Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStudenter skapar kokbok med recept från hela världen

Studenter skapar kokbok med recept från hela världen

Som student kan maten vara en utmaning. I en ny kokbok delar 16 studenter med sig av sina favoritrecept från världens alla hörn. Oscar Bäckström, ingenjörsstudent på KTH, är en av dem.

Det är Stockholms studentbostäder som tagit initiativet till boken. I deras bostäder delar nästan 4 000 studenter kök och lagar mat med varandra.

När Stockholms studentbostäder efterlyste recept till den nya kokboken nappade Oscar Bäckström direkt och skickade in sin variant av Perus nationalrätt ceviche de pescado.

– Under pandemin har vi ju inte kunnat resa och för mig har matlagning blivit ett sätt att resa bort i tanken. Jag tycker det är kul och avslappnande att laga mat, berättar han.

Har inte hittat peruansk majs

Oscar Bäckström läser sitt tredje år på civilingenjörsprogrammet på KTH, med inriktning på medieteknik. Intresset för matlagning har vuxit fram under studietiden. Han gillar att laga mat från grunden och lägger gärna tid på matlagningen.

Receptet som Oscar Bäckström skickade in blev också ett av de 16 recept som kom med i boken. Själv är han från Göteborg, men har sin släkt i Peru och har varit där flera gånger. Han hoppas kunna besöka landet igen så fort det blir tillfälle att resa.

Community cookbook

Kokbok skapad av studenter som bor hos Stockholms studentbostäder.

Innehåller 16 recept, alltifrån paella och ceviche till indisk curry och köfte.

Syftet med kokboken är att inspirera till möten mellan studenter.

Hela kokboken hittar du här.

– Jag har jobbat en del med att förfina rätten och utveckla den så att den blir så lik originalet som möjligt. Vi har ju inte riktigt samma råvaror i Sverige. Jag använder exempelvis torsk istället för den fisk de har i Peru. Jag har inte heller hittat peruanskt majs, choclo, i Sverige så jag har ersatt det med majsen som finns i matbutikerna här i Sverige.

Härlig blandning från hela världen

Kokboken som heter Community cookbook innehåller en stor blandning av recept, allt från soppor och förrätter till huvudrätter, bakverk och efterrätter. Medverkar i boken gör både utbytesstudenter och svenska studenter med anknytning till andra länder.

Utöver recepten innehåller kokboken även kortare berättelser kring varje maträtt där studenterna berättar om själva receptet och sin matlagning. Det framgår även om receptet är vegetariskt, kryddstarkt eller om det går att frysa in.

– Det var extremt roligt att få komma med i kokboken. Den innehåller en härlig blandning av recept från hela världen och vi har pratat om att kunna träffas längre fram och bjuda varandra på våra rätter, berättar Oscar Bäckström.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.