det är jättebra det som slogs fast att arbetsgivaren ska ta ansvar för arbetstagaren även om man jobbar hemifrån. Vi fick från början inte ens låna hem en skärm.

– Och för det tredje måste vi förstärka matematiken hos barn. Många vill läsa natur men gör det inte för att de inte har en bra bas i matten från skolan. Det finns en acceptans i dag för att inte kunna matte. ”Det är inte hela världen.” Men det är viktigt. Matte är inte svårt och lärare spelar jättestor roll för om man gillar det eller inte.

 

Ulf GrönbergUlf Grönberg, ledamot för Sveriges Ingenjörer Norr

– Jag är väldigt nöjd med att vi fick en kompetent styrelse. Den verkar riktigt bra.

– Det var också mycket bra diskussioner om löner under utskottsarbetet. Det finns en gemensam förståelse för ingenjörernas löneproblematik. Grundproblemet är att det är otydliga skrivningar i kollektivavtalen och brist på verktyg för lokala förhandlare. Det är dags att vårt förbund gör verkstad av idéerna och agerar i kommande avtalsrörelse. För det är en enorm frustration i landet – bland medlemmar och lokala förhandlare.

 

Emma StråleEmma Stråle, ledamot för Sveriges Ingenjörer Syd

– Vi tog beslut om uppdateringar i ett par av våra åsiktsprogram som möjliggör för förbundet att föra en relevant dialog i samhället i stort om vad vi tycker är viktigt att arbeta för. Det var bra att det kom på plats och att programmen nu speglar tillvaron som den är i dag.

– Sedan blev det en mycket intressant dialog och diskussion om distansarbete som i allra högsta grad är relevant idag.

 

Henrik LundinHenrik Lundin, ledamot för IT Konsult & Innovation

– Det intressantaste var framtidens arbetssätt med hem- och distansarbete. Hur arbetsplatsen utformas, arbetsplatsens roll. En del arbetsgivare vill att arbetsplatsen bara ska vara ett ställe där vi möts. Då behöver vi förhålla oss till det. Pandemin tog oss på sängen men nu kan vi göra ett val. Hur ska vi hantera det – med regler, försäkringar, arbetssätt och hur vi vill jobba?

 

 

Suncana BandaloSuncana Bandalo, ledamot för ABB-ingenjörerna

– Det viktigaste var de grundläggande fackliga frågorna som lön inför lönerörelsen. Att trycka på så att frustrationen går fram till delegationerna som ska förhandla.

– En bubblare är framtida arbetsmiljö med hem- och distansarbete. Som om arbetstid längre är ett relevant mått. Hur klockar man det? Om man lägger in en tvätt när man är hemma, då klockar man inte ut och det är heller inte relevant. Utan det viktiga är vad man får gjort. Det här behöver vi börja fundera över.

Här kan du läsa om besluten som fattades av fullmäktige.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.