Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVilken lånesoppa CSN!

Vilken lånesoppa CSN!

Soppkök för återbetalningsskyldiga studenter hade THS ordnat utanför CSN på torsdagen.
Teknologerna hade satt upp soppkök för att lobba för sin sak utanför CSN på torsdagen. Men några löften om en lösning på återbetalningskraven verkade inte vara i sikte för CSN:s generaldirektör.
Vid lunch på torsdagen kom representanter för Chalmers, Linköpings universitet och KTH till Centrala studiestödsnämnden i Stockholm för att diskutera de återbetalningskrav som har drabbat flera hundra teknologer.

Bakgrunden är att CSN har beslutat sig för att kontrollera att alla verkligen tar 1,5 poäng i veckan medan de har studiemedel medan de tekniska högskolorna ibland fördelar poängen ojämnt över vår- och hösttermin. Resultatet har blivit att teknologerna inte ser ut att vara registrerade för heltidsstudier.

– Jag har fått krav på 4000 kronor som jag har överklagat och fått avslag på  och sedan har jag fått ett krav till för vecka 52-01 eftersom det var ett glapp mellan höst- och vårtemin, berättar Kristin Berget som läser industriell ekonomi. Jag har följt min studieplan och vill absolut inte göra fel.

Andra berättar om krav på 8000 och att de faktiskt inte vet riktigt hur de ska få ihop pengarna.
– Ska man jobba ihop det blir det ju svårt med fribeloppet men det är delvis ett annat problem flikar någon in.

Mitt i soppätandet dyker CSN:s generaldirektör Kerstin Borg Wallin upp.
– Det yttersta ansvaret ligger på studenterna själva säger hon. De har inte läst våra regler ordentligt. Och för högskolornas del så kan de ju faktiskt se till att poängen blir jämt föredelad. Det går utmärkt att starta en kurs i mitten av december, dela ut en litteraturlista och inte ha någon bunden undervisning och sedan ha tenta i slutet av januari.

– För mig låter det litet som ”Vi lurar CSN:kursen” säger THS ordförande Tobias Porserud när Kerstin Borg Wallin har gått vidare till en intervju med Ekot. Och en av våra poänger är ju att teknologerna faktiskt inte lurar CSN utan att det här är heltidsstudier.

Mötet mellan högskolorna och CSN är planerat att hålla på hela eftermiddagen.
För de teknologer som är medlemmar i Sveriges Ingenjörer, eller blir det senast den sista juni, har förbundet beslutet om ett räntefritt lån på ett år i avvaktan på en lösning på problemet. 
JG

 
 
 
 
 

 

2 KOMMENTARER

  1. Hej Stefan!
    Grunden är till största delen helt administrativ. Teknologerna har ofta kurser och delkurser som stäcker sig över längre tider och det är då inte alltid möjligt att registrera tagna poäng på ett sätt som CSN föredrar på grund av högskoleverkets regler för hur studieprestationer skall registreras. Vissa kurser är också mer arbetsintensiva än andra, men det är av administrativa/budgetmässiga skäl inte alltid möjligt att avspegla detta helt rättvist i kurspoängen. Hittills har utbildningsansvariga normalt sett till att det jämnar ut sig över hen utbildningsprogrammets hela längd.

  2. Jag förstår inte riktigt problemet.

    Om man på hösten läser 25 poäng istället för 30 poäng så pluggar man väl mindre? Den ”lediga” tiden skulle man alltså kunna läsa en annan 5-poängskurs t.ex. på distans, eller jobba extra.

    Då är det väl klart att man inte ska få studiemedel för detta. Att man sedan läser 35 poäng på vårterminen verkar än mer underligt. Studenterna blir alltså ”tvingade” att plugga på övertid på våren?

    Det vore intressant med en bakgrundsartikel om denna konflikt. Varför tycker högskolorna att denna fördelning är viktig att upprätthålla, eller ens bra för studietakten?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?