Rekordbonus på Scania – anställda belönas för sina insatser

Årets bonus på Scania blir 50 695 kronor. Det är en rejäl ökning jämfört med förra årets bonus på drygt 18 000 kronor.

Årets bonus skulle på Scania skulle ha blivit 28 746 kronor men blev i stället
50 695 kronor. Det beror på att styrelsen valde att göra ett tillägg till avtalet som styr hur bonusen beräknas. Det var ett gemensamt förslag från alla fackförbund och ledningen.

Lisa Lorentzon, Scania

– Det känns kul att kunna komma med en positiv nyhet, inte minst i de här tiderna, säger Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania.

I veckan har alla medarbetare fått besked om att årets bonus blir 50 695 kronor. Det är en rejäl ökning jämfört med förra årets bonus på drygt 18 000 kronor.

Att den blev högre i år beror dels på ett bättre resultat, dels på att styrelsen valde att göra ett tillägg till avtalet som styr hur bonusen beräknas. Enligt bonusavtalet som fack och ledning förhandlade fram 2015 ska bonusen beräknas enbart på företagets nettovinst (resultat efter avdrag för kostnader och skatt).

För 2021 har Scania tvingats reservera 5 miljarder kronor av nettovinsten på grund av en EU-dom. Scania förlorade en tvist med EU som anklagar bolaget för kartellbildning under perioden 1997–2011. Scania har möjlighet att överklaga men tvingas ändå att reservera skadeståndet i sitt bokslut. Det minskade nettovinsten och därmed också bonusen.

Fackförbunden och ledningen på Scania enades om att föreslå styrelsen att beräkna bonusen på nettovinsten före reservationen. Att styrelsen accepterade förslaget tycker Lisa Lorentzon var en fin gest.

– Medarbetarna har jobbat hårt under 2021 för att klara flera utmaningar. Det har varit stora problem i leverantörskedjan, bolaget gör en stor digital omställning och pandemin har förstås påverkat arbetssituationen för många. Och skadeståndet kan medarbetarna inte påverka.

Ska inte påverka lönen

Årets bonus på Scania blir en av de högsta sedan 2015 då nuvarande bonussystem började gälla. Bonusen betalas inte ut på lönen utan placeras i värdepapper som förvaltas av en stiftelse. Tidigast efter fyra år kan pengarna plockas ut.

Lisa Lorentzon betonar att resultatbonusen inte påverkar lönerevisionen som just nu pågår på Scania.

– Lönen är kopplad till varje medarbetares individuella prestation. Den ska vara en drivkraft och sporra var och en att ta nya steg i karriären.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
Fler artiklar