Många anställda har upptäckt fördelarna med att jobba hemifrån och vill fortsätta göra så även efter pandemin. Hitachi Energy är ett av de företag där man nu arbetar med att teckna ett avtal kring distansarbete.
Snart två år av pandemi och långa perioder av hemarbete har på många arbetsplatser öppnat diskussionerna om möjligheten att jobba hemifrån. Så även på Hitachi Energy. För att tydliggöra hur de ska förhålla sig till distansarbete håller facket och arbetsgivaren nu på att ta fram ett avtal för distansarbete.
– Vi har haft en dialog med arbetsgivaren sedan corona började och diskuterat hur vi vill jobba framöver. Många uppskattar flexibiliteten och kommer troligtvis att vilja ha kvar möjligheten att jobba hemifrån även framöver, berättar Mikael Hjort, vice ordförande i Akademikerföreningen på Hitachi Energy.
Bygger på frivillighet
En grundläggande förutsättning för det avtal som de nu håller på att förhandla fram är att båda parter är överens om att den primära arbetsplatsen är kontoret. Mikael Hjort poängterar att det var en viktig punkt att få med.
– De anställda ska alltid ha kvar sin rätt att gå till sin kontorsarbetsplats. Distansarbete ska vara möjligt, men alltid frivilligt.
Risken är att arbetsgivare ser en möjlighet att minska antalet kontorsplatser per anställd utan att samtidigt återinvestera i bättre arbetsmiljö. Han konstaterar att de kommer att behöva ställa om till ett nytt sätt att jobba framöver, när exempelvis fler möten sker digitalt även i kontorslandskapen.
– Besparingar som kan uppkomma då inte alla är på kontoret samtidigt behöver därför investeras i lokaler anpassade efter vårt nya sätt att arbeta.
Ingen tvekan om ansvaret
Andra frågor som varit viktiga att reda ut är arbetsgivarens ansvar, både när det gäller arbetsmiljö och IT-säkerhet. Arbetsgivaren ska exempelvis se till att den anställde har tillgång till de system och den utrustning de behöver för att jobba på distans. Men det är även viktigt att ha bra rutiner kring IT-säkerhet på hemmakontoret.
– Vi vill att det ska vara tydligt att arbetsgivaren fortfarande har ansvaret, de kan inte friskriva sig från sin arbetsgivarskyldighet, säger Mikael Hjort.
Han ser att möjligheten att kunna arbeta mer flexibelt har stora fördelar, inte minst för att det ger en bättre balans mellan arbete och fritid. Samtidigt innebär det ett stort ansvar på individnivå. Hemarbete kan vara ensamt och som arbetsgivare gäller det att vara uppmärksam även på den psykosociala arbetsmiljön.
En annan utmaning är att kreativa möten och kunskapsöverföring inte sker lika naturligt när de anställda inte är på samma plats. Risken är att man tappar i innovation och konkurrenskraft.
– Därför tror jag att det är viktigt att det också sker en regelbunden uppföljning av hur distansarbetet fungerar.
Klausul för nyanställda
Arbetet med att ta fram avtalet har pågått under en längre tid och de har kommit så långt att de är överens om själva ramavtalet. Det som återstår är detaljerna som ska spikas i samarbete med alla delar i företaget.
Bland annat diskuterar de möjligheten att avtalet ska innehålla ett antal olika varianter av distansarbete, beroende på vad som passar bäst – att jobba heltid på kontoret, att jobba en större del på kontoret, men vara hemma någon dag per vecka, eller att jobba upp till halva tiden hemifrån sett över en längre tid.
Dessutom tror Mikael Hjort att de kommer att ha med en klausul för nyanställda, att de till en början kommer att behöva arbeta på kontoret och få en bra introduktion på plats för att de ska lära känna arbetsplatsen, kollegor och chefer på riktigt.
– Behovet och viljan att jobba hemifrån kan se olika ut beroende på vad man jobbar med och i vilken fas man är i livet. Därför är det bra att det finns olika alternativ. Det är också viktigt att man kan byta hur man vill jobba över tid om livet eller arbetsuppgifterna förändras.
Samma regler för alla
Mikael Hjort tycker att det är viktigt att teckna ett avtal för distansarbetet. Med ett avtal blir tydligt vad som gäller och att det gäller på samma sätt för alla, oavsett var man jobbar i företaget eller vilken chef man har.
I slutändan tror han att det är bra för både arbetsgivare och arbetstagare att jobba fram en gemensam lösning där man drar nytta av fördelarna med ett mer flexibelt arbetsliv, men samtidigt hittar sätt att hantera riskerna.
– Under pandemin har spelreglerna varit satta av samhället. När de försvinner behöver vi hitta en långsiktig väg framåt där det blir tydligt för alla vad de har att förhålla sig till, säger Mikael Hjort.
1 kommentar
Jag hoppas verkligen att företag tar till sig att hitta en bra lösning för alla ihop med fackliga företrädare. Vi har kommit överens om ett distansarbetsavtal som chefen signerar ihop med sin anställda som önskar jobba delvis hemma. Hittills har detta visat sig fungera bra men självklart kanske vi får förändra det när alla restriktioner nu släppt. En del chefer kanske då vill tvinga in alla men tiden får utvisa om vi får problem eller ej.
Avtalet var överenskommet mellan företaget och lokala fackliga i september/oktober 2021.
GKN Aerospace Sweden AB