Monica Fagraeus Lundström, som studerar Industriell Ekonomi vid KTH, har utsetts till Årets Teknolog 2011.
Hur känns det?
– Det är jätteroligt verkligen. Jag är ju inte direkt en person som förväntar mig sådana saker, och det var väldigt hård konkurrens.
Vad gör dig till en bra ingenjör?
– För det första vill jag väldigt mycket. Sedan är jag bra på att skapa relationer, och det tror jag också är viktigt som ingenjör.
I juryns motivering nämns just din förmåga att skapa relationer – varför är det viktigt för en ingenjör?
– Den personliga kontakten har blivit mycket viktigare. Vi arbetar väldigt mycket med människor i dag, och det är otroligt viktigt att lyckas samarbeta på ett bra sätt. Det gäller nog alla ingenjörer, även om det naturligtvis också beror på vad du jobbar med. Men generellt sätt är det viktigare i dag än det var tidigare tror jag.
Du har också haft andra engagemang vid skolan utöver studier. Berätta!
– Jag har varit mycket engagerad i mottagningen av nya studenter på skolan. Förra året var jag samordnare för hela KTH:s mottagning av de nyantagna studenterna. Just den kontakten med människor var väldigt lärorik, att hantera alla typer av personligheter. Egentligen borde alla testa att göra sådana saker.
Priset innebär att du under en vecka i sommar ska få åka på en studieresa till en av ABB:s anläggningar i Tjeckien. Vad vill du få ut av den resan?
– Jag vill se hur det fungerar på en sådan anläggning, det ska bli jättespännande. Jag har inte varit på en sådan industri tidigare.
Avslutningsvis – vad händer för dig i framtiden?
– Först och främst ska jag åka till Argentina i höst, jag ska vara där i ett år som utbytesstudent. Jag har ju två år kvar på utbildningen, så jag har inte bestämt mig helt vad jag vill jobba med. Men jag vill arbeta med energifrågor, så mycket vet jag. Jag kanske kan bli miljöchef på något stort företag? Det skulle vara ett drömjobb!
Om ”Årets Teknolog”:
- Priset instiftades av ABB 2007.
- För att kunna söka priset ska man vara heltidsstuderande ingenjör.
- Vinnaren får åka på en studieresa till en ABB-anläggning någonstans i världen.