Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöEntreprenörskapUppdrag: sälj en teknisk landvinning

Uppdrag: sälj en teknisk landvinning

Bästa företagsidén vinner. Men den ska vara baserad på en av fem utsedda tekniska landvinningar från KTH. Det vinnande laget får förutom 25 000 kronor också en plats i KTH:s egen företagsinkubator.

Excitera Innovation Challenge heter en KTH-knuten årlig tävling som försöker koppla ihop forskare och företag med studenter för att kommersialisera forskningsresultat.

Tävlingen hålls för tionde året i rad. Varje lag måste ha minst en student, men i praktiken består de flesta lagen av enbart studenter. Tävlingsledningen uppmuntrar alla studenter att delta, men flertalet av dem är teknologer. I år deltar 27 lag och sammanlagt ett åttiotal deltagare. Enligt tävlingens projektledare Nicole Sindelar, som själv läser fjärde året på industriell design, är det nästan en fördubbling från förra året.

– Hela skolan har haft mycket mer fokus på entreprenörskap i år än tidigare, bland annat med entreprenörer som berättar om sina företag, säger hon.

Alla lag får välja från följande meny av tekniska landvinningar:
1. ett flexibelt program för att samla och hantera all sorts information.
2. en skrivare för att skriva ut elektronik på olika underlag.
3. en självstyrande helikopter.
4. ett robothuvud med mänskliga ansiktsuttryck.
5. ett system för att koppla mobiltelefoner till sensorer.

Uppgiften är därefter samma för alla lag, att kommersialisera tekniken i ett företag. Varje lag skriver en så kallad innovationsplan, det vill säga en enklare affärsplan innehållande en marknadsundersökning och en idé om hur produkten eller tjänsten ska se ut.

Katarina Svensson heter en av deltagarna. Hon läser också design på KTH, och har bildat lag tillsammans med tre klasskamrater.

– Vi är lite intresserade av de små helikoptrarna. Men vi har inte bestämt än. Vi jobbar bäst under press.

Hon vet. De var med förra året också, och kom trea med en app som bygger på en teknik som låter mobiler kontakta varandra direkt, utan mobila nätverk.

Det blev en app för dejting som fick namnet hookapp. Användaren laddar ner appen, skriver in fakta om sig själv och vilka önskemål man har på en eventuell partner. Mobilen scannar sedan kontinuerligt av sin närmaste fysiska omkrets. Närhelst det blir läge – kanske på ett café, ett bibliotek eller i busskön – kan man öppna appen och se om det finns någon potentiell dejt i den närmaste omgivningen just nu. Det kräver förstås att den personen har samma app.

– Förra året blev det långa kvällar sista veckan, med mycket brainstorming, säger Katarina Svensson. Vi tycker att själva presentationen var det roligaste. Vi är ganska tävlingsinriktade.

Men samtidigt som laget nu ställer upp igen, så fortsätter de att utveckla appen som de tog fram förra året. De har inlett samarbete med en annan teknolog som skriver programmet.

Fem lag, de med de bästa innovationsplanerna, går till final. Där får de presentera sin företagsidé muntligt för juryn. Det vinnande laget får 25 000 kronor och en provplats på KTH:s egen studentinkubator.

En viktig detalj är att det är forskaren bakom tekniken som får de immateriella rättigheterna till innovationsplanerna, medan deltagarna vinner pengarna. Ett lag som vill arbeta vidare med en idé uppmuntras emellertid av tävlingsledningen att komma överens med forskaren eller företaget om hur de ska driva projektet.

Vinnaren koras den 30 mars.

» Se tävlingens hemsida

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.