Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLockar ingenjörer med tre månader gratis boende

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Därför vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende till de som anställs.

”Do you want to work and live in Sweden – and get your rent paid during your first months here? Then check this out!”

Det här inlägget publicerade elbilsföretaget Nevs på LinkedIn i mitten av april. Nyheten har väckt en del uppmärksamhet efter de neddragningar som nyligen skett på företaget.

I augusti 2021 varslade Nevs 300 medarbetare om uppsägning. Ungefär 250 blev sedan uppsagda på grund av arbetsbrist. Nu gör Nevs en teknikomställning med större fokus på mobilitetslösningar och behöver anställa.

Nina Selander, HR-chef på Nevs.

– Vi började rekrytera i höstas och planen är att öka från 350 till 450 anställda på ett år. Vi har inte nått halvvägs efter halva tiden men vi hoppas att det ägarbyte som ryktas ske inom en snar framtid ger oss en skjuts, säger Nina Selander, HR-chef.

Att hitta kompetens, främst ingenjörer inom mjukvara och mobilitet, har visat sig vara ganska svårt och sedan mitten av april testar Nevs ett nytt grepp.

– I de kontakter vi har med ingenjörer från andra länder märker vi att bostadsfrågan är ett hinder. Därför erbjuder vi nu gratis boende i tre månader.

De flesta från Indien

Sedan Nevs publicerade erbjudandet på LinkedIn i mitten av april har antalet ansökningar ökat. De flesta kommer från Indien, flera från Kina, Danmark och några från Ukraina.

Erbjudandet om gratis boende i tre månader gäller enbart för anställda som rekryteras från andra länder. Och bara om de bosätter sig i Trollhättan eller Vänersborg.

– Om de hittar en bostad i Göteborg ser vi en risk att så småningom tappa dem till något av företagen där. Vi tror att vi kan knyta dem närmare oss om de bor här.

Ingen oro att lova för mycket

Nina Selander ser ingen risk att Nevs inte klarar att ordna en bostad åt alla som rekryteras.

– Innan vi gick ut med erbjudandet tog vi kontakt med flera bostadsbolag och efter den mediala uppmärksamhet som det har fått har bostadsbolag också kontaktat oss. Vi har dessutom hört oss för med några hotell om det skulle bli nödvändigt.

Arbetstillstånd, kontakter med Försäkringskassan och att ordna platser på skolor och förskolor kräver en del tid men Nevs räknar med att de som har anställts under våren kan vara på plats före sommaren. Fler kommer att börja under hösten.

Varför gäller erbjudandet inte för ingenjörer i Sverige?

– Vi har märkt att bostadsfrågan ofta är avgörande för att kunna rekrytera från andra länder. Vi välkomnar förstås även ingenjörer i Sverige men vi ser inte att bostadsfrågan är ett hinder för dem. Däremot ordnar vi flytthjälp inom Sverige.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet? Följ med en vecka med produktion, patent och möten.

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

1
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.