Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHey facket! Här är några av årets aprilskämt

Hey facket! Här är några av årets aprilskämt

Fackligt förtroendevalda ska ersättas av en Google Home aktiverad med ”Hey facket”. Mobiloperatören Tre låter anställda ta med sina gnagare till jobbet. Och så ska en Tesla lätt växla till A-traktor och tillbaka. I alla fall 1 april.

I sociala medier efterlyste Sveriges Ingenjörer betatestare till sin nya Voice Assistant för Google Home. Assistenten, skrev man, aktiveras med ”Hey facket” och ska finnas på arbetsplatser och svara på frågor om semester, arbetsmiljö och annat, och coacha inför lönesamtal, i stället för att förtroendevalda gör det.

Den 2 april kom ett nytt inlägg: ”Nej, självklart är våra 5 000 förtroendevalda inte möjliga att ersätta med en röststyrd app” och en film som hyllar de förtroendevalda.

Gnagis på Tre
Illustration: Tre

Mobiloperatören Tre skrev på Linkedin att deras hundzon – där anställda kan ta med sina (pandemi-)hundar till kontoret, läs Ingenjörens artikel om det här – nu får en uppföljare. Till gnagarzonen Gnagis ska medarbetarna kunna ta med sig möss, råttor, marsvin, hamstrar och andra sällskapsgnagare.

”Det är jättetrevligt att mina hamstrar Teddy och Kiwi kan hänga med mig till kontoret framöver. Många kollegor har haft med sig sina hundar till jobbet och jag har känt mig lite utanför – tills nu”, uttalar sig Arne Agg på Tres kundservice.

Det var också många aprilskämt om elbilar, vilket Allt om elbilar har sammanställt. Här är några av skämten:

Tesla A-traktor
Illustration: Tesla Club Sweden och Hooijes Garage

Tesla Club Sweden och Hooijes Garage berättar att Tesla lanserar sin Model Y som fabriksbyggd A-traktor. Konverteringen kommer kosta 19 900 kronor och reflextriangeln bakpå bilen är magnetisk och går att ta bort. Konverteringen görs nämligen helt i mjukvaran. ”Om bilen ska bete sig som en vanlig Tesla eller bli strypt till A-traktor bestäms av vilken mobil eller nyckelkort bilen låses upp med.” Är det nyckelkortet för någon med körkort beter sig bilen som vanligt. Är det nyckelkortet för en person med traktorkort spärras bilens maxhastighet till 33 kilometer i timmen och bakdörrar, bakrutor och bakluckan kopplas ur.

Elbil med gröna lysen
Illustration: Electrifying

Brittiska sajten Electrifying berättar om en ny EU-lag som träder i kraft 2023. Elbilar ska då ha gröna lysen så att det går att se vilka bilar som hör hemma i framtidens miljözoner. Bilarna får dessutom nightvision vilket gör det enklare och säkrare att köra i mörkret.

MG:s aprilskämt
Från MG:s sociala medier.

MG presenterar också funktionen att själv generera extra el genom att snurra ratten fram och tillbaka.

Och om det inte räcker så erbjuder släpvagnstillverkaren Brenderup en släpvagn med batteripaket, RangeXtender, som kan ge en extra räckvidd på upp till 12 000 kilometer – motsvarande en resa runt jorden.

Släp med batteripaket
Illustration: Brenderup

 

 

 

 

Karin Thorsell

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?