Stötta chefer till medarbetare med NPF – och starta bank med bättre räntor

Både vid uppsägningar och lönerevisioner kan ingenjörer med kognitiva och sociala svårigheter och/eller NPF-diagnos bli förfördelade. Det vill en motion ändra på. (Personen på bilden har inget med artikeln att göra) Foto: Getty images

18 motioner till Ingenjörsfullmäktige handlar om hur Sveriges Ingenjörer ska jobba. Om att stödja chefer till medarbetare utanför ”normalspektrumet”, värna medlemmar vid säkerhetsprövningar och, som i Danmark, ha en bank med bra räntor.

En motion från Ericssonlistan lyfter fram att det har blivit ett tuffare klimat i arbetslivet. Vid uppsägningar kan företag passa på att bli av med personer som är mer komplicerade att leda eller inte är så utåtriktade. Kompetenta ingenjörer kan bli förfördelade vid lönerevisioner för att de inte gör väsen av sig.  

Det här kan särskilt drabba ingenjörer som har kognitiva och sociala svårigheter, varav en del har en NPF-diagnos (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, bland annat autismspektrumdiagnoser). Motionen vill att Sveriges Ingenjörer tillhandahåller stöd till chefer för att kunna leda enskilda medarbetare och grupper utanför normalspektrumet. Och att fackligt förtroendevalda får stöd för att representera de här medlemmarna på ett bra sätt. (du kan läsa hela motionen genom att klicka på länken/understrykningen)

Dessutom föreslår de att Sveriges Ingenjörer lyfter de här frågorna i förhandlingar och samverkansforum med arbetsgivare.

Bakgrundskontroller och skydd för individen  

Bakgrundskontroller har blivit vanligare, både vid nyanställning och byte av tjänst internt. I en motion lyfter Scaniaingenjörerna och Mera Pang för pengarna (Akademikerna på Volvo cars) fram att det i privat sektor saknas riktlinjer om tillämpningen, för att minska risken att kontrollerna görs godtyckligt och kränkande för den personliga integriteten.  

De vill att Sveriges Ingenjörer utreder det här och att förbundet också ger information och utbildning till förtroendevalda i hur de kan stötta medlemmar i frågan, och jobba för en balans mellan behovet av bakgrundskontroller och skydd för individen.  

En annan motion berör att kortare anställningar blir allt vanligare. Motionären tycker att förbundet behöver kunna ge ett visst, skäligt stöd för den typen av jobb, även när ”nästa samtalspart inte är en konkret arbetsgivare”. Det kan handla om typer av anställningsformer där den enskilda själv behöver hantera komplicerade kontakter, till exempel med Trafikverket och Arbetsförmedlingen, och där stöd från förbundet hade hjälpt.  

5 procents ränta på lönekontot

En motion, från Ingenjörer i välfärden, tar upp att det i Danmark finns en fackförbundsbank (Lån & Spar) som under de gångna åren hela tiden gett 5 procents ränta på lönekonton. Samtidigt erbjuder den fackföreningsägda banken låga räntor på bolån till medlemmar. I motionen föreslår de att Sveriges Ingenjörer och andra Saco-förbund ska inleda ett samarbete med Lån & Spar för att ge motsvarande erbjudande i Sverige.

Samma lista föreslår också att Sveriges Ingenjörer i årsredovisningen tydligt redovisar alla arvoden som till exempel förbundsordföranden får, som har med uppdraget att göra. De pekar på att till exempel Saco har en sådan redovisning. De tycker också att Sveriges Ingenjörer ska ”beakta att hålla ersättningar på rimlig nivå”.

AI och tjänstesektorn

Flera motioner tar upp behovet av att Sveriges Ingenjörers åsikter ska grundas i beslut av Ingenjörsfullmäktige.

En lyfter att förbundets åsikter om AI borde beslutas av Ingenjörsfullmäktige, oavsett om det blir i ett eget politiskt program eller läggs in i andra program.

En annan motion tar upp att många ingenjörer jobbar inom tjänstesektorn och att det är en snabb utveckling av tjänster i samhället. Därför borde Sveriges Ingenjörer ha ett tjänstepolitiskt program med ”väl definierade principer och åsikter att utgå ifrån”.

De politiska programmen behöver också hållas aktuella och därför föreslår en motion att alla program ska revideras i fullmäktige minst en gång per 4-årig mandatperiod.

Köp av aktier, färre bilister ute i snöstorm och stadgar

Förutom motionerna som beskrivs här ovanför och i tidigare artiklar har det kommit in 10 motioner till från olika listor i Ingenjörsfullmäktige och från enskilda medlemmar. Där föreslås:

Röstar i november

Totalt kom 42 motioner in till höstens Ingenjörsfullmäktige. De bereds nu av Sveriges Ingenjörers förbundskansli och förbundsstyrelse. Sedan är det ledamöterna i Ingenjörsfullmäktige som röstar om motionerna på fullmäktige 17–19 november. Du hittar alla motioner på Sveriges Ingenjörers webb (längst ner på den sidan).

Sveriges Ingenjörers politiska program hittar du under rubriken ”Våra frågor” en bit ner på den sidan (där finns Etik och AI med som ett område, men där finns inget politiskt program ännu).

Fram till Ingenjörsfullmäktige kommer vi att skriva om alla motioner och om förslagen från förbundsstyrelsen. Här hittar du alla artiklar om Ingenjörsfullmäktige 2024 som vi publicerat hittills.

1 kommentar

  • Åke Sandorf

    att SI tar md och inrättar en pensionärsfunktion som arbetar med pensionärers villkor i samhället. Och att om SI etablerar ett samarbete med den bank som danska ingenjörer har, inlemmar svenska SI-are pensionärer i detta samarbete

    24 oktober 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt