Netlight satsar på delat vd-skap

I maj förra året tog Felix Sprick och Katri Junna över som ny vd-duo i Netlight.

Företaget utan chefer tar nu nästa steg i att utmana synen på ledarskap. Verksamheten leds numera av en vd-duo som utses på årsbasis.

När Erik Ringertz ifjol lämnade över vd-rollen i Netlight skedde inget vanligt vd-skifte. Istället för en ny vd valde man att utse två nya vd:ar. Och uppdraget är numera något som alla i partnergruppen kan få.

– Vi har ju profilerat oss som bolaget utan titlar där det inte finns några chefer. Det här var sista pusselbiten i det upplägget, ett sätt för oss att visa att vi lever som vi lär även när det handlar om den högsta positionen i företaget, berättar Erik Ringertz.

Hur ska vd-rollen se ut?

Fram till i fjol hade Erik Ringertz varit vd i Netlight i 18 år. Han berättar hur tankarna hade funnits i bakhuvudet ett bra tag – vad skulle hända den dagen han slutade som vd? Hur skulle det gå till? Och måste det betyda att han då var tvungen att lämna företaget?

Erik Ringertz

– Den där loopen av tankar hade funnits ett tag och det kändes viktigt att lyfta diskussionen. Hur skulle vi i partnergruppen vilja att vd-rollen såg ut?

Diskussionerna landade i en helt ny ledningsstruktur som utmanar den vanliga bilden av vd-rollen. Istället för en finns det två vd:ar och det är partnergruppen som själva ger förslaget på vilka i gruppen som ska ta vd-rollen för det kommande året.

– Två personer ger bättre representation och kompetensbredd än en ensam person kan ha. Dessutom ville vi ha möjlighet att fatta beslut om vd-rollen varje år. Att samma person ska kunna ha rollen i 18 år känns orimligt konstaterar, Erik Ringertz.

Ska inte vara personbunden

Organisationsstrukturen på Netlight bygger på att det inte finns chefer. Däremot finns det olika roller som behöver fyllas. Idén är att se vd-rollen på samma sätt, att det handlar om arbetsuppgifter som ska utföras.

Om Netlight

Är ett IT- och managementkonsultföretag som grundades 1999.

Kontor finns i Stockholm, Oslo, Helsingfors, Köpenhamn, München, Hamburg, Berlin, Frankfurt och Zürich.

Har drygt 1500 anställda i sex olika länder. 

Antal partners är 26.

Nuvarande vd-duo är Katri Junna och Felix Sprick, partners från Netlights kontor i Helsingfors respektive München.

Uppdraget som vd på Netlight har därför renodlats till att handla om styrelsearbete och extern representation. De som utses till vd fortsätter dessutom att vara anställda som partners på bolaget.

– Vd-rollen är en oerhört viktig roll. Men den ska inte vara personbunden och inte heller förknippas med specifika egenskaper. Den som är vd ska dessutom kunna fortsätta jobba med det man är bra på, säger Erik Ringertz.

Undviker att fastna i samma hjulspår

Uppdraget utvärderas därefter varje år utifrån det behov som finns i verksamheten.

– Fördelen är att vi på så vis skapar en långsiktig kontinuitet i företaget. Vet hur vd-rollen ska hanteras, hur successionen ser ut och det blir inga överraskningar, förklarar han.

Läs också: Erik Ringertz leder IT-företaget där ingen är chef

Dessutom ger det partnergruppen bättre verktyg att driva förändringar och se till att de som företag inte fastnar i samma hjulspår.

– Tanken är att hitta personer som är bra för företaget i det läge man befinner sig just nu.

Fortsätter bidra med det visionära

I maj förra året tog Katri Junna och Felix Sprick, partners från Netlights kontor i Helsingfors respektive München, över som ny vd-duo. Enligt den svenska aktiebolagslagen endast en person som formellt kan vara vd. På papperet är därför Katri Junna vd, medan Felix Sprick är vice vd.

– Men i praktiken betraktar vi dem båda som vd i par, förklarar Erik Ringertz.

Upplägget innebär att Erik Ringertz är kvar som en partner i företaget, och att han kan fortsätta att bidra med det som är hans styrka – det visionära.

– Jag fortsätter mitt arbete med samma arbetsuppgifter jag hade tidigare, men utan formell titel. Det har gett mig en nystart i mitt arbete som frigör både kreativ energi och tid att driva Netlight vidare, säger Erik Ringertz.

2 kommentarer

  • Henrik

    Där ser man! Jag jobbar på Netlight och visste inte att den formella uppdelningen var Katri – VD och Felix – vVD. Internt axlar de VD-rollen tillsammans på alla sätt.

    03 februari 2022
  • Per-Arne

    Rent formellt kan man inte ha två VD i ett svenskt bolag. Att man sedan i verksamheten delar på ”uppdraget” så att det framstår som två VD är en annan sak. I registreringen för Netlight är det en VD och en Vice VD vilket är rätt normalt.

    20 januari 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar