Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStudenter skapar kokbok med recept från hela världen

Studenter skapar kokbok med recept från hela världen

Som student kan maten vara en utmaning. I en ny kokbok delar 16 studenter med sig av sina favoritrecept från världens alla hörn. Oscar Bäckström, ingenjörsstudent på KTH, är en av dem.

Det är Stockholms studentbostäder som tagit initiativet till boken. I deras bostäder delar nästan 4 000 studenter kök och lagar mat med varandra.

När Stockholms studentbostäder efterlyste recept till den nya kokboken nappade Oscar Bäckström direkt och skickade in sin variant av Perus nationalrätt ceviche de pescado.

– Under pandemin har vi ju inte kunnat resa och för mig har matlagning blivit ett sätt att resa bort i tanken. Jag tycker det är kul och avslappnande att laga mat, berättar han.

Har inte hittat peruansk majs

Oscar Bäckström läser sitt tredje år på civilingenjörsprogrammet på KTH, med inriktning på medieteknik. Intresset för matlagning har vuxit fram under studietiden. Han gillar att laga mat från grunden och lägger gärna tid på matlagningen.

Receptet som Oscar Bäckström skickade in blev också ett av de 16 recept som kom med i boken. Själv är han från Göteborg, men har sin släkt i Peru och har varit där flera gånger. Han hoppas kunna besöka landet igen så fort det blir tillfälle att resa.

Community cookbook

Kokbok skapad av studenter som bor hos Stockholms studentbostäder.

Innehåller 16 recept, alltifrån paella och ceviche till indisk curry och köfte.

Syftet med kokboken är att inspirera till möten mellan studenter.

Hela kokboken hittar du här.

– Jag har jobbat en del med att förfina rätten och utveckla den så att den blir så lik originalet som möjligt. Vi har ju inte riktigt samma råvaror i Sverige. Jag använder exempelvis torsk istället för den fisk de har i Peru. Jag har inte heller hittat peruanskt majs, choclo, i Sverige så jag har ersatt det med majsen som finns i matbutikerna här i Sverige.

Härlig blandning från hela världen

Kokboken som heter Community cookbook innehåller en stor blandning av recept, allt från soppor och förrätter till huvudrätter, bakverk och efterrätter. Medverkar i boken gör både utbytesstudenter och svenska studenter med anknytning till andra länder.

Utöver recepten innehåller kokboken även kortare berättelser kring varje maträtt där studenterna berättar om själva receptet och sin matlagning. Det framgår även om receptet är vegetariskt, kryddstarkt eller om det går att frysa in.

– Det var extremt roligt att få komma med i kokboken. Den innehåller en härlig blandning av recept från hela världen och vi har pratat om att kunna träffas längre fram och bjuda varandra på våra rätter, berättar Oscar Bäckström.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?