Förtroendemän behöver mer stöd

En del av förbundets lite mer erfarna förtroendemän känner att de inte har fått tillräckligt med facklig utbildning för att klara sina uppdrag på bästa sätt. På årets fullmäktige diskuterades frågan och man kom fram till att förbundet ska erbjuda både repetitionsutbildningar och erfarenhetsmöten i arbetsrätt och förhandlingsteknik.En del av förbundets lite mer erfarna förtroendemän känner att de inte har fått tillräckligt med facklig utbildning för att klara sina uppdrag på bästa sätt. På årets fullmäktige diskuterades frågan och man kom fram till att förbundet ska erbjuda både repetitionsutbildningar och erfarenhetsmöten i arbetsrätt och förhandlingsteknik.

Jan Lindér var personen som låg bakom motionen (nummer 50) som handlar om att stärka utbildningarna för fackliga förtroendemän med förhandlingsansvar. Han menar att det behövs mer utbildning och information till folk som har jobbat länge som förtroendemän.

— Just nu finns det endagskurser där man får lära sig vad LAS innebär, det är inte tillräckligt, säger Jan som tycker att förbundet felprioriterar.

— Det finns inget mer effektivt sätt att tappa medlemmar än om förtroendemännen inte är kunniga och kan hjälpa dem, säger han och får medhåll av flera andra i utskottet där motionen behandlades.

Monica Tillberg Hesselbom som har ett fackligt heltidsuppdrag för Saco menar att de kurser som förbundet erbjuder är bra men att det inte finns något alternativ för dem som vill fördjupa sina kunskaper.

— Kommunals ordförande får till exempel mycket mer utbildning, det känns inte bra när jag är den som är minst kunnig, jag menar, jag ska ju skriva kollektivavtal och folk förväntas att jag ska kunna saker, ibland ringer ju förbundets ombudsmän till mig och frågar saker, säger hon.

Också Lina Johansson som varit förtroendevald i fyra år vill ha mer utbildning.

 — När jag började gick jag grundkursen och sedan har jag gått en kurs om löneförhandling men kurserna har inte så hög nivå. Jag skulle vilja lära mig mer om till exempel förhandlingsteknik. Som tur är jobbar jag inom en stor koncern (Sandvik Coromant) så det finns andra fackliga ordföranden som jag kan fråga om råd men tänk hur det kan vara för dem som jobbar på ett litet ställe och kanske står helt ensamma med sina frågor, säger Lina.

Motion nummer 50 antogs tillsammans med motion nummer 9 som handlade om fördjupad information till fackliga förtroendemän med fast tidsåtagande.
För er som vill läsa mer om fullmäktiges arbete kan logga in er på förbundets hemsidan.

Lämna en kommentar

Senaste nytt