Karriärkväll lockade ingenjörstjejer

Mindmappa ditt nätverk och spana in företagens värderingar innan ni söker jobb, var några tips som ingenjörstjejerna fick på karriäreventet på KTH i onsdags.

Eventet arrangerades av KTH:s kvinnliga ingenjörsnätverk Malvina och Uppsala universitets ingenjörsnätverk SIV och lockade runt 70 blivande ingenjörer.

Temat för kvällen var ”Kvinna – Konsult– Karriär” och en av de inbjudna var topptalangnätverket Nova 100 som berättade om sin verksamhet och gav tips på hur man kan bli en bättre närverkare.

— Börja med att mindmappa ditt nätverk. Då upptäcker du att du känner fler än du tror. Skriv också ned dina syskons och avlägsna kompisar kontakter. Att nätverka handlar inte om att utnyttja sitt nätverk utan nyttja det. Har du sagt att du ska ringa så gör du det. Tänk på att ”what goes around comes around”, den tid ni lägger ned på att hjälpa någon kommer ni att få tillbaka, kanske från något annat håll, säger Helene Hammarberg, proffsnätverkare från Nova 100.

Bli en toppnätverkare
Hon tipsade också om hur man kan nätverka på ett mer strukturerat sätt.
— Träffar ni någon som ni tycker är intressant och tänker att den här måste jag komma ihåg, och så har det gått några månader och man har ingen aning om vad personen hette, då behöver du bli lite mer av en strukturfascist. Skapa ett register där du lite kort skriver ned vem du träffade och vart ni sågs. Använd sedan något som jag kallar triggers, någon detalj för att komma ihåg hur personen såg ut, säger Helene.

Tips från konsultbranschen
Förutom Nova 100 var två personer från konsultfirman Accenture också inbjudna. Brita Berglund jobbar som rekryteringsansvarig på Accenture och berättade lite om företaget och vilka typer kvaliteter (social kompetens, drivna, analytiska problemlösare) ingenjörerna de sökte skulle ha.

Malin Lundmark som har en examen i medieteknik i bagaget och sedan 5 år jobbar som konsult på Accenture var där för att berätta om konsultlivet och gav tips på viktiga aspekter att tänka på när man söker jobb.

Brita Berglund och Malin Lundmark på Accenture. Foto: Redaktionen.

Du väljer företag och inte tvärtom
 
— Tänk på vilka kärnvärden företaget har. Försök att kolla upp hur folket är som arbetar där. Du kommer att spendera mycket tid tillsammans så det är viktigt att ni trivs ihop. Fundera också kring vad företaget erbjuder förutom lön. Accenture erbjuder exempelvis gratis Satskort varje år och det är sånt som jag tycker är viktigt, säger Malin som fick svara på frågor som handlar om alltifrån arbetstider till hur barnvänligt företaget var.

— Det där med arbetstider är en fråga som jag alltid får när jag är ute och föreläser, alla tror att konsulter jobbar jämt men det stämmer inte alltid. Jag jobbar till exempel sällan mer än 45 timmar i veckan trots att jag är projektansvarig, förklarar Malin.

En av de som kom på karriäreventet var Cecilia Henriksson som läser första året på industriell ekonomi. Hon var mycket nöjd med Malins föredrag och kvällen i sin helhet.

Cecilia Henriksson trivs på KTH. Foto: Redaktionen.

 — Det var intressant att höra vad en konsult egentligen sysslar med och att hon slår hål på de fördomar som finns mot konsultyrket, exempelvis att de jobbar så mycket, säger Cecilia.

Efter föredragen serverades tjejerna på mat och dryck och den höga ljudnivån i bibliotekssalongen där eventet höll till vittnade om att de hade en hel del att prata om.

Här kan du läsa mer nätverken Malvina och SIV.
Ingenjören har tidigare intervjuat Lovisa Mörner, ordförande för SIV:s nätverk. Den artikeln hittar du här.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar