Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv19 tips: Så kan du påverka elräkningen

19 tips: Så kan du påverka elräkningen

Många av Sveriges energirådgivare är ingenjörer. Rusande elpriser har gjort att deras arbetssituation förändrats radikalt, från rådgivning till jourhavande medmänniska. Här delar tre av dem med sig av 19 tips som hjälper dig att hålla förbrukningen nere. 

Jenny Sundkvist är byggnadsingenjör i grunden, men i sin anställning som byggnadsinspektör fungerar hon även som energi- och klimatrådgivare i Skellefteå kommun. Alla som söker bygglov får ett erbjudande om att träffa henne för klimat- och energirådgivning.

De vanligaste ärendena handlar om val eller byte av värmesystem, ventilation och solceller. Normalt sett. Men i år är inget normalt.

Jenny Sundkvist

– Det är ju stor skillnad mellan norr och söder och vi har ännu inte märkt av de chockartade elpriserna här. Än så länge är det få som hör av sig med frågor om enbart elavtal, men elpris är något som nämns vid alla rådgivningssamtal. För många med direktverkande el så är de ökande elpriserna en utmaning, vilket vi förbereder oss på förklarar hon.

Tuffa samtal att hantera

En som tydligare märkt av oron kring de ökade elpriserna är Anna Alisson. Hon är energi- och miljöingenjör och arbetar som energirådgivare i totalt sex kommuner: Forshaga, Hagfors, Kil, Munkfors, Sunne och Torsby.

2021 gav hon och hennes kollega fördjupade rådgivningar till totalt 249 personer. I år har de haft 360 rådgivningar bara under årets första åtta månader. Och karaktären på samtalen är något helt nytt. Folk är oroade och samtalen är många gånger tuffa att hantera.

– Jag har jobbat tretton år som energirådgivare och jag har aldrig upplevt den här förtvivlan och uppgivenheten hos de rådsökande tidigare. Vi är inte vana att möta den här typen av känslor och har därför efterlyst mer stöd för hur vi ska hantera samtalen och även hur vi kan lotsa dem vidare, de som mår allra sämst, berättar hon.

Dödsstöten för ens företag

– Folk gråter i telefonen. Det är privatpersoner som är oroade för att de inte ska ha råd att betala elräkningen, men även småföretagare och lantbrukare som känner att detta kan bli dödsstöten för deras företag som drivits i generationer. Det går kalla kårar längs ryggen och jag önskar verkligen att vi kunde erbjuda något ytterligare stöd till dessa människor.

Benny Andersson
Benny Andersson

Orden kommer från Benny Andersson. Han är energiingenjör och arbetar som energi- och klimatrådgivare i Ystad, Tomelilla och Simrishamn.

Han beskriver hur hans roll förändrats under det senaste året, från energirådgivare till att mer vara en jourhavande medmänniska. Om frågorna tidigare handlade om att man funderade på att byta värmesystem eller investera i solceller, så är den stora frågan idag: ”Vad kan jag göra?”.

– Folk är öppna för allt. De vill veta allt de kan göra för att minska sin elräkning, säger han.

Lär känna ditt värmesystem

Benny Anderssons råd är att för det första ta kontroll över situationen. Lär känna ditt värmesystem och engagera dig i hur det fungerar och vilken tillsyn det behöver.

Har du direktverkande el kan en luft/luft-värmepump göra stor skillnad. Men se också till att den har rätt inställningar, rena filter och att du kör den på så högt fläktläge som möjligt. Ställ även ned elelementen så att de inte går på i onödan för att det är kallare i just den delen av rummet.

– En luft/luft-värmepump som inte är optimerad kan minska din förbrukning med 20 procent. Men med rätt inställningar kan du minska värmeförbrukningen med hela 80 procent, förklarar han.

Att välja rätt abonnemang kan också göra skillnad. Om man är beredd att lägga tid och engagemang på att styra sin förbrukning finns det tusenlappar att tjäna på ett timabonnemang.

– I Skåne kan timpriset variera från 30 öre till 3,50 kronor över en dag. Kan man styra varmvattenberedaren, tvätt- och diskmaskinen till tider då priset är lågt finns det mycket pengar att spara.

Kolla temperaturen

Men det finns även andra saker man kan påverka. Inomhustemperaturen, värmeförluster och energianvändningen, till exempel.

– Den billigaste kilowattimmen är den du aldrig använder, påminner Jenny Sundkvist.

Hon tipsar om att lägga ut en termometer i olika rum. Hur varmt har du det egentligen och hur varmt behöver det vara?

– Att sänka temperaturen en grad minskar den totala energianvändningen med fem procent. Behöver ni ha 22 grader i sovrummet? Kanske går det att sänka temperaturen lite och ha på sig en extra kofta istället, säger Jenny Sundkvist.

Samtidigt påminner Benny Andersson om att vara vaksam med riskerna. Om du sänker temperaturen för mycket kan det skada huset och det finns även risk för att värmesystemet inte fungerar optimalt om man stänger av flödet genom vissa element.

Se upp med dragiga fönster och dörrar

Att minska värmeförlusterna är också ett effektivt sätt att minska elräkningen. Täta dörrar och fönster, häng över en filt om det drar och stäng dörrar till rum där temperaturen är lägre.

Tänk även mer ekonomiskt kring din elförbrukning. Tina mat i kylskåpet istället för i micron, lägg locket på pannan när du kokar vatten och ta kortare duschar, till exempel.

Anna Alisson

– Ju dyrare elen är desto mer lönar det sig också att spara. Genom att mäta och följa din förbrukning ser du också vilken skillnad det gör, vilket ger en extra boost att göra ännu mer, säger Jenny Sundkvist.

Många bäckar små…

Anna Alisson konstaterar att det många gånger handlar om att ändra sitt beteende. Hon tipsar därför om att hitta sätt att göra beteendeförändringen till något positivt. Sätt en timer i duschen och tävla om vem som är snabbast, till exempel.

– Även de små sakerna gör skillnad på helheten, fundera över vad du faktiskt kan påverka. Och tveka inte heller att kontakta oss energirådgivare, vi finns och vill gärna hjälpa till med goda råd, säger Anna Alisson.

Även om situationen på många sätt är tuff så ser Benny Andersson ändå en liten ljusglimt i allt elände.

– Min förhoppning är att detta kan leda till den största energieffektiviseringen vi sett i Sverige någonsin, säger han.

19 tips för att spara på kilowattimmarna

 1. Lär känna ditt värmesystem. Se till att det är optimerat för att ge bäst effekt.
 2. Minska värmeförluster genom att se över tätningslister i dörrar och fönster. Häng för ett tjockare tyg eller en filt om det ändå drar från fönster och dörrar.
 3. Sänk inomhustemperaturen – men med förnuft. En grad minskar energianvändningen med 5 procent.
 4. Släck lampor i rum där du inte är. Slå av apparater istället för att ha dem på stand-by.
 5. Diska i diskmaskinen, om du har en sådan. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
 6. Spola inte av disken innan du ställer in den i maskinen, utan torka av den istället. Och använd eco-programmet om det är möjligt.
 7. Fyll tvättmaskinen och tvätta inte på högre temperatur än du behöver, använd eco-programmet om det finns.
 8. Häng tvätten istället för att torktumla den. Tänk på att torktumlaren använder två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
 9. Se till att du har rätt injusterat värme-  och ventilationssystem.
 10. Rengör filter. Smutsiga filter i ventilation och värmesystem gör att systemen får jobba hårdare och därmed drar mer energi.
 11. Vädra snabbt och effektivt när det behövs. Stäng av termostaten vid de fönster du öppnar.
 12. Sätt rätt temperatur i kyl och frys, +4 respektive -18 grader.
 13. Avfrosta frysen om det blir is i den. Och torka baksidan så att kondensatorn hålls dammfri. Dammet gör att energianvändningen ökar.
 14. Lägg locket på när du kokar vatten. Eller ännu bättre, använd vattenkokare.
 15. Undvik långa duschar.
 16. När du köper nytt, köp energisnålt.
 17. Se till att du har koll på hur mycket energi du använder. Mät och se hur dina åtgärder gör skillnad.
 18. Byt till timabonnemang – men bara om du är beredd att lägga tid på att styra din förbrukning.
 19. Kontakta energirådgivaren i din kommun för fler smarta tips och råd som passar just dig.

Fler tips finns även på Energimyndigheten.

Anna Nyström

Har du börjat jaga kilowattimmar?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet? Följ med en vecka med produktion, patent och möten.

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

1
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.