Vad är ett rimligt löneanspråk?
Ett nytt jobb kan också vara en chans att förhandla till sig en bättre lön. Men hur vet man vilken nivå man ska lägga sig på? Och vad svarar man om frågan om löneanspråk kommer redan i ansökan – innan man ens varit på intervju? Så här svarar ombudsmannen Hanna Hagelin.
I en rekryteringsprocess kommer man förr eller senare till en lönediskussion. Men hur du som arbetssökande förhåller dig till den diskussionen beror på när i processen den frågan dyker upp.
Hanna Hagelin är ombudsman på Sveriges Ingenjörer och har själv erfarenhet av både rekrytering och lönesättning. Hennes generella råd är att försöka hålla lönediskussionen så långt fram i tiden som möjligt.
– Ju längre man kommit i rekryteringsprocessen, desto lättare är det att få upp lönen. När du kommit så långt att arbetsgivaren i princip har bestämt sig för dig, då är de ofta beredda att sträcka sig lite längre för att du ska tacka ja, konstaterar hon.
Håll det lite öppet
Men idag är det inte ovanligt att man redan i ansökan förväntas ange ett löneanspråk. Som arbetssökande kan det vara klurigt – man vill inte lägga sig för lågt, men lägger man sig för högt finns det också en risk att bli bortsållad.
För att få ett hum om var löneläget är på just den här arbetsplatsen tipsar Hanna Hagelin om att ta kontakt med de fackliga representanterna, om det finns, och fråga hur lönestrukturen ser ut. Dra även nytta av ditt nätverk, kanske känner du någon som jobbar på företaget? Du kan även använda dig av den lönestatistik som finns i Saco-lönesök.
Detta ger dig en bild av ungefär vad du bör lägga ditt löneanspråk. Men se även till att signalera att detta är en diskussion du vill ta längre fram i processen.
– Håll det lite öppet, skriv något i stil med att ”utifrån annonsen och den kravprofil som ni beskriver tycker jag att en rimlig nivå bör vara XX kronor. Men jag tar gärna den diskussionen senare när jag vet mer om tjänsten”, tipsar Hanna Hagelin.
Fråga rekryteraren
Som rekryterare är det förstås intressant att veta om den som söker jobbet ligger någorlunda i närheten av den lönestruktur som företaget har. Men även som arbetssökande kan det vara relevant att få reda på lönenivån i ett tidigt skede. Ligger man alltför långt ifrån varandra kanske det inte är värt att lägga ned tid på att söka jobbet.
Ett annat tips är därför att ta kontakt med rekryteraren eller lönesättande chef och fråga vilken lön man kan förvänta sig.
– Även om de säger att de tillämpar individuell lönesättning så brukar de kunna svara på vilket lönespann som är aktuellt för tjänsten eller om det finns en maxgräns för den lön de tänker sig.
Men hur gör jag om jag angett ett löneanspråk och senare i processen upptäcker att jag la mig alldeles för lågt?
– Du kan alltid ändra dig. Bara för att du har fyllt i ett löneanspråk betyder det inte att du har låst fast dig vid det. När väl jobberbjudandet kommer kan du förklara hur du tänker kring lönen, vad som är rimligt med tanke på roll, ansvar och arbetsuppgifter. Betona också vikten av att hamna rätt i lönestrukturen, vilket även borde vara viktigt för arbetsgivaren.
Nya regler för lönetransparens
Nästa år börjar dessutom det så kallade lönetransparensdirektivet att gälla. Tanken är att man genom tydligare lagstiftning och skärpta krav på arbetsgivarna ska öka transparensen i lönesättningen och motverka lönediskriminering på grund av kön.
För arbetssökande är det framför allt två nya regler som kan vara bra att ha koll på, förklarar Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer:
1. Arbetsgivare ska informera arbetssökande om den ingångslön eller det ingångslöneintervall, samt de kollektivavtalsbestämmelser, som gäller för den aktuella tjänsten. Om det inte finns en uttalad ingångslön kan arbetsgivaren istället redovisa vad andra som nyligen anställts på den befattningen har för lön, eller vilket spann man tänkt sig. Detta ska ske inom sådan tid att en ”informerad löneförhandling” kan ske.
– Det behöver alltså inte anges redan i annonsen. Men när man har intervjuer med slutkandidater, där man brukar börja prata lön, så ska denna information lämnas, säger Heléne Robson.
2. Arbetsgivare får inte fråga en arbetssökande om vilken lön man har på sin nuvarande arbetsplats eller tidigare arbeten – däremot kan de fråga om löneanspråk.
Var redo att förhandla
Hanna Hagelin konstaterar att många tycker det är obekvämt att förhandla lön. Men kom då ihåg att du har ett bra förhandlingsläge – arbetsgivaren har valt ut dig och vill nu anställa dig.
– Jag vet, jag har suttit i den rollen många gånger själv som rekryterare. När man hittat den man vill rekrytera är det lättare att betala lite mer än man först tänkt sig.
Läs också: Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”
Att förhandla lön behöver inte heller vara så skrämmande, tänk det mer som ett samtal, tipsar Hanna Hagelin. Gå in med en positiv ton, förklara hur du tänker, vilken lön du tycker är rimlig och se hur arbetsgivaren reagerar. Du behöver inte börja med att rada upp massor med argument. Ställ hellre frågor: Så här tänker jag, hur resonerar ni kring lönesättningen med tanke på att rekrytera, behålla och ha engagerade medarbetare?
– Och ta gärna i, lägg dig lite högre än du tänkt dig. Kom ihåg att du har bäst chanser att få upp din lön i anställningssituationen, påminner hon.
Hur gör man om man tar jobbet, men ändå inte är helt nöjd med lönen?
– Det är absolut inte för sent att ta upp frågan igen. Se till att göra ett bra jobb, visa vilken klippa du är och be sedan din chef om att få ett extra lönesamtal. Förklara att du trivs på jobbet, ser möjligheter till utveckling – men inte är nöjd med lönen. Även om det inte ger resultat direkt, så kan det påverka chefen i nästa lönerevision, förklarar Hanna Hagelin.
Se till helheten
Även om lönen är viktig påminner hon om att det bara är en del i paketet – titta även på andra villkor och förmåner som ingår. Hur ser det exempelvis ut med arbetstider, försäkringar, pension, semester och andra förmåner? Allt sådant kan göra stor skillnad för helheten.
Hon tipsar också om att ringa rådgivningen på Sveriges Ingenjörer för att få hjälp, både med att se över de villkor som anställningen innehåller och att vässa sin teknik inför en förhandling.
– Ring oss! Vi kan hjälpa dig med både argument, pepp, strategi och formuleringar, uppmanar Hanna Hagelin.
Tänk på att…
…inte lägga dig för lågt. Se till att få ett hum om var lönen ligger exempelvis genom att prata med förtroendevalda eller fråga rekryteraren.
…löneanspråket inte är bindande. Det du angett som löneanspråk i ansökan är inget som du har förbundit dig till. Lönen är alltid en förhandlingsfråga.
…ta chansen att förhandla. Löneförhandlingen behöver inte vara en tuff kamp, se det istället som ett samtal. Beskriv hur du resonerar, ställ frågor och lyssna. Be gärna om att få tänka på saken innan du skriver på – det ger dig även en chans att bolla budet med någon annan.
…lönen behöver inte vara färdigdiskuterad när du tagit jobbet. Lyft frågan igen om du är missnöjd.