Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Foto: Mostphotos, Skanska, Sweco och Polestar.

Polestar, Volvo Cars och Google är de populäraste arbetsgivarna bland civilingenjörer som är i början av karriären. Sweco, Skanska och Afry är högskoleingenjörernas favoriter. Se vilka som har klättrat eller rasat i popularitet.

Universum är ett employer brandingföretag som varje år undersöker vilka arbetsgivare som yngre personer med en högskoleutbildning rankar högst. Universums definition av young professionals är personer som arbetat max åtta år och är under 40 år. Drygt 13 000 personer har medverkat i undersökningen.

Ingenjören har tittat på hur anställda inom tre tekniska utbildningsinriktningar har svarat: civilingenjörer, högskoleingenjörer och personer som har en högskoleutbildning med it-inriktning.

Bland civilingenjörernas topp-5 i år finns bara två arbetsgivare kvar från förra året. Det är Polestar som både i år och förra året ligger etta och Google som i år klättrat en placering till tredjeplatsen.

Spotify har rasat tio placeringar från plats 2 till 12. Nya på topp-5 i år är Volvo Cars, Volvo Group och Northvolt. Volvo Cars har klättrat 7 placeringar sedan förra året.

Längre ner på listan finns exempel på fler arbetsgivare som ökat sin attraktionskraft bland civilingenjörer (se topp-50-listan i slutet av artikeln). En är Stockholms stad som klättrat från plats 52 till plats 22 sedan förra året. LKAB har klättrat 79 placeringar, från plats 113 till plats 34.

Högskoleingenjörernas favoriter

Bland högskoleingenjörers topp-5 finns bara en arbetsgivare kvar från förra året. Det är Sweco som intagit förstaplatsen i år. Andraplatsen har Skanska som sedan förra året klättrat från plats 14.

Polestar som är den högst rankade arbetsgivaren bland civilingenjörer har bland högskoleingenjörer rasat från förstaplatsen förra året till plats 19 i år (se topp-50-listan längst ner). Northvolt som fortfarande är populär bland civilingenjörer har sedan förra året tappat 10 placeringar på högskoleingenjörernas rankning. Volvo Cars har tappat 7 placeringar

Några företag inom bygg och samhällsplanering som ökat sin attraktionskraft bland högskoleingenjörer är NCC som sedan förra året klättrat från plats 11 till plats 4 och Tyréns har klättrat från plats 11 till plats 6.

Några offentliga arbetsgivare som också har ökat sin attraktionskraft bland högskoleingenjörer är MSB, Fortifikationsverket och Jordbruksverket.

Här vill it-utbildade helst jobba

Anställda med en högskoleutbildning inom it har samma drömarbetsgivare i år som förra året.

På topp-50-listan (längre ner i artikeln) finns en nykomling i år och det är Utbildningsradion på plats 15. Sveriges Television har klättrat från plats11 till plats 8.

Andra arbetsgivare som rankas högre i år av it-utbildade är ABB som klättrat 35 placeringar till plats 25, konsultföretaget Sopra Steria som klättrat 50 placeringar och ligger på plats 26 och PwC som klättrat 60 placeringar till plats 33.

Nedan visas topp-50-listan 2024 över de populäraste arbetsgivarna bland civilingenjörer, högskoleingenjörer och högskoleutbildade inom it som har jobbat i max 8 år och är under 40 år. Observera att listan har tre sidor. Bläddra överst till höger.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.