Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjörsbrist oroar kommunerna

Ingenjörsbrist oroar kommunerna

Det är svårt för kommunerna att locka till sig ingenjörer. Fackförbundet SKTF:s årliga undersökning om kommunernas rekrytering visar att personalcheferna är oroliga för den kommande generationsväxlingen.

Personalcheferna är mer eller mindre bekymrade för tillströmningen av flera yrkesgrupper. De tror bland annat att det svårt att hitta chefer med rätt kompetens, men allra störst oro känner de när det gäller ingenjörer. Sju av tio kommuner räknar med att det blir svårt att rekrytera tillräckligt många ingenjörer.

De tillfrågade personalcheferna anser själva att jobb inom kommun och landsting har flera av de goda sidor som ungdomar efterfrågar när de söker jobb: intressanta arbetsuppgifter, bra arbetskamrater och personlig utveckling. Tyvärr delar inte studenterna den synen. De förväntar sig varken goda karriärmöjligheter eller särskilt intressanta arbetsuppgifter om de tar jobb i kommunerna. De vet också att lönerna ligger lågt.

Jonas Karlsson, ansvarig för chef- och ledarskapsfrågor på SKTF, genomförde årets personalchefsbarometer.

Vad ser ni för trender i undersökningarna?
– De negativa fördomarna runt offentlig sektor som arbetsgivare bland unga är stora. Kommunerna har många bra erbjudanden men de har ännu inte fått fart på det strategiska arbetet.

Hur omfattande är generationsväxlingen?
– Ungefär 645 000 anställda i offentlig sektor kommer att lämna arbetsmarknaden fram till år 2025 och enligt arbetsförmedlingens prognoser kommer det att saknas cirka 180 000 personer. Dessutom behövs många gånger ny kompetens också.

Varför är problemen störst bland ingenjörer?
– Tekniker och ingenjörer har under en längre period varit en bristvara. Konkurrensen om arbetskraften är extra tydlig och då räcker kommunernas attraktionskraft inte alltid till.

När kommer vi att se konsekvenserna av det?
– Det smyger sig sakta på, men vi tror att kommunerna kan vända trenden. För att klara av att rekrytera den bästa arbetskraften behöver de bli bättre på ett antal områden: tydlighet, marknadsföring, generationsväxlingsprogram och ledarskap.

Hur ska den marknadsföringen se ut?
– Det finns otroligt spännande och kvalificerade arbetsuppgifter i kommunernas tekniska förvaltningar. Men man måste bli bättre på att tala om det, och jobba strategiskt med sitt varumärke som arbetsgivare. I viss mån vänder sig kommunerna till högskolorna redan i dag, men de borde göra det i ännu högre utsträckning.

Läs mer:
» Hela undersökningen från SKTF

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.