Facebook på jobbet en självklarhet

Att förbjuda Facebook på jobbet vore som att försöka förbjuda anställda att prata med sin familj på arbetstid. Det vore omöjligt skriver tidningen Dagens Juridik.

Att förbjuda Facebook på jobbet vore som att försöka förbjuda anställda att prata med sin familj på arbetstid. Det vore omöjligt skriver tidningen Dagens Juridik.

Håkan Selg, forskare vid institutionen för informationsteknologi i Uppsala, gjorde under 2008 och 2009 en undersökning på 32 olika svenska universitet. Han frågade hur studenter och forskare använde facebook.

Han trodde att många chefer skulle beskriva det myckna facebookandet som ett problem, men det var det ingen som gjorde. Alla tog det bara för givet. Det betraktas på samma sätt som att prata med kompisar eller familjemedlemmar på telefon. Om någon använder facebook alltför mycket åtgärdas det bara, som alla andra problem.

Det handlar heller inte bara om facebook. Det intressanta med de sociala medierna är enligt Håkan Selg att de kan leda till att myndigheterna förlorar sitt informationsövertag över individen. Han tror också att det förändrar konkurrenssituationen för nyetablerade företag. Den allt bättre kommunikationstekniken gör att människor kan jobba mer flexibelt i tid och rum, något som kan minska behovet av kontor och stora organisationer.

Riskerna med att skriva privata detaljer om sitt liv på sin facebooksida tror han däremot är överdrivna. Att använda sådana detaljer mot arbetssökande skulle slå tillbaka mot företagen. Då kan de själva få problem med att rekrytera personal.

Läs artikeln i Dagens Juridik här

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar