Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

Sommarjobbare
Foto: Getty images

Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver företagen? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Vi frågade Axis Communications, Astra Zeneca, Skanska, SSAB och Volvo. Så här svarade de.

Skanska

Antal sommarjobb: 100–200 per år, varav majoriteten är ingenjörsstudenter.
Utbildningar som kan vara aktuella: Bland annat samhällsbyggnad, väg och vatten, energi och miljö, industriell ekonomi och maskinteknik. Har även roller inom till exempel inköp och it.

 

Lisa Yllequist

Lisa Yllequist

På Skanska kan man söka sommarjobb redan första året på utbildningen.

– Det är toppen att söka tidigt. Då kan vi bygga en relation över lång tid. Det är okej att inte ha erfarenhet, man ska ju lära sig, säger Lisa Yllequist, chef för Employer branding på Skanska Sverige.

Företaget annonserar ut sommarjobb på hemsidan mellan november och mars. De mest klassiska sommarjobben är biträdande arbetsledare, projektingenjör och KMA (kvalitet/ miljö/ arbetsmiljö).

– Byggingenjörer uppmuntrar vi att vara ute i verksamheten, oavsett vad man vill jobba med sedan. Det ger inblick i hur det fungerar på ett bygge och det har man jättestor nytta av efter examen.

Hon betonar att det är bra att tänka brett. Många söker sig till husverksamheten, men Skanska har också verksamhetsgrenarna Väg och anläggning samt Industrial solutions.

I januari–februari är Skanska ute på högskolorna och berättar om företaget.

– Om man sett något sommarjobb man är intresserad av och vet att vi kommer till skolan: passa på att prata med oss. Vi har också många kontaktsamtal på arbetsmarknadsdagar. Det är ett bra sätt att mötas.

Skanska uppmuntrar mångfald bland sökande, och har som mål att anställa lika många kvinnor som män till juniora positioner.

En del av sommarjobbarna kommer in genom Skanskas studentprogram för högskole- och civilingenjörsstudenter som man söker man när man har tre terminer kvar.

Här är Lisa Yllequists tips:

  • Fundera på var i landet du vill bo när du är klar med studierna, bygg relationer på den orten. Skanska har sommarjobb i hela landet.
  • Ställ frågor till företag för att identifiera vad du vill. När du kan beskriva det är det lättare för oss att matcha mot jobb.
  • Var ute i god tid.

Läs också Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

Axis Communications

Antal sommarjobb: Över 200 på ingenjörssidan. (Har också cirka 70 exjobb per år och 100–150 timanställda studenter)
Utbildningar som kan vara aktuella: Elektroteknik, teknisk fysik, datateknik, logistik, kvalitet med flera.

 

Louise Dolck Strömberg

Louise Dolck Strömberg

Axis Communications i Lund har stora behov av att rekrytera ingenjörer och satsar mycket på studenter. Tyngdpunkten är hård- och mjukvara men hr-chefen Louise Dolck Strömberg påpekar att det finns så många fördjupningar, så många kan passa för företaget.

– Vi tar in från de flesta ingenjörsprogram, men inte alla. Så man kan alltid testa att söka. Det handlar mycket om dig som person, vad du har för intresse och förmåga.

Sommarjobben läggs ut på Axis Communications hemsida i januari. Där görs också ansökan.

Grovt gissat är det 700–900 som söker och av dem väljer man vilka som går vidare till anställningsintervju. På intervjun får man berätta vad man är intresserad av, varför man är intresserad av teknik och vetenskap, vem man är som person och sina värderingar.

– Förbered också frågor. Det är smickrande för oss att få frågor. Och man får gärna vara påläst om företaget, säger Louise Dolck Strömberg.

På introduktionen får sommarjobbarna träffa företagets grundare och det är träff med andra sommarjobbare varje vecka.

Axis Communications är grundat på Ideon science park i Lund, men företaget vill gärna få in studenter från fler högskolor och både kvinnor och män och olika etniciteter.

Här är Louise Dolck Strömbergs tips:

  • Om systemstödet inte fungerar när du söker så kontakta företaget. All teknik kan strula.
  • Känner du någon som jobbar på ett ställe, intervjua den personen. Hur är det där? Det kan man göra även om sommarjobb.
  • Var beredd att nätverka när du jobbar, lär känna folk och var nyfiken.

Läs också: Det här gäller när du sommarjobbar

Astra Zeneca

Antal sommarjobb: Förra året var det cirka 90 i Sverige, varav 30 gick till ingenjörsstudenter. Fler i Göteborg där man har R&D än i Södertälje där man har produktion.
Utbildningar som kan vara aktuella: Datateknik/it, kemi- och bioteknik, process-, validerings- och kvalitetsingenjörer. Även teknisk fysik och matematik.

 

Åsa Lothigius

Åsa Lothigius

Det varierar mellan åren hur många sommarjobb, var i landet och inom vilka utbildningsområden Astra Zeneca har, beroende på vilka behov företaget har. Men Åsa Lothigius, Talent Acquisition på Astra Zeneca i Göteborg, säger att behoven liknar dem man har för de över 100 ingenjörer man anställde till fasta tjänster förra året:

– Det vi har stort behov av är alla typer av it, inom forskning behöver vi kemi- och bioteknikingenjörer, inom produktion mycket process-, validerings- och kvalitetsingenjörer. Men även datascience och ai ökar och med det teknisk fysik och matematik.

Rekryteringen av sommarjobbare och exjobb är utlagd på Randstad life science, så annonserna finns på deras sajt i januari eller februari. Randstad gör ett urval av kandidater som respektive chef på Astra Zeneca sedan väljer vilka man ska intervjua och som får sommarjobben.

Många brukar sedan börja samtidigt, och då brukar det vara gemensamma uppstartsdagar.

Åsa Lothigius lyfter fram att sommarjobbet är första chansen för många att testa att arbeta som ingenjör.

– Man är van att labba på universitetet, men när man jobbar får man en känsla för vad det är för tempo, vad förväntas av mig.

Här är Åsa Lothigius tips:

  • Tänk att sommarjobbet är en möjlighet att se ”är det det här jag vill göra?”. Tänk mindre på exakt vad jobbet innebär – mer att du får se och lära känna olika delar av verksamheten, se helheten och lära känna folk inom områden du är intresserad av.
  • Astra Zenecas Early talent-sida står det både vilka program man har för unga, men också bra tips för cv och intervju. Bra information även om man inte söker jobb på Astra Zeneca.

Volvo Group

Antal sommarjobb: 700–900 i hela Volvo-koncernen, varav 200 ingenjörstjänster – flest i Göteborg, men även i andra delar av landet.
Utbildningar som kan vara aktuella: Elektroteknik, it och maskinteknik, men även andra.

 

Magnus Gunnarsson och Carl Fritzell

Magnus Gunnarsson och Carl Fritzell. Foto: Andrea Olsson

Annonserna för sommarjobb på Volvo Group publiceras i januari. Volvos teknikorganisation ansvarar för forskning och teknikutveckling till i första hand lastbilar, men lösningarna kan också användas inom övriga Volvo.

– Det är en stor bredd av jobb, men främst inom våra tre områden: omställning till elektrifiering, mjukvaruutveckling och maskin- och motorutveckling, säger Magnus Gunnarsson som är chef för employer branding gentemot unga på teknikorganisationen.

Inom maskinutveckling finns det möjlighet på vissa av tjänsterna att testa flera jobb och inom mjukvara jobbar man till exempel med validering och dataanalys, tillägger Carl Fritzell, som jobbar med studentkontakter.

Alla sommarjobbare går ett introduktionsprogram och under sommaren ordnas olika aktiviteter.

Volvo välkomnar ingenjörsstudenter både från alla år på utbildningen, även första året. Och Volvo ser en vits med att återkomma flera somrar.

Förutom ansökan och anställningsintervju så tar Volvo referenser – antingen från tidigare jobb eller någon professor eller lärare.

Får man inte ett ingenjörsjobb är det bra att jobba i produktionen på Volvo. Det kan underlätta nästa gång man söker sommarjobb.

Här är Magnus Gunnarssons och Carl Fritzells tips:

  • Skriv i ansökan varför du tycker företaget är spännande, vad i annonsen du fastnade för. Visa intresse för företaget, branschen och teknik.
  • Var lite påläst om vad som är på gång i företaget. ”Jag har läst om er nya elektriska lastbil.”
  • Tänk på formuleringar i ansökan, hur du lägger fram vad du kan och vill.
  • Tänk på att du som student har med dig den senaste kunskapen. Våga ifrågasätta och ta för dig. Man får testa och får göra fel.
  • Våga vara nyfiken. Alla tycker det är roligt.
  • Vänta dig inte att få allt serverat.

SSAB

Antal sommarjobb: Upp till 1 000, varav knappt 50 med ingenjörsinriktning.
Utbildningar som kan vara aktuella: Maskinteknik, materialteknik, teknisk fysik, bioteknik, datateknik, automation, energi och miljö/hållbarhet, men också andra.

 

Tor Bengtsson af Sillén

Tor Bengtsson af Sillén

Det är få som kommer in direkt på sommarjobb eller semestervikariat med ingenjörsinriktning på SSAB. De flesta jobbar först i stålproduktionen eller med underhåll eller transport. Men Tor Bengtsson af Sillén, HR-chef för Special Steels på SSAB, vill gärna slå ett slag för den typen av jobb.

– Som ingenjörsstudent är det bra att göra något sommarjobb i industrin – det har man med sig hela livet. Det är en bra erfarenhet att ha i cv:t. Det är också bra om man senare blir chef, att förstå och kunna förklara och instruera, man vet förutsättningarna.

I produktionen jobbar man till exempel med övervakning eller korrigering. Och inom underhåll har SSAB haft maskiningenjörsstudenter som jobbat. Inom transport handlar det om allt från interna transporter till tunga fordon.

De ingenjörsinriktade sommarjobb SSAB har finns inom bland annat konstruktion, cad, planering, optimering och processutveckling. Till dem rekryterar man främst bland dem som sommarjobbat och som visat intresse för tekniken och verksamheten.

– Det vi vill ha är teknikintresserade och -orienterade personer, med bred ingenjörsutbildning och intresse för vår verksamhet. Körkort är också bra och av säkerhetsskäl behöver man kunna svenska.

Sommarjobben på SSAB är jämnt fördelade mellan Oxelösund, Borlänge och Luleå och företaget försöker hjälpa till med boende.

Sommarjobben läggs ut före jul på ssab.com. Där ansöker man också via ett webbformulär och med en film där man svarar på frågor. Anställningsintervjun kan vara i grupp eller individuellt och är mer omfattande ju mer avancerat jobbet är.

Här är Tor Bengtsson af Silléns tips:

  • Fundera på vad du vill få ut av sommarjobbet.
  • Lyft fram dina fördelar: Vad kan jag? Vad är jag intresserad av? Vad kan jag bidra med?

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Trött på att kollegorna bara pratar om sina barn?

Trött på att kollegorna bara pratar om sina barn?

Morgonens klädstrejk. Stress vid hämtning och lämning. Löss, springmask, vabb och skärmtid. Får du skavsår i öronen av kollegornas barnprat? Här är tipsen för bättre balans i samtalsämnena i fikarummet.
Fler artiklar