Tre ingenjörer: Så blev vi egenkonsulter

Friheten att välja uppdrag och att kunna styra över sin tid är två goda skäl att välja egenföretagande framför en anställning. Ingenjörerna Martin Lindahl (vänster), Tommy Oldebäck (mitten) och Jerker Bergström (höger) delar med sig av sina erfarenheter som egenkonsulter.

Friheten att välja uppdrag efter egna intressen och möjligheten att styra över sin tid är två goda skäl att välja egenföretagande framför en anställning. Här delar tre ingenjörer med sig av sina erfarenheter som egenkonsulter.

Jerker Bergström är elektroingenjör från KTH och har en bakgrund från IT-branschen. I samband med att hans dåvarande arbetsgivare Eniro drog ner på personalstyrkan fick Jerker Bergström idén att arbeta vidare i egen regi.

Jerker Bergström

– Då var jag ungefär 50 år och tänkte att jag har ju jobbat länge i konsultbranschen och att sälja en gubbe – som är jag själv – ska väl inte vara så svårt?

Han bestämde sig för att testköra ett år med sikte på it-relaterade projekt inom affärsutveckling. Det är nu tio år sedan.

– Jag har haft tur att få långa uppdrag till en betalning som varit god. Kalkylen var från början att köra så minimalt det går. Inga anställda, inget kontor, ingen revisor.

Martin Lindahl

Väg- och vatteningenjören Martin Lindahl lämnade anställningstryggheten på SL och Trafikförvaltningen och startade eget. Det var tufft i början och eftersom Trafikförvaltningen tillämpar ett års karantän för före detta anställda, tog det ett tag att vinna uppdrag. Han var föräldraledig samtidigt som han drog i gång det egna konsultbolaget.

– Det var inte helt lätt, ibland behöver man jobba lite extra för att dra i gång affärerna, men det var samtidigt skönt att ha föräldrapenningen som grund.

Tommy Oldebäck

Tommy Oldebäck är civilingenjör i industriell ekonomi och hade arbetat länge på Klarna när han började fundera på eget inom fintech. Hans hustru har lång erfarenhet som konsultmäklare och hon kunde hjälpa honom överbrygga de farhågor han hade inför att bli egen.

– Innan man blir egen så finns det många osäkerheter. Hur stark är min profil? Hur ser marknaden ut? Vad kan jag ta betalt och hur får jag kontakt med kunder? Sådana saker kan kännas som en tröskel, säger Tommy Oldebäck.

Frihet att styra sin tid

Med facit i hand är alla tre rörande överens om att steget till eget var helt rätt beslut. Den stora fördelen med att vara egen är kontrollen över arbetstiden och ekonomin.

– Jag uppskattar att kunna arbeta så mycket eller lite jag vill och ekonomin tillåter. Jag har valt att sälja min tid fyra dagar i veckan och ha den femte dagen fri för min egen affärs- och kompetensutveckling. Eller för privata ärenden om det behövs, säger Jerker Bergström.

Martin Lindahl arbetade i ett heltidsuppdrag under sina första sju år som egenkonsult. Även om heltidsuppdraget gjorde det svårare att hinna med egen affärsutveckling, möjliggjorde uppdraget att han kunde investera i sambons caféverksamhet.

– Mitt råd till andra är att inte lägga alla ägg i samma korg. Jag har haft idén om att växa bolaget och anställa men det är svårt att få till balansen med jobb och familj. Så om man kan är det bra att gå ner i tid.

Tog åtta veckors sommarlov

En annan fördel är att kunna ta beslut på egen hand utan att behöva förhandla med en chef.

– Vill jag köpa något så gör jag det. Vill jag ha en skärm eller ett nytt skrivbord så väljer jag det om jag tycker att ekonomin tillåter det, säger Jerker Bergström.

– Jag är en bil- och prylnörd och är man lagd åt det hållet så är det ett stort värde att få utlopp för det. Och som egen har du en helt annan möjlighet att bygga kapital för framtida investeringar i nya verksamheter, säger Tommy Oldebäck.

Han, som har två små barn, uppskattar även att inte vara bunden till antalet semesterdagar. Som egen har han kunnat ta åtta veckors sommarlov och varit ledig i perioder även under resten av året.

Samtidigt kan det uppstå perioder av stiltje. I höstas hade Tommy Oldebäck en sex veckor lång period mellan uppdrag som han upplevde som tärande.

– Jag visste att det skulle lösa sig, men jag började ändå fundera på ett värsta scenario: när skulle jag behöva säga upp bilen? Det är en del av att vara egen att man är ansvarig för sin egen risknivå. Men jag vill också slå hål på den myten, för givet att du fakturerar enligt marknadspris så bygger du ju upp en buffert.

Och på tal om buffert:

– Mitt råd är att ha en buffert så att man klarar sig ett halvår. Så du slipper tänka på ekonomin hela tiden, säger Jerker Bergström.

8 råd från egenkonsulterna till dig som funderar på att ta steget

1. Våga! Det är ingen jättestor apparat att starta eget. Det finns god hjälp att få på till exempel Verksamt.se och Bolagsverket.se.

2. Var uppmärksam på om din tidigare arbetsgivare har en konkurrensklausul i ditt anställningsavtal. Läs på vad som gäller just din anställning.

Läs också: Klausuler kan bli hinder när du vill byta jobb

3. Bygg upp en buffert innan du kör i gång som egen. En tumregel är att kunna täcka kostnaderna för minst ett kvartal men helst ett halvår framåt.

4. Skaffa dig ett personligt nätverk. Om du har hunnit arbeta några år har du troligen byggt upp ett bra nätverk redan. Linkedin är en bra kanal för att hålla liv i kontakterna och för att hitta nya.

5. Förbered dig på att sälja in dig själv. Känns det besvärligt så finns det konsultmäklare som tar en andel av din förtjänst mot att de matchar dig med lämpliga uppdrag.

6. Lägg inte alla ägg i samma korg, jobba inte heltid i samma uppdrag. Det blir svårare att hålla dig à jour och vidareutbilda dig då.

7. Sikta på att få till ett jämnt flöde av uppdrag så att det inte blir så många toppar och dalar. Fler uppdrag och fler kunder gör det enklare att hålla den balansen och att få tid att utveckla bolaget och anställa. Tar du ett uppdrag på heltid blir det svårare.

8. Maxa inte intäkterna. Lovar du bort dig på heltid missar du friheten i att vara egenkonsult. Lägg dig på en nivå av arbete så att du också har tid för egen affärsutveckling, kompetensutveckling och kortare uppdrag.

Läs också: Bli din egen – men se upp med de vanligaste fällorna

Här hittar du Sveriges Ingenjörers sidor om att starta eget.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

När allt fler tar hjälp av AI för att formulera sitt personliga brev blir de också mindre intressanta i urvalsprocessen. Här är några saker du som jobbsökare bör tänka på.
Fler artiklar