Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDet här är frågorna om semester som många ställer nu

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på några frågor om semester som många medlemmar ställer nu.

Kan min arbetsgivare bestämma när jag ska ha semester i sommar?

Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

– Ja, semesterlagen ger anställda rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden 1 juni – 31 augusti.  Men du kan inte kräva när under perioden du ska vara ledig.

Jag vill hellre ta en längre semester på vintern – har jag rätt till det?

– Nej, du kan inte kräva det. Semesterlagen ger rätt till fyra veckors sommarsemester. Den femte semesterveckan kan du ta ut annan tid på året men du måste förstås få den beviljad. Det finns förstås inget hinder att du och arbetsgivaren kommer överens om att du tar en längre semester under en annan period än sommaren, men det är en förhandlingsfråga.

Hur länge får jag spara semesterdagar?

– Om man har fler än 20 betalda semesterdagar får man enligt semesterlagen spara de överskjutande dagarna. Semesterdagar kan sparas i fem år, om det inte finns någon annan lokal överenskommelse.

Min chef säger att alla konsulter måste vara tillgängliga under sommaren om något oväntat händer. Kan jag få någon ersättning för det?

– Huvudregeln är att semestern är till för vila och rekreation och du har ingen skyldighet att vara tillgänglig eller ha någon form av beredskap. Ett sådant krav kan leda till begränsningar som gör det svårt att exempelvis resa och besöka platser med dålig mobiltäckning. Kom alltså ihåg att du inte har en skyldighet att vara tillgänglig men om du känner att det funkar för dig ska du på förhand avtala om en ersättning. Kontakta ditt lokala fack eller Sveriges Ingenjörers rådgivning. I första hand ska arbetsgivararen se till att det finns personal på plats för oväntade händelser.

Kan chefen avbryta min semester – och vilken ersättning har jag i så fall rätt till?

– Ja, arbetsgivaren kan avbryta semestern om det finns tungt vägande skäl. Om det sker kan du ha rätt till ekonomiskt skadestånd. Det kan exempelvis vara kostnader för en bokad resa eller andra merkostnader. Om arbetsgivaren inte haft tillräckliga skäl för att avbryta semestern kan du ha rätt till ett allmänt skadestånd. Kontakta alltid din lokala fackförening eller Sveriges Ingenjörers rådgivning om du drabbas. Läs mer i artikeln Det här gäller vid indragen semester.

När jag började hos min arbetsgivare för tre år sedan fick jag förskottssemester. Nu byter jag jobb och slutar den i 1 augusti? Blir jag återbetalningsskyldig?

– Ja, huvudregeln är att man blir återbetalningsskyldig av förskottssemester om man säger upp sig själv inom fem år. Det sjätte året förfaller skulden. Men observera att du blir återbetalningsskyldig bara om du säger upp dig själv, inte om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom. Läs mer i artikeln Så här fungerar förskottssemester.

Varför ska jag sjukanmäla mig om jag blir sjuk, jag är ju ändå ledig? Jag förlorar ju inkomst på grund av sjukpenning och karensavdrag.

– Semester är till för vila och rekreation och blir du sjuk får du inte den återhämtning som semestern är till för. Men ibland kan det vara svårt att avgöra när man är tillräckligt sjuk för en sjukanmälan. Känn efter och fundera på om du hade kunnat jobba. En lätt förkylning är ofta inget problem men om du har feber eller är så trött att du behöver vila ska du sjukanmäla dig. Då får du tillbaka dina semesterdagar och tänk på att även sjukdagar är semestergrundande. Läs mer i artikeln Hur gör jag om jag blir sjuk under semestern?

Jag tycker att det känns bra att kolla mejlen under semestern för att inte missa något viktigt. Kan jag tillgodoräkna mig tiden och spara några semesterdagar?

– Nej, semester kan bara tas ut som heldagar, inte som en del av dagen. Här är det i stället viktigt att komma överens med arbetsgivaren om vad som gäller om du kommer att arbeta i viss utsträckning under semestern. Det är inget krav som arbetsgivaren kan ställa, men om du vill det, kan en lösning vara att bryta den sammanhängande semestern med någon jobbdag.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.