Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Därför vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende till de som anställs.

”Do you want to work and live in Sweden – and get your rent paid during your first months here? Then check this out!”

Det här inlägget publicerade elbilsföretaget Nevs på LinkedIn i mitten av april. Nyheten har väckt en del uppmärksamhet efter de neddragningar som nyligen skett på företaget.

I augusti 2021 varslade Nevs 300 medarbetare om uppsägning. Ungefär 250 blev sedan uppsagda på grund av arbetsbrist. Nu gör Nevs en teknikomställning med större fokus på mobilitetslösningar och behöver anställa.

Nina Selander, HR-chef på Nevs.

– Vi började rekrytera i höstas och planen är att öka från 350 till 450 anställda på ett år. Vi har inte nått halvvägs efter halva tiden men vi hoppas att det ägarbyte som ryktas ske inom en snar framtid ger oss en skjuts, säger Nina Selander, HR-chef.

Att hitta kompetens, främst ingenjörer inom mjukvara och mobilitet, har visat sig vara ganska svårt och sedan mitten av april testar Nevs ett nytt grepp.

– I de kontakter vi har med ingenjörer från andra länder märker vi att bostadsfrågan är ett hinder. Därför erbjuder vi nu gratis boende i tre månader.

De flesta från Indien

Sedan Nevs publicerade erbjudandet på LinkedIn i mitten av april har antalet ansökningar ökat. De flesta kommer från Indien, flera från Kina, Danmark och några från Ukraina.

Erbjudandet om gratis boende i tre månader gäller enbart för anställda som rekryteras från andra länder. Och bara om de bosätter sig i Trollhättan eller Vänersborg.

– Om de hittar en bostad i Göteborg ser vi en risk att så småningom tappa dem till något av företagen där. Vi tror att vi kan knyta dem närmare oss om de bor här.

Ingen oro att lova för mycket

Nina Selander ser ingen risk att Nevs inte klarar att ordna en bostad åt alla som rekryteras.

– Innan vi gick ut med erbjudandet tog vi kontakt med flera bostadsbolag och efter den mediala uppmärksamhet som det har fått har bostadsbolag också kontaktat oss. Vi har dessutom hört oss för med några hotell om det skulle bli nödvändigt.

Arbetstillstånd, kontakter med Försäkringskassan och att ordna platser på skolor och förskolor kräver en del tid men Nevs räknar med att de som har anställts under våren kan vara på plats före sommaren. Fler kommer att börja under hösten.

Varför gäller erbjudandet inte för ingenjörer i Sverige?

– Vi har märkt att bostadsfrågan ofta är avgörande för att kunna rekrytera från andra länder. Vi välkomnar förstås även ingenjörer i Sverige men vi ser inte att bostadsfrågan är ett hinder för dem. Däremot ordnar vi flytthjälp inom Sverige.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så stöttar du din utmattade kollega

Så stöttar du din utmattade kollega

Den tidigare samarbetsvilliga jobbarkompisen med gott humör verkar stressad och irriterad. Det har dessutom börjat påverka kollegorna. Här får du råd hur du kan stötta på bästa sätt.
Fler artiklar