Sociala nätverk bygger vi-känslan på Scania

Trädgårdsgruppen är en av flera sociala aktiviteter som Akademikerföreningen tagit initiativet till.

Bokklubbar, trädgårdsarbete, matlagning och brädspel. Det är bara några av de sociala aktiviteter som medarbetare på Scania nu kan engagera sig i utanför arbetet. Bakom initiativet står Akademikerföreningen på Scania. ”Vi är helt övertygade om att de påverkar både den psykosociala hälsan och resultatet i bolaget” säger ordförande Lisa Lorentzon.

Under hösten har Akademikerföreningen på Scania i Södertälje dragit igång en satsning på sociala aktiviteter utanför arbetstid. Här finns grupper inom allt från träning och matlagning till trädgårdsarbete, bokklubbar och utomhusaktiviteter.

En Scania-medarbetare som hakat på initiativet är Anthony Loccisano.

Anthony Loccisano.

– Jag fick höra talas om nätverken via Akademikerföreningens nyhetsbrev och tyckte direkt att det var en spännande idé. Det är lite som på universitetet där man kunde vara med i olika klubbar och lära känna nya människor, berättar han.

Följer flera grupper

Anthony Loccisano är civilingenjör med inriktning på mekatronik och har arbetat på Scania i cirka ett år. Ursprungligen kommer han från USA, men flyttade till Sverige för att läsa sin master på KTH – och valde sedan att söka jobb i Sverige.

Han berättar att de olika sociala nätverken är organiserade via grupper i Teams. Den som är intresserad av en grupp kan välja att följa den gruppen för att på så vis få information om när och var gruppen vill träffas. Själv har han valt att följa ett flertal grupper, bland annat brädspel, bokklubb, språkträning, utomhusaktiviteter, matlagning och löpträning.

Avanza håller i en föreläsning i Investeringsgruppen.

– För mig betyder det mycket att få den här möjligheten. Det är både spännande och kul, det berikar mig och stärker mig som person att få göra andra saker utanför jobbet, berättar han.

Knyter värdefulla kontakter

Dessutom är det ett bra tillfälle att lära känna andra på företaget. I trädgårdsgruppen lärde han bland annat känna en kollega på en helt annan avdelning som jobbar med liknande saker. Det kan bli en värdefull kontakt i jobbet framöver, konstaterar han.

– Scania är ju ett väldigt stort företag. Jag känner inte alls till alla olika avdelningar och vad alla gör. Det är coolt att upptäcka Scania och vilka projekt som pågår utanför min egen avdelning.

Under hösten har Anthony Loccisano varit mer i flera aktiviteter, bland annat löpträning.

Under hösten har Anthony Loccisano förutom trädgårdsgruppen varit med på aktiviteter för löpträning, bokläsning och investeringar. Närmast väntar en utomhusaktivitet där de ska få lära sig mer om svampplockning.

– Det ska bli intressant. Kantareller känner jag till sedan tidigare, men det är också allt jag kan om svamp, förklarar han.

Lätt att känna sig ensam

Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania, berättar att tanken på att skapa ett forum för sociala aktiviteter har funnits länge. För några år sedan fanns det en aktivitetsförening via företaget, men den lades ned i samband med kostnadsbesparingar.

Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania.

– Att lägga ned tyckte vi redan då var en dålig idé. De sociala aktiviteterna utanför arbetet är viktiga, inte minst för att stärka företagskulturen och känslan för företaget, förklarar hon.

Dessutom fyller de en viktig funktion för hälsa och välmående. Många som kommer från andra länder och städer för att arbeta på Scania är unga och har kanske inte något socialt nätverk utanför arbetet. Det är inte heller säkert att de kan skapa den typen av nätverk i den grupp de arbetar i.

– Scania är ett stort företag, men trots det kan man känna sig ensam. Vi tror att det är viktigt att det finns en plattform där medarbetare kan mötas och knyta kontakter utanför arbetet, förklarar hon.

After Work lockar flest

Innan sommaren skickade Akademikerföreningen därför ut en enkät till alla medlemmar för att pejla av intresset för nätverk av olika slag och om man var intresserad av att vara ansvarig för någon grupp. För att göra det enkelt skapades Teamsgrupper för de sociala aktiviteterna istället för att starta en förening med styrelse och årsmöten.

Gruppen After Work har lockat många följare.

Responsen har varit stor. Idag finns det ett stort antal grupper inom ett dussintal olika områden. Gruppen After Work är den mest populära, men även brädspel och bokklubb har samlat många följare. Idag är exempelvis sju olika bokklubbar igång.

Språkträning är en annan grupp som blivit populär.

– Vi har ju många som kommer från andra länder som inte pratar svenska i arbetsvardagen. I Språkträningsgruppen har det därför arrangerats Swedish fika för alla som vill träna sin svenska, berättar Lisa Lorentzon.

Stärker känslan för företaget

De olika grupperna är öppna för alla, inte bara de som är medlemmar i Akademikerföreningen. Nu till en början tar Akademikerföreningen många av initiativen, men tanken är att alla ska känna att de kan vara medskapare.

Sju olika bokklubbar är igång.

Följande grupper har startat under hösten:

 • After Work
 • Beachvolley
 • Brädspel
 • Bokklubbar
 • Matlagning
 • Trädgård
 • Investing
 • Språkträning
 • Utomhusaktiviteter
 • Målning
 • Racketsporter
 • Löpning

Att medarbetarna nu har möjlighet att mötas på nya sätt är inte bara viktigt på ett personlig plan. Lisa Lorentzon är övertygad om att medarbetarna får en bättre förståelse för varandras arbete och att det kommer att leda till ett mer kreativt samarbete i vardagen. Dessutom är det en viktig nyckel för att stärka företagskulturen.

– Jag tror att den här typen av aktiviteter har betydelse för att känna sig som en del av Scania, inte bara en person på en viss avdelning. Det är i sin tur viktigt för att både behålla och rekrytera nya medarbetare, konstaterar hon.

Lisa Lorentzon ser fram emot att fler Scania-medarbetare ska hitta till grupperna.

– Det är enormt roligt att se personer knyta kontakter och relationer växa fram. Som jag ser det finns det en enorm potential med sociala aktiviteter. Vi är helt övertygade om att de påverkar både den psykosociala hälsan och resultatet i bolaget, säger Lisa Lorentzon.

Anna Nyström 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Salary, benefits and social security - that's how it works in Sweden

Salary, benefits and social security - that's how it works in Sweden

As someone new to Sweden, it is not obvious how everything works with salary, pensions and uemployment benefit. The role of trade unions, the importance of collective agreements and your own responsibility – the differences can be big, depending on where you come from.
Fler artiklar