Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLön och kärnkraft några av de viktigaste diskussionerna på fullmäktige

Lön och kärnkraft några av de viktigaste diskussionerna på fullmäktige

Vilka var de viktigaste besluten eller diskussionerna på Sveriges Ingenjörers fullmäktige? Vi frågade sex ledamöter. Det vanligaste svaret var distansarbete och lön. Men också kärnkraft, distrikten, matematik, ny styrelse och nya åsiktsprogram.

Rolf OhlssonRolf Olsson, ledamot för Vattenfall

– Jag tycker att distriktsutredningen som diskuterades informellt om hur distrikten utvecklas var bra.

– Debatten om kärnkraft i det miljöpolitiska programmet piggade upp. Det behövdes en diskussion om det. Jag jobbar med kärnkraft själv och är van att det inte lyfts upp som det borde. Nu gör den det, den har kommit ut som fossilfri. Då är det också viktigt att kärnkraften nämns i vårt program. Nu blev det inte så för att vi måste få igenom programmet. Men debatten måste fortsätta. Det här berör många medlemmar.

 

Mahin RahimiMahin Rahimi, ledamot för Mer pang för pengarna

– En fråga är vikten av att även högpresterande kvinnor får lika lön som män som gör lika arbete. Men inte bara högpresterande, utan kvinnor får mindre lön i alla kategorier. Lika arbete ska ge lika lön.

– Sedan distansarbete. Det är jättebra det som slogs fast att arbetsgivaren ska ta ansvar för arbetstagaren även om man jobbar hemifrån. Vi fick från början inte ens låna hem en skärm.

– Och för det tredje måste vi förstärka matematiken hos barn. Många vill läsa natur men gör det inte för att de inte har en bra bas i matten från skolan. Det finns en acceptans i dag för att inte kunna matte. ”Det är inte hela världen.” Men det är viktigt. Matte är inte svårt och lärare spelar jättestor roll för om man gillar det eller inte.

 

Ulf GrönbergUlf Grönberg, ledamot för Sveriges Ingenjörer Norr

– Jag är väldigt nöjd med att vi fick en kompetent styrelse. Den verkar riktigt bra.

– Det var också mycket bra diskussioner om löner under utskottsarbetet. Det finns en gemensam förståelse för ingenjörernas löneproblematik. Grundproblemet är att det är otydliga skrivningar i kollektivavtalen och brist på verktyg för lokala förhandlare. Det är dags att vårt förbund gör verkstad av idéerna och agerar i kommande avtalsrörelse. För det är en enorm frustration i landet – bland medlemmar och lokala förhandlare.

 

Emma StråleEmma Stråle, ledamot för Sveriges Ingenjörer Syd

– Vi tog beslut om uppdateringar i ett par av våra åsiktsprogram som möjliggör för förbundet att föra en relevant dialog i samhället i stort om vad vi tycker är viktigt att arbeta för. Det var bra att det kom på plats och att programmen nu speglar tillvaron som den är i dag.

– Sedan blev det en mycket intressant dialog och diskussion om distansarbete som i allra högsta grad är relevant idag.

 

Henrik LundinHenrik Lundin, ledamot för IT Konsult & Innovation

– Det intressantaste var framtidens arbetssätt med hem- och distansarbete. Hur arbetsplatsen utformas, arbetsplatsens roll. En del arbetsgivare vill att arbetsplatsen bara ska vara ett ställe där vi möts. Då behöver vi förhålla oss till det. Pandemin tog oss på sängen men nu kan vi göra ett val. Hur ska vi hantera det – med regler, försäkringar, arbetssätt och hur vi vill jobba?

 

 

Suncana BandaloSuncana Bandalo, ledamot för ABB-ingenjörerna

– Det viktigaste var de grundläggande fackliga frågorna som lön inför lönerörelsen. Att trycka på så att frustrationen går fram till delegationerna som ska förhandla.

– En bubblare är framtida arbetsmiljö med hem- och distansarbete. Som om arbetstid längre är ett relevant mått. Hur klockar man det? Om man lägger in en tvätt när man är hemma, då klockar man inte ut och det är heller inte relevant. Utan det viktiga är vad man får gjort. Det här behöver vi börja fundera över.

Här kan du läsa om besluten som fattades av fullmäktige.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.