Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLockar ingenjörer med tre månader gratis boende

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Därför vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende till de som anställs.

”Do you want to work and live in Sweden – and get your rent paid during your first months here? Then check this out!”

Det här inlägget publicerade elbilsföretaget Nevs på LinkedIn i mitten av april. Nyheten har väckt en del uppmärksamhet efter de neddragningar som nyligen skett på företaget.

I augusti 2021 varslade Nevs 300 medarbetare om uppsägning. Ungefär 250 blev sedan uppsagda på grund av arbetsbrist. Nu gör Nevs en teknikomställning med större fokus på mobilitetslösningar och behöver anställa.

Nina Selander, HR-chef på Nevs.

– Vi började rekrytera i höstas och planen är att öka från 350 till 450 anställda på ett år. Vi har inte nått halvvägs efter halva tiden men vi hoppas att det ägarbyte som ryktas ske inom en snar framtid ger oss en skjuts, säger Nina Selander, HR-chef.

Att hitta kompetens, främst ingenjörer inom mjukvara och mobilitet, har visat sig vara ganska svårt och sedan mitten av april testar Nevs ett nytt grepp.

– I de kontakter vi har med ingenjörer från andra länder märker vi att bostadsfrågan är ett hinder. Därför erbjuder vi nu gratis boende i tre månader.

De flesta från Indien

Sedan Nevs publicerade erbjudandet på LinkedIn i mitten av april har antalet ansökningar ökat. De flesta kommer från Indien, flera från Kina, Danmark och några från Ukraina.

Erbjudandet om gratis boende i tre månader gäller enbart för anställda som rekryteras från andra länder. Och bara om de bosätter sig i Trollhättan eller Vänersborg.

– Om de hittar en bostad i Göteborg ser vi en risk att så småningom tappa dem till något av företagen där. Vi tror att vi kan knyta dem närmare oss om de bor här.

Ingen oro att lova för mycket

Nina Selander ser ingen risk att Nevs inte klarar att ordna en bostad åt alla som rekryteras.

– Innan vi gick ut med erbjudandet tog vi kontakt med flera bostadsbolag och efter den mediala uppmärksamhet som det har fått har bostadsbolag också kontaktat oss. Vi har dessutom hört oss för med några hotell om det skulle bli nödvändigt.

Arbetstillstånd, kontakter med Försäkringskassan och att ordna platser på skolor och förskolor kräver en del tid men Nevs räknar med att de som har anställts under våren kan vara på plats före sommaren. Fler kommer att börja under hösten.

Varför gäller erbjudandet inte för ingenjörer i Sverige?

– Vi har märkt att bostadsfrågan ofta är avgörande för att kunna rekrytera från andra länder. Vi välkomnar förstås även ingenjörer i Sverige men vi ser inte att bostadsfrågan är ett hinder för dem. Däremot ordnar vi flytthjälp inom Sverige.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.