Kan mitt tjänsteställe ändras om jag arbetar för mycket hemifrån? Skatteverkets expert Pia Blank Thörnroos reder ut vad som gäller.
Efter det att Folkhälsomyndigheten släppte på rekommendationerna om hemarbete har många arbetsgivare tagit fram nya riktlinjer kring distansarbete där begreppet ”tjänsteställe” blivit en het fråga.
Många arbetsgivare hänvisar till det skatterättsliga regelverket kring tjänsteställe och menar att det betyder att en anställd måste arbeta minst 51 procent av sin arbetstid på kontoret. Detta är ett missförstånd av regelverket, enligt Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Tjänstestället flyttar inte
– Huvudregeln är att om du har ett kontor som du kan gå till för att utföra ditt arbete så är det ditt tjänsteställe, även om du inte är där alla dagar, förklarar hon.
Om du exempelvis skulle arbeta hemifrån mer än halva din arbetstid så innebär det alltså inte att ditt tjänsteställe automatiskt kommer att ändras. Enligt Skatteverket är det därmed fullt möjligt att arbeta 40 procent på kontoret under en längre tid utan att tjänstestället flyttar – förutsatt att man har möjlighet att vara på kontoret alla arbetsdagar.
– Har du däremot skrivit ett avtal med din arbetsgivare om att ditt tjänsteställe är i hemmet, då är det en helt annan sak, konstaterar hon.
Arbetsgivare vill vara tydliga
Bakgrunden till förvirringen är att vissa kollektivavtal ger anställda rätt till ersättning för resor när de arbetar på ett annat ställe än tjänstestället. Om tjänstestället skulle vara i hemmet skulle det därmed innebära att de anställda har rätt till reseersättning de dagar de arbetar på kontoret.
Att den här förvirringen har uppstått tror Pia Blank Thörnroos beror på att arbetsgivare känner sig osäkra på hur man ska förhålla sig till att många anställda gärna vill jobba hemifrån. Pandemin har visat att det finns ett alternativ till att arbeta på kontoret, medan arbetsgivare inte vet hur de ska hantera en sådan situation.
– Jag tror att många arbetsgivare är angelägna att vara tydliga med att de vill se medarbetarna på kontoret. Men det har ingenting med de skatterättsliga reglerna att göra, det är en arbetsrättslig fråga som vi på Skatteverket inte bestämmer, säger hon.
Frukt och kaffe får man på kontoret
Pandemin har även satt fokus på andra skatteregler. Skatteverket har fått många nya typer av frågor som rör hemarbetet – exempelvis möjligheten till gratis kaffe och fruktkorgar även då man arbetar hemifrån, liksom möjligheten att göra avdrag för att utrusta hemmakontoret.
Läs också: ”Har jag rätt till avdrag för hemmakontoret?”
Här har Skatteverket varit tydlig med att arbetsgivare kan köpa in och låna ut kontorsutrustning till medarbetarna, men att det handlar om utrustning och möbler som ska lämnas tillbaka till arbetsgivaren. Frukt och kaffe är däremot en förmån som är knuten till arbetsplatsen, inte hemmet.
Reglerna skrivna för en annan tid
Pia Blank Thörnroos poängterar dock att tjänstebeskattningen skulle behöva ses över. Den har redan drygt 30 år på nacken och samhället har förändrats en hel del sedan den kom till. Det handlar exempelvis om skrivningen kring tjänsteställe, men även personalförmåner och friskvårdsbidrag.
– Reglerna är anpassade till en tid då alla gick till en fysisk arbetsplats när de gick till jobbet. Idag ser arbetslivet helt annorlunda ut och en uppdatering skulle göra att det blev mycket enklare och tydligare för alla.