Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå mycket kommer ingenjörer att kräva i lönesamtalet

Så mycket kommer ingenjörer att kräva i lönesamtalet

I årets lönerevision vill ingenjörer ha betydligt högre lönepåslag än tidigare. Och många är dessutom beredd att byta jobb om lönehöjningen blir för liten. Det visar svaren från Sveriges Ingenjörers medlemspanel.

Funderar du på att ta i lite extra i årets lönerevision? Då är du inte ensam. I den enkät som Sveriges Ingenjörer skickade ut till en panel av medlemmar i februari i år framgår det att många ingenjörer förväntar sig ett betydligt högre lönepåslag i årets lönerevision än de fått tidigare.

Planerar att begära mer i lön

Kraven ligger i snitt på 4,1 procents lönepåslag, men många planerar att ta i ännu mer. Mer än var fjärde ingenjör planerar att begära mer än 4 procent mer i lön och 15 procent tar sikte på mer än 5 procents lönehöjning.

– Undersökningen gjordes i februari, innan invasionen av Ukraina, så det kan ha tillkommit en viss osäkerhet om konjunkturen. Samtidigt ser vi att efterfrågan på ingenjörer till stor del är strukturell, vilket gör att den är inte lika känslig för konjunkturen, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

15 procent av de ingenjörer som har svarat på enkäten kommer att begära en löneökning på över fem procent vid årets lönerevision. I gruppen ”Frågan är ej relevant” ingår till exempel egna företagare och nyanställda som gått in på 2022 års lönenivå.

Johan Kreicbergs förklarar att det som gör att ingenjörer nu vågar ta i och vara lite mer kaxiga i sin löneförhandling beror på två saker. Dels är det en extremt låg arbetslöshet bland ingenjörer, vilket gör att det på många sätt är arbetstagarens marknad. Men den stora skillnaden idag jämfört med tidigare är att pandemin öppnat för helt nya jobbmöjligheter.

Var tredje är redo att byta jobb

Tidigare var man mycket mer beroende av en stor arbetsgivare på orten. Idag har gränserna för var man kan söka jobb utan att behöva flytta blivit mycket vidare.

– Vi märker att möjligheten att jobba mer på distans har gjort en påtaglig skillnad. Det gör att man vågar ställa högre krav, man har något att sätta emot, förklarar Johan Kreicbergs.

I undersökningen svarar också drygt var tredje ingenjör att de är beredd att byta jobb om arbetsgivaren inte kan möta lönekravet.

Två av tre ser ”möjligheter” eller ”mycket goda möjligheter” att byta jobb och få en högre lön än idag.

Särskilt tydligt är det bland de som har högre löneanspråk. Bland de som planerar att begära 4 procent eller mer i löneförhandlingen är 44 procent redo att söka nytt jobb om arbetsgivaren inte kan möta deras krav.

Finns andra jobb att söka

Möjligheterna att hitta ett nytt jobb med bättre lön upplevs också som goda. Mer än var fjärde ingenjör ser mycket goda möjligheter att hitta ett jobb som är bättre betalt. Av dessa är mer än varannan beredd att göra slag i saken och söka sig vidare om de inte får den lön de begär.

– Jag tror att det är en helt rimlig bedömning. Det är en stark arbetsmarknad för ingenjörer och du är inte längre begränsad till att söka jobb i din närkommun. Det gör att du kan vara mycket tuffare i din löneförhandling, säger Johan Kreicbergs.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

0
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

0
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

Studenternas kaminer ger värme i Ukraina

0
Strax innan jul bjöd studenter vid Linköpings universitet in till en svetskväll till förmån för Ukraina. Resultatet blev 32 vedkaminer som nu sprider värme i Ukraina. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kvinna som är uttråkad på jobbet

Sex råd – så gör du när jobbet inte känns kul längre

5
Blir det inte bättre än så här? Är det här vad jag ska jobba med resten av livet och just här, på den här...