Hårt slag mot ingenjörer i Lund

Läkemedelsjätten Astra Zenecas utvidgade globala sparpaket, som blev känt i samband med det senaste bokslutet, innebär att bolaget lägger ned forskningsverksamheten i Lund med 900 anställda.Läkemedelsjätten Astra Zenecas utvidgade globala sparpaket, som blev känt i samband med det senaste bokslutet, innebär att bolaget lägger ned forskningsverksamheten i Lund med 900 anställda.

Beskedet om nedläggningen kom dock inte som någon överraskning för de anställda och Bo Servenius, ordförande för Akademikerföreningen vid företaget. I en intervju i Svenska Dagbladet beskriver han känslorna bland de anställda när beskedet kom.
— Många blev förstummade, tysta och tillbakadragna. Det kom många frågor som rör det runt omkring; vad händer nu, kan vi flytta med? Nedläggningen i Lund ska vara avslutad den sista december 2011.

I det sparprogram som offentliggjordes 28 januari i år, när bokslutskommunikén släpptes, stod det klart att 3 500 tjänster inom forskningen skulle bort globalt – oklart exakt var. Dessa neddragningar ingick i sin tur i ett större sparpaket som tar sikte på att totalt ytterligare 8 000 tjänster ska bort i koncernen fram till och med 2014.

Merparten av de anställda i Lund är tjänstemän. Ett stort antal är ingenjörer och naturvetare som bland annat bedriver forskning om äggstocks- och urinvägscancer.
— Många har varit oroliga, vi har klarat oss från rensningar tidigare och hoppades in i det sista att det skulle gå den här gången också”, säger Bo Servenius,  till TT.

Delar av den forskningsverksamhet som Astra Zeneca driver i staden kommer att flytta till bolagets anläggning i Mölndal.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

På tur i liten bil

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 12 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och Linkedin där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 12 augusti. Trevlig sommar! (inne i inlägget finns länkar till vår sida på Facebook och Linkedin)
Fler artiklar