Det här behöver ingenjörer veta för att höja lönen

Camilla Frankelius, förhandlingschef och Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörer vill höja ingenjörslönerna. Men för det behöver ingenjörer vara pålästa, modiga och lite påstridiga. Under en höstturné har förbundet träffat medlemmar och förtroendevalda för tips och erfarenhetsutbyte kring lön.

Under många år minskade löneskillnaderna mellan ingenjörer och andra yrkesgrupper, bland annat industriarbetare och andra tjänstemän.

– Vi tror inte att det finns en enda förklaring, skälen är säkert många, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Ett kan vara att ingenjörerna har blivit betydligt fler i takt med att efterfrågan ökar.

– Även om många ingenjörer blir chefer var andelen chefer inom yrkesgruppen större för 25-30 år sedan. Det gjorde den kollektiva lönenivån högre. En annan förklaring kan vara att när ingenjörerna är fler tar arbetsgivarna dem för givet.

Nu syns dock tecken på förändring.

– De senaste åren har vi sett historiskt stora löneökningar för ingenjörer. Men för att trenden ska fortsätta behöver medlemmar och förtroendevalda få information och inspiration för att kunna höja sina lön mer, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Möte med medlemmar och förtroendevalda

Under september har Camilla Frankelius tillsammans med Johan Kreicbergs, varit på en kort höstturné och träffat förtroendevalda och medlemmar på fyra stora industriföretag, AB Volvo, Volvo Cars, Sandvik och ABB, för att prata om ingenjörernas löner.

På varje företag har förbundet haft ett möte med akademikerföreningen och samtalen har varit inriktade på erfarenhetsutbyte. Hur jobbar föreningen med löneprocessen? Vad är svårt och vad har varit framgångsrikt?

Förbundet har också bjudit in till ett medlemsmöte på varje arbetsplats med information om löneläget utifrån förbundets lönestatistik, inspiration och konkreta råd för att kunna höja lönen. 

Vilka råd har ni gett?

– Vi ser att både akademikerföreningar och enskilda medlemmar har ett stort fokus på den årliga lönerevisionen. Men det är viktigt att inte bara tänka på sin lön en gång om året, när det är dags för löneförhandling, säger Camilla Frankelius.

Många ingenjörer får nya arbetsuppgifter under året utan att lönen höjs. Ofta utlovas en justering vid nästa lönerevision, men ett sådant löfte det avråder Camilla Frankelius ifrån.

– Har du fått nya arbetsuppgifter eller successivt glidit in i en mer krävande roll, utan att du har bytt tjänst, ska du begära samtal med din chef för att förhandla om en lönejustering direkt.  

Under 2023 gav avtalet för industrin ett löneutrymme på 3,3 procent men lönestatistiken visar att ingenjörernas löner ökade mer.

– När vi tittar på det individuella utfallet för medlemmar som inte bytte jobb, internet eller externt, ser vi en löneökning på över 5 procent. Det är justeringarna på individnivå som spelar roll här, säger Johan Kreicbergs.

Läs mer om hur du förhandlar din lön när arbetsuppgifterna förändrats under: Mer ansvar – högre lön på Sveriges Ingenjörers webb.

Våga byt jobb

Lönestatistiken visar att de högsta löneökningarna får de ingenjörer som byter jobb. Ingenjören rapporterade 2022 om att ingenjörer i privat sektor som bytte jobb året innan fick 5 700 kronor i löneökning. De som inte bytte jobb fick i genomsnitt 2 700 kronor.

Med möjligheten till distansarbete kan ett jobbyte också vara enklare än det var tidigare.

– Många jobbar på distans från en arbetsplats i närheten. Fler behöver få upp ögonen för att de kan jobba på samma sätt för en arbetsgivare längre bort, säger Johan Kreicbergs.

Han betonar att medlemmarna behöver bli medvetna om att arbetsmarknaden för ingenjörer är bra.

– Ett viktigt budskap till medlemmarna som vi träffade under den här turnén var att efterfrågan på ingenjörer är stor. Det finns inte en pool med arbetslösa ingenjörer som kan hoppa in. Det ska man ha med sig i löneförhandlingen.  

Camilla Frankelius nickar instämmande.

– Jag tycker att man ska se positivt på att kollegor byter jobb. Det betyder att det finns en stor efterfrågan på ingenjörer. Och då behöver arbetsgivarna bjuda till för att behålla sina anställda och betala mer för att kunna rekrytera.

Kan bli fler möten nästa år

Besöket på ABB i mitten av september blev det sista för den här gången. Nu kommer löneturnén utvärderas.

– Vi fick positiva kommentarer både från medlemmar och förtroendevalda. Och erfarenhetsutbytet med akademikerföreningarna är viktigt. Jag tror att både vi och föreningarna fick nya idéer om hur man kan jobba med lön, säger Camilla Frankelius.

Nu startar den avtalsrörelse där fackförbunden tillsammans med arbetsgivarna ska enas om nya avtal, innan den 31 mars 2025.

Eventuellt arrangerar Sveriges Ingenjörer fler möten för samtal om lön med medlemmar och förtroendevalda under våren eller hösten 2025.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar myndighetscheferna

Så mycket tjänar myndighetscheferna

Av de tio bäst betalda myndighetscheferna i år är hälften kvinnor. Den högsta löneökningen bland samtliga myndighetschefer – 6,93 procent – fick Fortifikationsverkets chef Maria Bredberg Pettersson.
Fler artiklar