Rekordbonus på Scania – anställda belönas för sina insatser

Årets bonus på Scania blir 50 695 kronor. Det är en rejäl ökning jämfört med förra årets bonus på drygt 18 000 kronor.

Årets bonus skulle på Scania skulle ha blivit 28 746 kronor men blev i stället
50 695 kronor. Det beror på att styrelsen valde att göra ett tillägg till avtalet som styr hur bonusen beräknas. Det var ett gemensamt förslag från alla fackförbund och ledningen.

Lisa Lorentzon, Scania

– Det känns kul att kunna komma med en positiv nyhet, inte minst i de här tiderna, säger Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania.

I veckan har alla medarbetare fått besked om att årets bonus blir 50 695 kronor. Det är en rejäl ökning jämfört med förra årets bonus på drygt 18 000 kronor.

Att den blev högre i år beror dels på ett bättre resultat, dels på att styrelsen valde att göra ett tillägg till avtalet som styr hur bonusen beräknas. Enligt bonusavtalet som fack och ledning förhandlade fram 2015 ska bonusen beräknas enbart på företagets nettovinst (resultat efter avdrag för kostnader och skatt).

För 2021 har Scania tvingats reservera 5 miljarder kronor av nettovinsten på grund av en EU-dom. Scania förlorade en tvist med EU som anklagar bolaget för kartellbildning under perioden 1997–2011. Scania har möjlighet att överklaga men tvingas ändå att reservera skadeståndet i sitt bokslut. Det minskade nettovinsten och därmed också bonusen.

Fackförbunden och ledningen på Scania enades om att föreslå styrelsen att beräkna bonusen på nettovinsten före reservationen. Att styrelsen accepterade förslaget tycker Lisa Lorentzon var en fin gest.

– Medarbetarna har jobbat hårt under 2021 för att klara flera utmaningar. Det har varit stora problem i leverantörskedjan, bolaget gör en stor digital omställning och pandemin har förstås påverkat arbetssituationen för många. Och skadeståndet kan medarbetarna inte påverka.

Ska inte påverka lönen

Årets bonus på Scania blir en av de högsta sedan 2015 då nuvarande bonussystem började gälla. Bonusen betalas inte ut på lönen utan placeras i värdepapper som förvaltas av en stiftelse. Tidigast efter fyra år kan pengarna plockas ut.

Lisa Lorentzon betonar att resultatbonusen inte påverkar lönerevisionen som just nu pågår på Scania.

– Lönen är kopplad till varje medarbetares individuella prestation. Den ska vara en drivkraft och sporra var och en att ta nya steg i karriären.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Åren med avtal kring två procent är förbi”

”Åren med avtal kring två procent är förbi”

Ingenjörslönerna ökade rejält under 2023 och om 11 månader är det dags för en ny avtalsrörelse. Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer tror att förhandlingsläget kan bli gynnsamt.  
Fler artiklar