Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.  

En medlem i Sveriges Ingenjörer hörde av sig och skrev så här:

”Upptäckte nyligen lönemodeller som är mer transparenta där man som konsult får en procent av det som faktureras kund. Det var helt nytt för mig. Finns det fler varianter och vad tycker ni om dem?”

Peter Strandbacke och Frida Elfving, ombudsmän på Sveriges Ingenjörer med inriktning på it- respektive teknikkonsulter, säger att den här typen av lösningar har blivit ett sätt för arbetsgivare att motivera och rekrytera konsulter.

– Det är vanligare i mindre bolag att man har en koppling till det man drar in. Det kan ge ett större incitament att leta och behålla uppdrag och jobba på sitt varumärke, säger Frida Elfving.

Många varianter

Det finns inte något kollektivavtal som omfattar det här löneupplägget – och hur det är utformat varierar från bolag till bolag.

– Bland konsultföretagen finns egentligen allt från 100 procent grundlön till 100 procent varierad lön och allt där emellan. Från att man går efter kollektivavtalet till att du har en egen pott där du betalar din egen sjukskrivning, säger Peter Strandbacke.

För dem som har någon del av lönen rörlig är den vanligaste lösningen att man har en fast lön och utöver det får ett påslag baserat på vad man fakturerat till kund.

En annan lösning som förekommer är att ha en pott (eller konto eller bank). Där hamnar den avtalade delen av det som faktureras kunden. Beroende på vilket upplägg man har så kan de pengarna sedan behöva täcka lön, semestertillägg, pension och så vidare. Vanligt är att man själv styr över pensionsinbetalningar – hur mycket som ska avsättas och hur pengarna förvaltas.

Hur stor del av lönen som är fast respektive rörlig varierar mellan bolagen. På vissa ska man själv ha en buffert för att kunna betala ut lön om man är sjukskriven eller utan uppdrag.

– För det mesta har man en hyfsat stor del fast lön så man klarar sig på den. Det förekommer att konsulter inte har råd att försörja sig om de sitter på bänken, men det är ovanligt, säger Frida Elfving.

Olika lockande

Om man tycker att det här är bra eller dåligt varierar.

– Det beror på var man är. Det är som att välja bunden eller rörlig ränta. Vissa vill ha säkerheten, vissa vill ha utmaningen. För en person är det guld. För en annan är det en risk att inte få ihop tillräckligt, säger Peter Strandbacke.

Han har både träffat medlemmar som har en helt rörlig lönemodell och tycker att det är jättedåligt och andra som är ensamstående, aldrig sjuka och drar in extra pengar varje månad och tycker att det är fantastiskt.

Frida Elfving förstår att de som har alla de rätta förutsättningarna lockas av att ha en stor andel av lönen rörlig.

– De sitter på en specialistkompetens och är högpresterande och friska. Men om de blir sjuka så kan de snabbt hamna i en riktigt dålig sits i stället.

Från Sveriges Ingenjörers sida är inställningen att ju mer man har i grundlön, desto bättre. Att man ska kunna lita på vad man får varje månad och kunna leva på det. Däremot är det bra att det är möjligt att få mer – men oregelbundna inkomster ska mer vara grädden på moset.

Tänk efter vad du behöver

Så vad ska man tänka på innan man tackar ja till ett jobb med rörlig lön?

Här är några råd:

  • Kräv att få så stor fast lön att du går runt och klarar din privatekonomi.
  • Kolla om du behöver jobba upp ett kapital innan du får ut lön – då gäller det att du verkligen får uppdrag direkt.

– Man kanske blir lovad ”Vi har så mycket uppdrag på gång”. Man får uppfattningen att man kommer att tjäna mycket. Men så visar det sig att man börjar leta uppdrag först när personen börjar och att det kanske inte är så lätt. Då har man ingen buffert, och det kan bli en tuff start, säger Frida Elfving.

  • Om du blir utan uppdrag – hur klarar du dig då? Kanske får du själv ansvara för lön och att fixa nytt uppdrag. Då är det nästan som att vara egenföretagare. Är det något som passar för dig?

    Läs mer

    Fler artiklar om konsultbranschen hittar du här.

  • Se till att du har sjukförsäkring och inbetalning till pension – antingen som arbetsgivaren betalar eller via din pott. Tänk på att om det är du själv som ansvarar för det så kommer ingen annan att fixa det åt dig.
  • Tänk också på att som konsult kan det i realiteten vara svårt att få övertidsersättning. Om man inte kan debitera kunden extra för övertid så kan timmarna läggas i en timbank, men du får inte högre lön för de timmarna.
  • Som medlem kan du ringa Sveriges Ingenjörers rådgivning (du hittar kontaktuppgifter här). Det kan vara komplexa utformningar av de här avtalen och därför är det bra att höra av dig en gång extra. Så att du får så bra villkor som möjligt.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.