Flyttade utomlands – höjde lönen 50 procent, tre gånger

Ingenjören Fredrik jobbar nu i det tredje asiatiska landet sedan han började jobba utomlands. Bilden visar ett kontorshus i Jakarta och har ingen koppling till artikeln. Foto: Amed-in-bali / Getty images
Lönen var en anledning till att ingenjören Fredrik började jobba utomlands. Han har bytt land tre gånger och höjt lönen med 50 procent varje gång. Men upplevelsen är också viktig. ”Jag hade inte sett de här länderna om jag inte flyttat.”
Vi kallar honom Fredrik, men egentligen heter han något annat. Att han vill vara anonym handlar främst om att han arbetar i en bransch där det är mycket sekretess runt verksamheten.
– Och vem jag är har inte betydelse. Det jag vill berätta är varför jag jobbar utomlands. Och hur det är att göra det, säger han.
Lägsta lönen men trevligaste jobbet
Från början, efter sin civilingenjörsexamen i slutet av 1990-talet, jobbade Fredrik i drygt tio år på ett teknikföretag i en mindre svensk stad.
– Jag lärde mig mycket, fick ansvar, fick hitta på saker som jag ville. När jag ville lära mig något så finansierade företaget det. Det var den lägsta lönen, men det trevligaste jobbet.
Men så småningom skavde företagets låga löner allt mer. Han såg kollegor byta jobb och höja sin lön rejält, så till slut bytte han också.
Han gick till ett annat företag i samma bransch där han fick utvecklas i den expertroll han nu hade. Och lönen höjdes med ungefär 25 procent.
Valde mellan tre erbjudanden
Men efter några år så omorganiserades bolaget och Fredriks tjänst försvann. Han fick tre erbjudanden om andra jobb, varav ett var i östra Asien.
– Jag var ungefär 40 år och hade inte familj. Jag tänkte att nu har jag en chans här i livet, tar jag inte den kommer jag att gräma mig, och Sverige kan jag alltid komma tillbaka till.
Han började som konsult i det nya landet, men efter en tid blev han anställd på plats. Lönen blev 50 procent högre efter skatt än vad han haft i Sverige. Han fick bil och bostad betalt av företaget, fyra veckors semester, två flygresor hem per år och en arbetstid på 45 timmar i veckan.
Fredriks uppgift var att starta en ny avdelning på företaget.
Litade helt på experterna
Det uppstod så klart en och annan kulturkrock. Till exempel bjöds kvinnorna som var med i teamet inte in till möten.
– Jag försökte bjuda in dem. Jag sa att ”vi gör så här ändå”. Men kvinnorna sa ”nej, nej, nej”.
En annan krock var att alla följde det som chefer och experter sa, fullt ut.
– Om jag hade en föreläsning och beskrev något, så kan det ju gälla i 90 procent av fallen. Men i 5–10 procent av fallen kanske det inte gäller. Men då gjorde de ändå som jag sagt. De frågade inte ”Kan det här verkligen vara rätt?”.
Ganska snabbt insåg Fredrik att det bara var att anpassa sig efter skillnaderna han mötte. Samtidigt har han ibland satt gränser för vad han själv kan acceptera.
– Alla länder är olika. Nu när jag kommer till ett nytt land så säger jag ”Gör jag något tokigt så måste ni säga till”. Och när de sedan säger ”Det där var kanske lite konstigt” så säger jag att ”Jag visste inte bättre”.
Covid och mycket jobb
Totalt jobbade Fredrik fem år i landet i östra Asien. Under tiden träffade han sin fru. De var överens om att de inte ville stanna i landet för länge. Så när Fredrik erbjöds ett jobb i södra Asien så tog han det.
Också den här gången fick han ytterligare 50 procent högre lön. Lönen sätts för den period man skriver kontrakt för, vilket i det här fallet var tre år, och är alltså densamma hela perioden. Han fick fyra veckors semester, boende och två flygresor hem per år. Och en arbetstid på 60 timmar per vecka.
Han uppskattade att landet var mer avslappnat än i östra Asien, men det visade sig också vara mentalt utmattande.
– Tutandet och larmet gör att det aldrig är tyst. Man jobbar sex dagar i veckan, tio timmar per dag. Dessutom bröt Covid ut när jag kommit dit, och under pandemin hade jag inte en enda dag semester. Och i det landet behöver man få sin semester.
På grund av pandemin hade Fredriks fru inte heller fått flytta till landet, och det gick ett år utan att de fick träffas. Däremot pratade de varje dag och det blev som en livlina.
Vidare till Mellanöstern
Efter tre år på jobbet i södra Asien var det dags för en ny flytt. Den här gången till det land i Mellanöstern där han bor nu. Även denna gång ökade lönen med 50 procent. Arbetstiden är 48 timmar per vecka och i det här landet håller alla sig strikt till det.
När Fredrik berättade att man kan jobba femskift för att få ett effektivt flöde så skruvade de andra på sig.
Förutom löneökningen så har flyttarna och de olika jobben gjort att han lärt mycket nytt. Från att ha byggt upp ett labb i det första landet, utvecklade han processer i land nummer två och nu i det tredje landet bygger han upp tillverkning.
– Jag har gått från att vara expert till att bli ungefär som en byggingenjör. Ansvaret går ju upp, men jag har blivit mer van och kan ta mer ansvar. Jag kan hitta personal, i början hade jag inte kunnat det. Och jag har också fler och fler kontakter som jag kan få hjälp från, säger Fredrik.
Nya upplevelser
Vi pratar via Whatsapp en kväll efter Fredriks jobb. Han har satt sig ute vid en gata i ett område med höga, moderna lägenhetshus. Det är en varm kväll och han har ingen jacka. Medan vi pratar sänker sig mörkret snabbare där än utanför fönstret i Sverige.
Att lönen varit högre har varit en drivkraft att fortsätta jobba utomlands, men en annan drivkraft är att han får uppleva mycket.
– Jag hade inte fått se de här länderna om jag inte flyttat. Jag hade inte mött min fru. Jag får se andra kulturer och har fått ett annat perspektiv på Sverige.
Av de länder han bott i var östra Asien mest annorlunda jämfört med Sverige. Men södra Asien var det område det var jobbigast att leva i. Arbetstiden var längst, det var stor press i jobbet och temperaturen kunde gå upp till nästan 50 grader, vilket var fysiskt påfrestande.
Förutom pandemin har det också dykt upp andra kriser i länderna. Allt från jordbävningar till risk för krig.
– Det är något man måste vara förberedd på. Det kan hända saker. Men det är ju lite intressant också.
Överväg möjligheten
En anledning till att Fredrik gör den här intervjun är att han tycker att fler svenskar – inte minst ingenjörer – borde överväga möjligheten att jobba utomlands. Han säger att i vissa sektorer så kommer frågan om utlandsjobb upp förr eller senare och då tycker han att fler borde vara öppna för att faktiskt tacka ja.
Hans råd till den som vill jobba utomlands är att bli duktig på det man gör.
– Det är ju det som företagen är villiga att betala för, att man ska tillföra något. Så jobba inte bara i två år innan du ger dig ut, utan se till att du har en magister- eller civilingenjörsexamen och jobba i minst fem år så att du blir bra på det du gör.
Läs mer
Klicka på taggen Jobba utomlands här nedanför för att läsa om fler ingenjörer som jobbar utomlands och tips på vad man ska tänka på.