Första jobbet efter examen? Så mycket kan du begära i lön

Den rekommenderade ingångslönen är ett av flera nyttiga redskap i förberedelserna inför löneförhandlingen. Foto: Getty Images

Se till att du kommer in rätt i lönestrukturen när du söker ditt första jobb. Den rekommenderade ingångslönen är bara ett av många bra verktyg som du kan ha nytta av i förberedelserna inför anställningssamtalet. 

Casper Schwerin läser femte och sista året på civilingenjörsprogrammet vid Lunds Tekniska Högskola. Att prata lön och peppa varandra i löneförhandlingar har varit självklart för honom och hans studiekamrater och de har också haft bra koll på vilka löner som Sveriges Ingenjörer rekommenderar.

Casper Schwerin

– Som student är det svårt att veta vad som är rimligt, samtidigt är det viktigt att veta sitt värde. Det är ju väldigt osvenskt att prata lön, men vi har varit öppna med varandra om vilka löner vi blivit erbjudna, berättar han.

Vad är rimligt att begära?

I höst börjar han på sitt första ingenjörsjobb som konsult på ett danskt IT-företag. Rekryteringsprocessen gick snabbt. Han blev kontaktad av företaget via Linkedin och kort efter den andra intervjun blev han kallad till ett anställningssamtal.

– Inför det samtalet insåg jag att jag behövde få bättre koll på företaget. Vad fick andra i ingångslön, hur ser det ut med övertid, företagskultur och förmåner?

Fem tips när du söker jobb:

  1. Har företaget kollektivavtal? Om inte är det extra viktigt att i anställningsavtalet reglera dessa delar som annars finns i ett kollektivavtal, som till exempel tjänstepension och arbetstidsregler.
  2. Se till att du är påläst. Läs på om branschen, företaget och tjänsten. Vilka är arbetsuppgifterna? Motsvarar de din utbildning och din expertkunskap? Ta kontakt med de lokala fackliga representanterna och ta reda på hur löneläget ser ut.
  3. Kolla lönestatistiken och ta kontakt med rådgivningen på Sveriges Ingenjörer för att bolla dina funderingar.
  4. Sätt upp en gräns för dig själv, vilken är den lägsta lönen du kan acceptera?
  5. Stå rak i ryggen och våga argumentera för din lön! De år som du satsat på utbildning måste betala sig.

Eftersom han redan kände andra som jobbade på företaget kunde han ta reda på mer om vad han kunde förvänta sig.

– De erbjuder alla samma ingångslön, så jag hade egentligen inte så mycket att förhandla om. Men det hade ju varit surt om jag gått in på en lön som jag trodde var bra, men som senare visade sig vara långt ifrån andras löner, berättar han.

Läs också: Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

Årets nya rekommenderade löner

Nyligen presenterade Sveriges Ingenjörer årets nya siffror för ingångslönerna. För civilingenjörer är den rekommenderade ingångslönen 39 500 kronor per månad och för högskoleingenjörer 37 100 kronor.

Den lön som Casper Schwerin erbjudits är långt över den rekommenderade ingångslönen. Han är dock glad att han hade möjlighet att ta reda på mer om företaget innan anställningssamtalet.

– Min första tanke när jag hörde summan var ”wow, men vad innebär det? Förväntas jag jobba 80 timmar i veckan?”. Då var det skönt att få höra att de sällan behöver göra övertid, förklarar han.

Casper Schwerin berättar att andra studiekamrater har haft stor nytta av stödet från Sveriges Ingenjörer när de förhandlat sin första lön. En av hans studiekamrater lyckades förhandla upp den lön som hon blivit erbjuden, tack vare stödet från förbundet.

– Det är bra att kunna ha facket som bollplank så att man kan argumentera för en rimlig nivå. Dessutom är det värdefullt att veta att man kan få hjälp att läsa anställningsavtalet innan man skriver på.

Här kan du kontakta Sveriges Ingenjörers rådgivning. 

Se till att vara påläst

Casper Schwerins bästa tips inför löneförhandlingen på första jobbet är att ta reda på så mycket som möjligt om företaget innan du kommer på intervju. Hur ser företagskulturen ut och hur mycket förväntas du jobba? Vad ingår i lönen, vilka förmåner finns det och hur ser lönestrukturen ut just där?

Rekommenderad ingångslön 2023

För 2023 rekommenderar Sveriges Ingenjörer att du som är civilingenjör begär minst 39 500 kronor per månad och du som är högskoleingenjör begär minst 37 100 kronor per månad i ingångslön. Dessutom ska du ha restids- och övertidsersättning.
Läs mer här.

– Det hjälper väldigt mycket att vara påläst inför intervjun. Utnyttja de trådar du har och se till att ta reda på så mycket som möjligt innan. Fundera också över vad du själv vill. Vad är viktigt för dig i det jobb du söker? tipsar han.

Räknas upp varje år

Camilla Frankelius är förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer. Hon berättar att de rekommenderade ingångslönerna räknas upp varje år för att följa med den generella löneutvecklingen för ingenjörer.

Läs också: Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

Siffran för högskoleingenjörer respektive civilingenjörer räknas fram av statistikerna på förbundet och bygger på en kombination av lönestatistik, det senaste årets löneutveckling inom samtliga sektorer samt inflationen. I beräkningen utgår man från lönerna i den övre kvartilen i respektive segment.

– Vi utgår från den övre kvartilen för att vi vill att ingångslönerna ska sträva uppåt. Det finns en tydlig logik i hur ingångslönerna räknas fram och de är väl grundade i hur löneutvecklingen ser ut i verkligheten, förklarar Camilla Frankelius.

Hur ska jag som nyutexad förhålla mig till de här siffrorna?

– Det är en rekommendation för hur vi ser att lönerna utvecklas för ingenjörer och hur marknadskrafterna för ingenjörer ser ut. Det är viktigt att du inte blir besviken om du inte når upp till rekommendationen men du ska sträva efter att göra det.

– Det finns många delar som påverkar lönen som till exempel arbetsgivarens behov och konkurrens att få de bästa ingenjörerna. Annat som kan påverka är sektor och i vilken region som arbetet finns. Det är också viktigt att du får ett arbete som kräver ingenjörskompetens. Är det en befattning som inte gör det så kan lönen påverkas nedåt.

Om jag inte får den rekommenderade ingångslönen, hur ska jag ställa mig till det?

– Arbetet som du blir erbjuden kan ändå vara ett viktigt led i din karriär och utveckling. Fundera på om det kan bli en språngbräda till ett annat arbete med den erfarenhet som du kommer att få. En viktig aspekt även här är att se till att arbetet är på en nivå som motsvarar din utbildning. Är det en lägre nivå så kommer du kanske inte att få möjlighet att spänna bågen och använda din potential.

Varför är det viktigt att se till att man hamnar rätt i ingångslön?

– Det är viktigt för att din lön kommer att vara utgångspunkten för din kommande löneutveckling på den aktuella arbetsplatsen. Arbetsgivaren ger kanske löften om att lönen kommer att höjas ”bara de ser vad du går för” men det finns ju ingen garanti för att det sker en högre höjning, säger Camilla Frankelius.

7 kommentarer

  • Erik Földhazy

    Har aldrig hört om någon som blivit erbjuden mer än rekommenderad ingångslön. Standard verkar ligga mer omkring 5-7 tusen kr under Sveriges ingenjörers rekommendation. Jag har som civ. ing. idag 44000/mån efter 7 års erfarenhet. Tycker det är lågt, men andra i liknande roller verkar ha samma nivå. Alltså ingen större skillnad mot en nyexaminerad och säkert långt under personen i artikeln. Även vid nya tjänster är det inga stora lyft som diskuteras. Vad som skedde i artikeln låter som en anomali. Hade vart mer intressant att höra om alla i Stockholm som fortfarande idag får gå in på 32000 och låtsas vara glada för att dom har ett jobb.

    04 maj 2023
    • Ny exad

      Tja, Jag tog examen nu i juni som civilingenjör inom industriell ekonomi och bland mitt kompisgäng på 18 personer så ligger snittet på ingångslönen kring 39k i sthlm där den som fick högst ingång landade på 48k, den som fick lägst blev erbjuden 37k.

      26 september 2023
  • 8 år

    Jag kom inte i närheten av rekommenderad ingångslön. Nu 8 år senare ligger jag som specialist för en stor konsult på 40 000. Facket ser ju inte detta som ett problem, för då hade de börjat kräva golv. Istället ligger den allmänna rekommendationen för löneutveckling lågt. Men de rekommenderade ingångslönerna skapar falska förhoppningar för löneutvecklingen.

    27 april 2023
  • Jessica

    Jag är nyfiken på en sammanställning över hur statistiken sett ut över åren. Hur många har fått den rek. ingångslönen (eller över)? Hur skiljer det sig mellan branscher, spelar utbildningsinriktningen så stor roll? Hur skiljer sig löneutveckling från någon som stannat på samma jobb +5 år mot någon som bytt arbetsgivare. Dyker ju ofta upp rek. att ”byt jobb” om en vill ha högre lön -är det verkligen så?

    25 april 2023
    • Karin Virgin

      Tack för bra frågor. Vi ska försöka ta reda på svar till så många av dina frågor som vi kan. Eventuellt kan det bli en artikel om detta längre fram. /Redaktionen

      26 april 2023
  • Malten

    Min ny blivna fru som precis börjat jobba i Norge tjänar som vanlig lager arbetare 40000 i mnd. Tråkigt att bli civilingenjör med så många år på nacken och inte få mer i lön än vem som helst över etableringen i yrket kanske?

    21 april 2023
    • Joel

      Norge har en annan prisbild över lag, så det är inte rättvist att jämföra med en svensk lön. Jag är övertygad om att en civilingenjör har högre ingångslön än en lagerarbetare även där.

      04 maj 2023

Lämna en kommentar

Senaste nytt