Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadNytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. ”Prata med facket och ta reda på vad du kan begära innan du sätter dig i en löneförhandling”, uppmanar Steve Lindeberg, ordförande för Akademikerföreningen på Volvo Lastvagnar.

Steve Lindeberg har varit ordförande för Akademikerföreningen på Volvo Lastvagnar i Umeå i snart 20 år. Han upplever att allt fler ingenjörer kommer in på för låga löner i företaget. Det gäller både nyanställda som kommer utifrån och anställda som tar en ny tjänst internt på företaget.

Steve Lindeberg, ordförande för Akademikerföreningen på Volvo Lastvagnar.

– Jag upplever att många har dåliga kunskaper om vad som gäller och vilken lön de kan kräva. Det är ytterst få som hör av sig till oss i det lokala facket och tar reda på hur löneläget ser ut, förklarar han.

Drabbar även kollegorna

Steve Lindeberg konstaterar att låga ingångslöner skapar problem. För den enskilda medarbetaren kan möjligheten att få upp sin lön i ett senare skede vara svårt. Men låga löner drabbar även kollegorna. Det ger en mindre pott när lönerna ska fördelas och bidrar till att ytterligare pressa ned löneläget. 

Enligt Steve Lindeberg har dålig löneutveckling varit en bidragande faktor till att ingenjörer väljer att sluta hos dem. 

– De hittar andra jobb där lönen kan vara tusenlappar högre, säger han.

Ta reda på vad du kan begära

Steve Lindeberg önskar att lönefrågan kommer upp till diskussion, så att fler inser vad de kan begära i sin löneförhandling och vilken effekt det kan ge för kollektivet. Om löneläget inte ska fortsätta pressas nedåt måste företagen också betala för den kompetens de efterfrågar.

Hans råd till de som söker nytt jobb, men även till de som byter jobb internt, är att alltid ta reda på hur löneläget ser ut. Ibland kan det vara svårt för en enskild medlem att förstå hur lönesystemet fungerar. På Volvo Lastvagnar kan exempelvis systemet med löneboxar skapa problem om man kommer in på fel lön.

– Prata med facket och ta reda på vad du kan begära innan du sätter dig i en löneförhandling, säger Steve Lindeberg.

Lättare att vara tuffare

Med fakta i ryggen blir det dessutom lättare att vara lite tuffare när du förhandlar.

– Många väljer bara att acceptera det som företaget erbjuder och förstår inte sammanhanget, att de med sin lön hjälper till med att sänka lönerna för alla ingenjörer. Men om företaget är intresserad av dig och vill anställa dig då kommer de också att betala.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, håller med Steve Lindeberg om att det är klokt att prata med det lokala facket när man ska förhandla sin lön.

Camilla Frankelius
Camilla Frankelius

– Man ska definitivt prata med de fackliga företrädarna lokalt. Från centralt håll kan vi ge en övergripande, aggregerad bild av branschen och regionalt, men det är de lokala företrädarna som har insikt om företaget och den lokala arbetsmarknaden och kan ge den aktuella bilden av hur lönerna ser ut just där.

Se till att ha rätt förväntningar

De lokala företrädarna kan dessutom ge annan värdefull information om företaget – hur är det på arbetsplatsen, hur fungerar introduktionen, finns det ett mentorskap och hur fungerar det med kompetensutveckling? 

– Akta dig för att begära för låg lön, det kan vara svårt att rätta till i efterhand, varnar hon.

Tre tips: Så laddar du inför förhandlingen

  1. Gör ett ordentligt förarbete. Prata med det lokala facket, använd dig av lönestatistiken och ta reda på så mycket som möjligt om jobbet och arbetsuppgifterna.
  2. Inse ditt värde. Den kompetens du tar med dig in i företaget är värdefull för arbetsgivare. Tänk också på att marknaden för ingenjörer är het just nu.
  3. Våga lägga första budet. Se till att du lägger ett rimligt bud, men ta gärna i.

En viktig nyckel för att lyckas i sin löneförhandling är att komma in med rätt förväntningar. Just nu är arbetsmarknaden het för ingenjörer. Efterfrågan är stor och arbetslösheten låg. Camilla Frankelius poängterar att även arbetsgivaren har ett intresse av att en anställd kommer in rätt i lönestrukturen. För låg lön riskerar att leda till missnöjda medarbetare och svårigheter att behålla kompetensen. 

Ingångslönerna ökar i offentlig sektor

Att efterfrågan nu driver på lönerna kan man se i den senaste lönestatistiken där sektorer som tidigare legat lågt lönemässigt är på väg uppåt.

– Vi ser att ingångslönerna inom kommunal sektor ökar. Det är tydligt att efterfrågan på ingenjörer nu driver upp lönerna även inom den offentliga sektorn, säger Camilla Frankelius.

Hur ska man då tänka för att inte lägga sig på en för låg nivå i löneförhandlingen?

Första rådet är att göra ett ordentligt förarbete. Ta reda på så mycket som möjligt om jobbet och vilken lön du kan förvänta dig i din roll på just den här arbetsplatsen. 

Camilla Frankelius varnar också för att ange ditt löneanspråk i ansökan. Hennes råd är att vänta med det tills du träffat företaget, pratat med det lokala facket och fått mer insikt om jobbet och dina arbetsuppgifter. Då är det också lättare att anpassa ditt lönebud och lägga dig på en rimlig nivå.

Sätt tonen i förhandlingen

Men sedan kan du gärna vara den som lägger första budet och på så vis sätter tonen för löneförhandlingen.

– Våga ta i, gärna så att du blir lite rosig om kinderna. Som läget är nu är det viktigt att veta att ingenjörer är hett eftertraktade och om du gjort ett bra förarbete kan du också lita på att du lägger dig på en bra nivå, säger Camilla Frankelius.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.