Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtFörtroendemän behöver mer stöd

Förtroendemän behöver mer stöd

En del av förbundets lite mer erfarna förtroendemän känner att de inte har fått tillräckligt med facklig utbildning för att klara sina uppdrag på bästa sätt. På årets fullmäktige diskuterades frågan och man kom fram till att förbundet ska erbjuda både repetitionsutbildningar och erfarenhetsmöten i arbetsrätt och förhandlingsteknik.

Jan Lindér var personen som låg bakom motionen (nummer 50) som handlar om att stärka utbildningarna för fackliga förtroendemän med förhandlingsansvar. Han menar att det behövs mer utbildning och information till folk som har jobbat länge som förtroendemän.

— Just nu finns det endagskurser där man får lära sig vad LAS innebär, det är inte tillräckligt, säger Jan som tycker att förbundet felprioriterar.

— Det finns inget mer effektivt sätt att tappa medlemmar än om förtroendemännen inte är kunniga och kan hjälpa dem, säger han och får medhåll av flera andra i utskottet där motionen behandlades.

Monica Tillberg Hesselbom som har ett fackligt heltidsuppdrag för Saco menar att de kurser som förbundet erbjuder är bra men att det inte finns något alternativ för dem som vill fördjupa sina kunskaper.

— Kommunals ordförande får till exempel mycket mer utbildning, det känns inte bra när jag är den som är minst kunnig, jag menar, jag ska ju skriva kollektivavtal och folk förväntas att jag ska kunna saker, ibland ringer ju förbundets ombudsmän till mig och frågar saker, säger hon.

Också Lina Johansson som varit förtroendevald i fyra år vill ha mer utbildning.

 — När jag började gick jag grundkursen och sedan har jag gått en kurs om löneförhandling men kurserna har inte så hög nivå. Jag skulle vilja lära mig mer om till exempel förhandlingsteknik. Som tur är jobbar jag inom en stor koncern (Sandvik Coromant) så det finns andra fackliga ordföranden som jag kan fråga om råd men tänk hur det kan vara för dem som jobbar på ett litet ställe och kanske står helt ensamma med sina frågor, säger Lina.

Motion nummer 50 antogs tillsammans med motion nummer 9 som handlade om fördjupad information till fackliga förtroendemän med fast tidsåtagande.
För er som vill läsa mer om fullmäktiges arbete kan logga in er på förbundets hemsidan.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.