Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

Intervju för sommarjobb
Foto: Mostphotos

Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

1. Börja tidigt

Många företag börjar rekryteringen till praktikplatser och sommarjobb tidigt på året. Och ofta tar det mer tid än man tror att söka – med att leta upp företag, fundera över vilka typer av jobb man är intresserad av och att uppdatera och anpassa ansökan utifrån den tjänst man söker, säger Karin Cherfils-Karlsson, studie- och karriärvägledare på Lunds tekniska högskola. Så börja i tid och var beredd att lägga tid på sökandet.

2. Inte bara stora företag – be lärarna om tips

De flesta tänker på välkända företag när de söker sommarjobb, men det finns många mindre företag som kan vara spännande och relevanta. Svante Gunnarsson, professor vid Institutionen för systemteknik vid Linköpings tekniska högskola, tycker att man kan prata med sina lärare och be om tips på företag.

Om du kommit långt i utbildningen och vet mer vilken typ av uppgifter du är intresserad av kan du också be lärarna om namn på specifika personer att vända sig till.

3. Berätta att du söker sommarjobb

Många jobb annonseras inte ut, utan de tillsätts genom kontakter. Fråga familj, vänner och bekanta: Jag söker sommarjobb, vet du något? Var lite ihärdig, råder Rebecca Zandén, studievägledare på Chalmers.

4. Lyft fram utbildningen

Karin Cherfils-Karlsson på LTH tycker att man absolut kan ha hopp om att få ett ingenjörsrelaterat sommarjobb redan tidigt i utbildningen.

Om du till exempel går i årskurs ett, kom ihåg att berätta i ansökan om det du kommer att lära dig under vårterminen. ”Det här kommer jag att ha lärt mig innan sommaren.”

Använd dig också av formuleringarna i kursplanen. Där står vilka förmågor och kunskaper du ska få. Ta det som exempel på hur dina kunskaper kan användas. Det gör det mer konkret för den som läser din ansökan att förstå vad du kan.

Läs också Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

5. Tro på dig själv

– Mitt i utbildningen är man osäker på vad det man lärt sig räcker till. Men företag vet att du inte är färdig ingenjör. Ofta arrangeras uppgifterna så de passar för din nivå. Så tro på din egen kapacitet, säger Svante Gunnarsson.

6. Leta efter jobb

Så var hittar man jobben? Leta på företagens webbplatser. Tänk på att de kan använda olika ord: sommarjobb, feriejobb, feriearbete, praktik.

Även kommuner kan ha sommarjobb. Glöm inte storstädernas kringkommuner och din hemkommun. Arbetsförmedlingens Platsbanken är också bra och sajter som Indeed, LinkedIn Jobs, Blocket jobb etcetera. Rekryteringsföretag kan också annonsera ut sommarjobb, så titta även hos dem.

Svante Gunnarsson tycker att man kan höra av sig till företagen och fråga om de söker någon – säga ”jag läser det här, har ni något som passar mig?”. Diskutera gärna med lärare och med kompisar i högre årskurser om vilka företag som kan vara intresserade av det du kan.

När du läser annonser, fundera på: Vad är företagen ute efter? Matchar jag?

7. Använd Linkedin – och andra sociala medier

Linkedin är en bra plattform där andra kan upptäcka dig. Skapa en profil eller uppdatera den du har, råder Karin Cherfils-Karlsson. Tänk på att ha ett bra foto – inga festbilder, tecknade serier, djur eller natur. Välj ett foto som visar ditt aktuella och professionella jag.

Använd också Linkedin och andra sociala medier för att göra inlägg om att du söker sommarjobb, leta efter lediga jobb, eller lägga upp en annons, råder Rebecca Zandén. Facebook har Facebook Jobs och olika grupper inom olika branscher.

Hon tipsar också om att titta på Chalmers Linkedinsida på fliken F.d. medarbetare. Där kan man söka på ord som maskinteknik eller kemiingenjör och få träff på olika titlar och företag inom det, vilket ger fler idéer på var man kan söka jobb.

Läs gärna olika personers Linkedinprofil för att se vad man kan jobba med, råder Rebecca Zandén.

8. Intervjua någon som jobbar

Ett råd Karin Cherfils-Karlsson ger är att intervjua någon som läst ditt program och som idag har en yrkesroll som intresserar dig. Hör vad personen jobbar med och be om tips. Vilka karriärvägar har han eller hon valt för att ta sig dit de är idag? Studie- och karriärvägledare kan hjälpa till om du inte har kontakter själv.

Fråga gärna den du intervjuar om du får använda den som referens. När du sedan kontaktar hr- eller en annan avdelning kan du säga ”Jag har studerat det här och har haft kontakt med den här personen som jobbar här…”. Det kan hjälpa dig att komma vidare och få in en fot.

9. Fixa ditt cv

Gör klart ditt cv tidigt och fila på det när du hittar ett jobb.

10. Skriv ansökan

Försök att få med nyckelord från annonsen i din ansökan. Visa hur du motsvarar det de söker. Anpassa ditt brev och cv för varje jobb. Om du kan tänka dig att ringa och prata med den som står som kontaktperson så kan det ge ytterligare information, tipsar Karin Cherfils-Karlsson.

För att komma igång med ansökningsbrevet tipsar Rebecca Zandén om att tänka att du ska svara på de här frågorna: Vad gör dig intresserad av jobbet? Vad fångade ditt intresse? Vad gör dig kompetent för jobbet? Vad gör dig intresserad av företaget? Vad gör att du vill jobba just där? Sammanfatta kort och konkret. Ta gärna något exempel som gör att arbetsgivaren ser att du ansträngt dig och gjort research om dem.

Du kan ta med erfarenheter från allt från jobb och volontärarbete till vad du gjort i idrottsklubben eller inom familjen.

11. Använd högskolans hjälp

Gå på kårens och programmens arbetsmarknadsdagar, på mässor, event, föreläsningar, projektarbeten. Passa på att plocka på dig information och kontakter med företag.

Kolla upp om din högskola har en karriärportal (kan ha olika namn). På Lunds universitets gemensamma karriärportal kan man till exempel registrera en användarprofil och skapa en bevakning. Då får man besked via mejl när det finns intressanta jobb att söka.

Gå till högskolans studie- och karriärvägledare. De kan ge råd utifrån det program du läser.

12. Alla jobb är bra

Om du inte får napp via jobbannonser, tycker Rebecca Zandén att man ska ta med sitt cv ut på stan och söka jobb i caféer, restauranger eller butiker.

– Säg att du pluggar på Chalmers (eller var du nu pluggar), det är ett starkt varumärke och ger ett positivt intryck. Utmana dig själv att ta ett jobb du inte gjort förut.

Svante Gunnarsson tycker inte att man ska känna press att ha ett ingenjörsinriktat sommarjobb tidigt under utbildningen.

– Känn inte att det inte skulle duga att ta jobb på Coop. Alla jobb kan utveckla: att ta ansvar, bli självständig, lösa generella problem.

Läs också: Det här gäller när du sommarjobbar

13. Var ledig också

Pengar kan vara viktiga – men undvik att jobba hela sommaren, tycker Svante Gunnarsson.

– Ha i alla fall tre veckor sammanhängande ledighet. Utbildningen är krävande och man behöver återhämtning.

14. Gör ett bra jobb

När du kommer till jobbet: Gör ett bra jobb. Får du en uppgift och hinner med den: Tänk ”vad kan jag göra mer?”. Ta initiativ!

– Passa på att suga i dig. Du kommer att möta en massa duktiga människor. Snacka med dem, lär dig, säger Svante Gunnarsson.

15. Praktikkurser och sommarkurser

Tänk på att det också finns andra sätt att få relevant erfarenhet, som att läsa en kurs som innefattar att man gör en praktikperiod på företag.

På LTH finns till exempel ingenjörsinriktad yrkesträning.

Ett alternativ till sommarjobb är också att gå en sommarkurs. Antagningen öppnar i mitten av februari.

Lämna en kommentar

Senaste nytt