Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHey facket! Här är några av årets aprilskämt

Hey facket! Här är några av årets aprilskämt

Fackligt förtroendevalda ska ersättas av en Google Home aktiverad med ”Hey facket”. Mobiloperatören Tre låter anställda ta med sina gnagare till jobbet. Och så ska en Tesla lätt växla till A-traktor och tillbaka. I alla fall 1 april.

I sociala medier efterlyste Sveriges Ingenjörer betatestare till sin nya Voice Assistant för Google Home. Assistenten, skrev man, aktiveras med ”Hey facket” och ska finnas på arbetsplatser och svara på frågor om semester, arbetsmiljö och annat, och coacha inför lönesamtal, i stället för att förtroendevalda gör det.

Den 2 april kom ett nytt inlägg: ”Nej, självklart är våra 5 000 förtroendevalda inte möjliga att ersätta med en röststyrd app” och en film som hyllar de förtroendevalda.

Gnagis på Tre
Illustration: Tre

Mobiloperatören Tre skrev på Linkedin att deras hundzon – där anställda kan ta med sina (pandemi-)hundar till kontoret, läs Ingenjörens artikel om det här – nu får en uppföljare. Till gnagarzonen Gnagis ska medarbetarna kunna ta med sig möss, råttor, marsvin, hamstrar och andra sällskapsgnagare.

”Det är jättetrevligt att mina hamstrar Teddy och Kiwi kan hänga med mig till kontoret framöver. Många kollegor har haft med sig sina hundar till jobbet och jag har känt mig lite utanför – tills nu”, uttalar sig Arne Agg på Tres kundservice.

Det var också många aprilskämt om elbilar, vilket Allt om elbilar har sammanställt. Här är några av skämten:

Tesla A-traktor
Illustration: Tesla Club Sweden och Hooijes Garage

Tesla Club Sweden och Hooijes Garage berättar att Tesla lanserar sin Model Y som fabriksbyggd A-traktor. Konverteringen kommer kosta 19 900 kronor och reflextriangeln bakpå bilen är magnetisk och går att ta bort. Konverteringen görs nämligen helt i mjukvaran. ”Om bilen ska bete sig som en vanlig Tesla eller bli strypt till A-traktor bestäms av vilken mobil eller nyckelkort bilen låses upp med.” Är det nyckelkortet för någon med körkort beter sig bilen som vanligt. Är det nyckelkortet för en person med traktorkort spärras bilens maxhastighet till 33 kilometer i timmen och bakdörrar, bakrutor och bakluckan kopplas ur.

Elbil med gröna lysen
Illustration: Electrifying

Brittiska sajten Electrifying berättar om en ny EU-lag som träder i kraft 2023. Elbilar ska då ha gröna lysen så att det går att se vilka bilar som hör hemma i framtidens miljözoner. Bilarna får dessutom nightvision vilket gör det enklare och säkrare att köra i mörkret.

MG:s aprilskämt
Från MG:s sociala medier.

MG presenterar också funktionen att själv generera extra el genom att snurra ratten fram och tillbaka.

Och om det inte räcker så erbjuder släpvagnstillverkaren Brenderup en släpvagn med batteripaket, RangeXtender, som kan ge en extra räckvidd på upp till 12 000 kilometer – motsvarande en resa runt jorden.

Släp med batteripaket
Illustration: Brenderup

 

 

 

 

Karin Thorsell

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.