Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDet här gäller när du sommarjobbar

Det här gäller när du sommarjobbar

Problem med oschyssta villkor är ovanligt för teknologer som sommarjobbar. ”De flesta som hör av sig gör det när de ska skriva på avtalet och det är sällan problematiskt”, säger Olivia König på Sveriges Ingenjörer. Men det finns ändå saker att tänka på. Här är hennes råd.

1. Se till att få ett kontrakt påskrivet innan du börjar

Oavsett om du fått ett jobb med ingenjörsuppgifter eller inte så ska du alltid se till att få ett påskrivet kontrakt innan du börjar jobba. Om det blir problem så behöver du ha kontraktet för att visa vad ni har bestämt, så att du kan få det du har rätt till.

– Tänk på att Sveriges Ingenjörer kan granska avtalet innan du skriver på. Det är en förmån som du omfattas av som student, säger Olivia König, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

2. Kolla lönen

Om du har fått ett sommarjobb med relevanta ingenjörsuppgifter, även om de är enklare, så finns rekommendationer om hur stor del av ingångslönen du bör begära. Har du till exempel läst ett år på högskoleingenjörsutbildningen är Sveriges Ingenjörers rekommendation att du ska begära 80 procent av rekommenderad ingångslön för högskoleingenjörer. Har du läst ett år på civilingenjörsutbildningen bör du begära 75 procent av ingångslönen för civilingenjörer. Läs mer om det i Sveriges Ingenjörers information om sommarjobb. 

– Ofta får man timlön när man sommarjobbar. I det fallet behöver man räkna om månadslönen till timlön. Vissa kollektivavtal innehåller skrivelser om hur man ska räkna ut det, men inte alla, och alla arbetsgivare har inte kollektivavtal. Du kan ta hjälp av Sveriges Ingenjörer för att räkna ut timlönen, säger Olivia König.

Men tänk också på att lönen avgörs i en förhandling mellan dig och arbetsgivaren. Att få relevant erfarenhet lönar sig sannolikt i längden även om lönen är låg på sommarjobbet. Men det skadar aldrig att säga ”Den här lönen känns lite låg, Sveriges Ingenjörer rekommenderar så här mycket”.

3. Semesterersättning

Utöver den lön som står i kontraktet har du rätt till semesterersättning. Det betyder inte att du kan ta ut semester under tiden du jobbar, men du ska få extra ersättning för den semester du tjänar in, antingen fördelat per månad eller i slutet av anställningstiden.

– Semesterersättningen ska ligga på lönen. Men ibland beräknar arbetsgivaren att lönen är inklusive semesterersättning. Det behöver man tänka på, för det blir två helt olika ersättningsnivåer, säger Olivia König.

4. Farliga arbetsuppgifter

Om det är brister i arbetsmiljön som kan vara farliga: ta upp det med din chef. Om chefen inte ger ett bra svar: Vänd dig till skyddsombudet som ska finnas på varje arbetsplats och som kan avgöra om något behöver åtgärdas.

5. Arbetstider

Om du får ett schema som verkar orimligt – till exempel att du ska jobba väldigt långa pass eller många dagar i rad – ta upp det med chefen i första hand och i andra hand med HR-avdelningen eller lönekontoret och fråga vad som gäller. Är det något som är fortsatt otydligt efter det kan du också kontakta Sveriges Ingenjörers rådgivning.

6. Se om jobbet är något för dig

Om du har fått sommarjobb inom den bransch eller med den typ av jobb som din utbildning leder till, passa på att fundera på om det är som du tänkt dig. Om det inte är det, använd den insikten i de val du kan göra framöver. Kanske kan du byta ut några kurser eller välja en annan inriktning för att hitta något som passar dig bättre.

7. Tänk på att vara ledig – också

Återhämtning är viktigt för alla – studenter också. Så planera in ett antal veckor ledigt så att du orkar med studierna när läsåret börjar igen. Om du ska jobba stora delar av sommaren och arbetsgivaren frågar om du kan jobba lite till: Tänk efter innan du svarar och tänk på att du inte måste tacka ja.

Om du tänkt vara ledig någon viss vecka under sommaren eller en långhelg, ta då upp det innan du skriver på kontraktet.

– Ofta är man där för att täcka upp för någon annan. Så det är svårt att komma med en semesteransökan när man börjar jobba. Och om arbetsgivaren säger nej till ledighet när du frågar så är det det som gäller, säger Olivia König.

8. Ge dig själv cred

Oavsett vad du sommarjobbar med så gillar arbetsgivare att personer de ska anställa har varit ute i arbetslivet. Så om du tänker att du lika gärna hade kunnat ligga på stranden eller i sängen: ge dig själv cred för att du jobbar.

– All erfarenhet är erfarenhet. Man lär sig alltid mycket på ett jobb. Att vara på heltid i arbetslivet är en värdefull erfarenhet, säger Olivia König.

9. Ta hjälp av Sveriges Ingenjörer

Om du behöver fackliga råd om vad som gäller på sommarjobbet kan du som studerandemedlem i Sveriges Ingenjörer vända dig till förbundets rådgivning. Den har öppet hela sommaren. Du hittar kontaktuppgifterna här. Du kan också få förhandlingshjälp om det skulle behövas.

Karin Thorsell

1 KOMMENTAR

  1. På den gamla tiden 1960-talet behövde civilingenjörer minst 3 månader praktik för att få ut sin examen. I mitt fall som mekanist handlade det om verkstadspraktik. En sommar gjorde jag i Sverige, en i England, en i Frankrike och strax före att jag tog min examen reste jag och en kmpis från KTH och gjorde ett par månaders praktik och då för nöjets och äventyrets skull. Men inte på något av praktikjobben handlade det om lön som procent av lön för en utexaminerad civilingenjör utan det handlade maximalt om lön på en delprocent av vad en arbetare kunde få alltså någon form av praktikantlön. Det gällde nog också för de flesta teknologer inom andra teknologigrenar på de tekniska högskolorna i Sverige alltså KTH och CTH. Man skulle jobba som arbetare. Man skulle lära sig, få en inblick i, vad arbetarlivet innebar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.