Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenScania låter HR sätta ingenjörernas löner

Scania låter HR sätta ingenjörernas löner

På Scania har årets lönerevision havererat. Företaget har brutit en överenskommelse med Akademikerföreningen och ger inte längre cheferna mandat att sätta lön. Nu kommer facket på Scania att ta frågan till central nivå.

Årets löneförhandling mellan Akademikerföreningen och ledningen var nästan i mål. Parterna hade enats om 2,8 procent och chefer hade hunnit ha ett inledande samtal om lön och prestation med sina medarbetare.

Det som återstod var en uppdatering av instruktionen till cheferna inför lönesamtalen, bland annat med årets lönematris. Den skulle ge cheferna riktvärden för procentuella löneökningar kopplade till medarbetarnas prestation.

Företaget och Akademikerföreningen var tidigt överens om att värdena i matrisen skulle ses som just riktvärden, med möjlighet till differentiering utifrån prestation.

– Nu har företaget brutit överenskommelsen genom att ensidigt uppdatera instruktionen och ta bort steget då chefen sätter lön utifrån riktvärden. HR får inte ihop budgeten och därför vill de begränsa chefernas mandat att sätta lön, säger Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania.

Cheferna blir bakbundna

Enligt Lisa Lorentzon hamnade 93 procent av medlemmarna förra året på två nivåer av prestationsbedömningar. I praktiken innebär det att chefernas mandat sträcker sig till att ge medarbetarna en löneökning på antingen 2,6 eller 3,5 procent (beroende på prestationsnivå).

Enligt löneavtalet ska lönerna vara individuella och sättas efter samtal mellan medarbetaren och lönesättande chef. Hur väl medarbetaren uppfyller företagets lönekriterier är det som ska påverka löneutvecklingen.

– Det som händer nu är att prestationen får mindre betydelse. Cheferna ska göra en bedömning av medarbetarnas prestation men det är HR som bestämmer vad det är värt. Signalvärdet av att kunna ge lite mer eller mindre än riktvärdet försvinner, säger Lisa Lorentzon.

Frågan tas till central nivå

Företaget medger att de bryter mot överenskommelsen genom att ensidigt uppdatera instruktionen.

– Vi är enormt besvikna över hur företaget agerar och hur det här drabbar våra medlemmar, säger Lisa Lorentzon som påpekar att företaget redan tidigare brutit mot kollektivavtalet på flera punkter.

Men det som har skett nu är så allvarligt att Akademikerföreningen har valt att ta frågan vidare till central nivå, det vill säga ombudsmännen på Sveriges Ingenjörer. Om det blir en förhandling på central nivå är ännu inte bestämt.

– Att fortsätta att förhandla med en part som varken håller ord eller överenskommelser är naturligtvis omöjligt, säger Lisa Lorentzon.

Karin Virgin

Känner du att din prestation påverkar din lön?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

13 KOMMENTARER

  1. I det här fallet skulle jag rekommendera ett jobbyte så fort som möjligt – arbetsmarknaden är väl fortfarande relativt god i Stockholmsregionen?

  2. Så fort chefen tycker att du har tonfall, så är det det som övertrumfar all prestation. Chefen har inte haft någon aning om vad vi på gruppen kunde eller inte kunde. Flera slutade, jag bråkade och fick så klart inte godkänt, sen blev det 2 kopior på det betyget. Så nu när jag halkat efter flera 1000 så går det inte att få upp lönen i motsvarande nivå. Hur mycket motivation får man då av att fortsätta prestera?

  3. Lack of compliance with Collective Agreement is so risky for those non-EU personnel working under residence/work permit.

  4. Even if manager sets the salary, its not always entirely dependent on performance. Its also based on how well the team needs that particular employee to perform in the coming year and also based on other criteria. So, i feel there is some exploitation around salary setting even though everyone says it’s solely based on performance, but its not.

  5. Det bästa man kan göra när HR styr är att göra så lite som möjligt på jobbet. Slacka.

    Företaget tappar kanske 50% i produktivitet i ditt fall. Själv får du ca 0.5% mindre löneökning per år. På 10 år blir det 5%. Dvs i praktiken nästan inget. Vid nästa jobbyte så ges chansen till nästa riktiga löneförhandling i alla fall. Och då spelar de skillnaden på 5 procenten från ditt tidigare jobb ändå ingen roll.

    Antar att HR kommer vara nöjda med utfallet.

      • Det är dessvärre många som bara ”flyter med” på företagen nuförtiden. De gör precis minimum vad de ska, men anstränger sig inget extra. Inget skäl för uppsägning, så länge du trots allt gör ditt jobb.

        Skillnaden i löneökning blir ofta inte stor heller jämfört med om du hade toppresterat, vilket artikeln visade. De anställda har lärt sig hur systemet funkar.

      • Funkat bra i 35 år på en annan stor lastbilstillverkare i Sverige, så jag är ett bevis på att man får behålla jobbet…

    • Så kan det säkert bli men det blir ju brutalt tråkigt på jobbet om man gör minsta möjliga utan att förlora jobbet…

      • Visst, jag förenklade lite. Ska vara ränta-på-ränta om man ska vara korrekt.

        Så 0,5% i 10 år ger: 1,005^10 = 1,0511 => 5,11% istället för 5%.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.