Sveriges Ingenjörer om varför aktier i Amazon och Kina inte kan uteslutas

Tidningen Arbetsvärldens granskning visar att LO, Tco och Saco trots sina riktlinjer har fonder som äger aktier i Kina och i företaget Amazon, som har fått hård kritik från fackligt håll. Foto; Mostphotos.

Trots placeringspolicys investerar de fackliga centralorganisationerna kapital i fonder som äger aktier i diktaturer och antifackliga företag, visar en granskning. Sveriges Ingenjörer utesluter inte heller att någon fond kan ha en mindre andel aktier i kinesiska företag, eller i Amazon.

Tidningen Arbetsvärlden har granskat hur kapital från de tre centralorganisationerna LO, Tco och Saco har investerats. Trots placeringspolicys som ska förhindra investeringar i diktaturer eller i företag som inte värnar mänskliga rättigheter eller motarbetar fria fackföreningar, har pengarna hamnat just där. Granskningen visar att organisationerna trots sina riktlinjer har fonder som äger aktier i Kina och i företaget Amazon, som har fått hård kritik från fackligt håll.

Saco en den enda av de tre organisationerna som inte visar sitt fondinnehav i årsredovisningen och medlemsförbunden kan därför inte granska om deras placeringspolicy efterlevs. När Arbetsvärlden begärde en förteckning över fonderna blir svaret först nej. Men efter två månader ändrades beslutet och fonderna har redovisats.

När Arbetsvärlden granskade innehavet hittade man, precis som hos Tco och LO, aktier både i kinesiska företag och i Amazon.

Sveriges Ingenjörer visar sina fonder

De enskilda fackförbundens fondinnehav ingår inte i den granskning som tidningen Arbetsvärlden har gjort. Enligt Sveriges Ingenjörers årsredovisning, (sidan 30) som finns på förbundets webbplats, äger förbundet fonder till ett värde av knappt 1,7 miljarder kronor.

I vilka fonder kapitalet är placerat är också öppet för insyn. De redovisas i en bilaga till årsredovisningen (sidan 49-50).

Placeringarna förvaltas av Söderberg & Partners och de styrs av Sveriges Ingenjörers placeringspolicy som också finns att läsa på förbundets webbplats.

Enligt placeringspolicyn godkänns bara fonder som investerar i företag som följer de internationella normerna för mänskliga rättigheter, arbete och miljö som finns formulerade i FN-konventioner och skriftliga överenskommelser (traktater) om humanitär rätt, folkrätt och miljölagstiftning. Även ILO:s konventioner om organisationsfrihet, organisationsrätt och den kollektiva förhandlingsrätten ska respekteras.

– Placeringspolicyn är ett levande dokument som revideras av förbundsstyrelsen minst en gång om året. Då deltar också Söderberg & Partners i samtalen och svarar på frågor, säger Marianne Lagerstedt, ekonomichef på Sveriges Ingenjörer.

Bara hållbara fonder

Förbundet investerar bara i hållbara fonder och det är Söderberg & Partners hållbarhetsavdelning som avgör vilka fonder som är hållbara och därmed möjliga för placeringar. Samtliga fonder i portföljerna har fått ett grönt eller gult hållbarhetsbetyg. Det betyder att de har ett väl godkänt hållbarhetsarbete.

Söderberg & Partners gör bedömningen med hjälp av bland annat screeningtjänster från stora företag som bland annat granskar om företag följer UN Global Impacts och ILO:s konventioner. Det är ett krav för alla hållbara fonder.

Kan Sveriges Ingenjörer, trots placeringspolicyn, äga aktier i kinesiska företag, eller i Amazon genom någon av de fonder som förbundet har placeringar i?

– Det kan inte uteslutas. När det gäller Amazon finns det inga bekräftade överträdelser mot ILO:s konventioner och därför finns det inga hinder för hållbarhetsmärkta fonder att äga aktier i företaget, säger Marianne Lagerstedt.

– Vi har valt att följa ett vedertaget regelverk för granskningar och inte avvika från det, säger hon.

När det handlar om kinesiska företag gäller samma principer.

– Sveriges Ingenjörer äger fonder som är inriktade på tillväxtmarknader och där finns troligen kinesiska företag. Men om screeningen inte visar att företagen bekräftat bryter mot internationella konventioner gör Sveriges Ingenjörer ingen annan bedömning. Vi har varken kompetens eller förmågan. Då skulle bedömningen bli godtycklig, säger Marianne Lagerstedt.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar