Studenter skapar kokbok med recept från hela världen

När Stockholms studentbostäder efterlyste recept till den nya kokboken skickade Oscar Bäckström in sin variant av Perus nationalrätt ceviche de pescado.

Som student kan maten vara en utmaning. I en ny kokbok delar 16 studenter med sig av sina favoritrecept från världens alla hörn. Oscar Bäckström, ingenjörsstudent på KTH, är en av dem.

Det är Stockholms studentbostäder som tagit initiativet till boken. I deras bostäder delar nästan 4 000 studenter kök och lagar mat med varandra.

När Stockholms studentbostäder efterlyste recept till den nya kokboken nappade Oscar Bäckström direkt och skickade in sin variant av Perus nationalrätt ceviche de pescado.

– Under pandemin har vi ju inte kunnat resa och för mig har matlagning blivit ett sätt att resa bort i tanken. Jag tycker det är kul och avslappnande att laga mat, berättar han.

Har inte hittat peruansk majs

Oscar Bäckström läser sitt tredje år på civilingenjörsprogrammet på KTH, med inriktning på medieteknik. Intresset för matlagning har vuxit fram under studietiden. Han gillar att laga mat från grunden och lägger gärna tid på matlagningen.

Receptet som Oscar Bäckström skickade in blev också ett av de 16 recept som kom med i boken. Själv är han från Göteborg, men har sin släkt i Peru och har varit där flera gånger. Han hoppas kunna besöka landet igen så fort det blir tillfälle att resa.

Community cookbook

Kokbok skapad av studenter som bor hos Stockholms studentbostäder.

Innehåller 16 recept, alltifrån paella och ceviche till indisk curry och köfte.

Syftet med kokboken är att inspirera till möten mellan studenter.

Hela kokboken hittar du här.

– Jag har jobbat en del med att förfina rätten och utveckla den så att den blir så lik originalet som möjligt. Vi har ju inte riktigt samma råvaror i Sverige. Jag använder exempelvis torsk istället för den fisk de har i Peru. Jag har inte heller hittat peruanskt majs, choclo, i Sverige så jag har ersatt det med majsen som finns i matbutikerna här i Sverige.

Härlig blandning från hela världen

Kokboken som heter Community cookbook innehåller en stor blandning av recept, allt från soppor och förrätter till huvudrätter, bakverk och efterrätter. Medverkar i boken gör både utbytesstudenter och svenska studenter med anknytning till andra länder.

Utöver recepten innehåller kokboken även kortare berättelser kring varje maträtt där studenterna berättar om själva receptet och sin matlagning. Det framgår även om receptet är vegetariskt, kryddstarkt eller om det går att frysa in.

– Det var extremt roligt att få komma med i kokboken. Den innehåller en härlig blandning av recept från hela världen och vi har pratat om att kunna träffas längre fram och bjuda varandra på våra rätter, berättar Oscar Bäckström.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så planerar du din klimatsmarta semester

Så planerar du din klimatsmarta semester

Att tänka till kring själva resan är det som har störst betydelse när du vill semestra klimatsmart. Sikta på närmare destinationer, välj tåget eller hyr en elbil.
Fler artiklar