Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVolvo Cars neddragning: Fartblindhet och agila metoder bland förklaringarna

Volvo Cars neddragning: Fartblindhet och agila metoder bland förklaringarna

Det finns en rad förklaringar till att Volvo Cars vill minska antalet anställda med 1 300 personer, menar ordföranden för Akademikerna. Från strukturförändringar till en ny produktutvecklingschef och ledningens skepsis mot agila metoder.

När Ingenjören intervjuar ordföranden för Akademikerna på Volvo Cars, Fredric Lundkvist, är det dagen efter att neddragningarna tillkännagetts. Då har han inte hunnit prata med så många medlemmar. Men några ”Inte nu igen” och ”Jag såg det komma”, har han ändå hört.

Fredric Lundkvist konstaterar att nivån på neddragningen är liknande den för tre år sedan, våren 2020, när Volvo Cars sade upp anställda.

Då var det i slutänden 650 personer som fick sluta – varav 600 med frivilliga avtal och 50 som faktiskt blev uppsagda.

– Jag tror att det kommer att se ungefär likadant ut den här gången. Men det handlar mer om struktur nu, vilka roller ska vi ha kvar?

Gasat för mycket

Han ser många förklaringar till neddragningen. En är att företaget anställt i rasande fart och att det blivit en fartblindhet, med rekryteringar som inte alltid var så genomtänkta.

Konsulter på Volvo Cars

En del i neddragningarna antas bli att se över och dra ner på kostnader för konsulter.

Är du konsult på Volvo Cars? Så här kan du få hjälp:

”Alla som berörs oavsett om man är anställd eller konsult har möjlighet att få stöd och hjälp. Av sin Akademiker-förening eller om sådan inte finns så kontaktar man Sveriges Ingenjörers rådgivning”, säger Jennifer Nilsson Fridell, på Sveriges Ingenjörer i Göteborg.

– Jag tror att neddragningen är en mix av att ”de här vill vi göra oss av med” och ”den här delen ska vi inte göra längre”.

Fredric Lundkvist säger att han är oerhört besviken på företaget – både för att man ”gasat för mycket” på det här sättet, trots frågor från facket om man inte borde hålla igen. Och även för att företaget inte kompetensutvecklat fler.

– Vi kom överens om en process för ”competence shift”, att utifrån vad vi ska göra mer av se till att den som behöver ställa om till det får ”upskilling”. Eller att man gör ett snyggt avslut för dem som inte kan ställa om. Men företaget har inte mäktat med det.

Ny produktutvecklingschef och agilt arbetssätt

Men det finns fler möjliga förklaringar, enligt Fredric Lundkvist. En är att man har en ny produktutvecklingschef som så klart vill genomföra sina idéer och kan ha åsikten att saker inte görs effektivt. En annan är att man satsat på agila arbetssätt.

– Högt upp i organisationen pekar man på att det finns ineffektivitet i att jobba agilt. Men man har alltid ineffektivitet i alla processer.

Att neddragningarna skulle handla om personer som bara har kompetens inom diesel- och bensinmotorer, håller Fredric Lundkvist inte med om, den delen har redan lagts ut i ett separat bolag.

Se kompetensen hos de anställda

Vilka som får sluta den här gången vet Fredric Lundkvist inte.

– Det kan bli en hel del akademiker, men vi är inte där än.

Nu startar samtalen mellan facken och företaget. Fredric Lundkvist hoppas på två saker: Det ena är att företaget behåller rätt kunskap och att man tittar på folks kompetens och ser hur de, med kompetensutveckling, kan passa in i det som företaget behöver.

Det andra är att de som i slutänden behöver lämna företaget gör det med bra överenskommelser och att de sedan snabbt hittar nya jobb. Och här är Fredric Lundkvist optimistisk.

– Av dem som fick ett erbjudande förra gången, i början av pandemin, fick alla nya jobb inom rimlig tid. Och nu är arbetsmarknaden stark i Västsverige. Så jag är inte superorolig.

Karin Thorsell

2 KOMMENTARER

  1. I artikeln anges ”Ny produktionschef och agilt arbetssätt
    Men det finns fler möjliga förklaringar, enligt Fredric Lundkvist. En är att man har en ny produktutvecklingschef som så klart vill…”

    Fråga: Är det produktionschef eller ny produktutvecklingschef, vad avses?

    • Tack för att du uppmärksammande oss på felskrivningen. Produktutvecklingschef ska det vara och är nu rättat. Ursäkta felet. /Karin Thorsell, redaktionen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.