Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVilken lånesoppa CSN!

Vilken lånesoppa CSN!

Soppkök för återbetalningsskyldiga studenter hade THS ordnat utanför CSN på torsdagen.
Teknologerna hade satt upp soppkök för att lobba för sin sak utanför CSN på torsdagen. Men några löften om en lösning på återbetalningskraven verkade inte vara i sikte för CSN:s generaldirektör.
Vid lunch på torsdagen kom representanter för Chalmers, Linköpings universitet och KTH till Centrala studiestödsnämnden i Stockholm för att diskutera de återbetalningskrav som har drabbat flera hundra teknologer.

Bakgrunden är att CSN har beslutat sig för att kontrollera att alla verkligen tar 1,5 poäng i veckan medan de har studiemedel medan de tekniska högskolorna ibland fördelar poängen ojämnt över vår- och hösttermin. Resultatet har blivit att teknologerna inte ser ut att vara registrerade för heltidsstudier.

– Jag har fått krav på 4000 kronor som jag har överklagat och fått avslag på  och sedan har jag fått ett krav till för vecka 52-01 eftersom det var ett glapp mellan höst- och vårtemin, berättar Kristin Berget som läser industriell ekonomi. Jag har följt min studieplan och vill absolut inte göra fel.

Andra berättar om krav på 8000 och att de faktiskt inte vet riktigt hur de ska få ihop pengarna.
– Ska man jobba ihop det blir det ju svårt med fribeloppet men det är delvis ett annat problem flikar någon in.

Mitt i soppätandet dyker CSN:s generaldirektör Kerstin Borg Wallin upp.
– Det yttersta ansvaret ligger på studenterna själva säger hon. De har inte läst våra regler ordentligt. Och för högskolornas del så kan de ju faktiskt se till att poängen blir jämt föredelad. Det går utmärkt att starta en kurs i mitten av december, dela ut en litteraturlista och inte ha någon bunden undervisning och sedan ha tenta i slutet av januari.

– För mig låter det litet som ”Vi lurar CSN:kursen” säger THS ordförande Tobias Porserud när Kerstin Borg Wallin har gått vidare till en intervju med Ekot. Och en av våra poänger är ju att teknologerna faktiskt inte lurar CSN utan att det här är heltidsstudier.

Mötet mellan högskolorna och CSN är planerat att hålla på hela eftermiddagen.
För de teknologer som är medlemmar i Sveriges Ingenjörer, eller blir det senast den sista juni, har förbundet beslutet om ett räntefritt lån på ett år i avvaktan på en lösning på problemet. 
JG

 
 
 
 
 

 

2 KOMMENTARER

  1. Hej Stefan!
    Grunden är till största delen helt administrativ. Teknologerna har ofta kurser och delkurser som stäcker sig över längre tider och det är då inte alltid möjligt att registrera tagna poäng på ett sätt som CSN föredrar på grund av högskoleverkets regler för hur studieprestationer skall registreras. Vissa kurser är också mer arbetsintensiva än andra, men det är av administrativa/budgetmässiga skäl inte alltid möjligt att avspegla detta helt rättvist i kurspoängen. Hittills har utbildningsansvariga normalt sett till att det jämnar ut sig över hen utbildningsprogrammets hela längd.

  2. Jag förstår inte riktigt problemet.

    Om man på hösten läser 25 poäng istället för 30 poäng så pluggar man väl mindre? Den ”lediga” tiden skulle man alltså kunna läsa en annan 5-poängskurs t.ex. på distans, eller jobba extra.

    Då är det väl klart att man inte ska få studiemedel för detta. Att man sedan läser 35 poäng på vårterminen verkar än mer underligt. Studenterna blir alltså ”tvingade” att plugga på övertid på våren?

    Det vore intressant med en bakgrundsartikel om denna konflikt. Varför tycker högskolorna att denna fördelning är viktig att upprätthålla, eller ens bra för studietakten?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.