Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenAlmega säger nej till industrinormen

Almega säger nej till industrinormen

Industrin ska sätta märket för lönenivåerna i landet – så har det fungerat i Sverige de senaste 15 åren. Men årets märke på löneökningar på 2,6 procent är ohållbart högt, tycker tjänsteföretagens huvudorganisation Almega, och vill halvera nivån i sina egna avtal.

Efter dramatiska förhandlingar i höstas enades till slut parterna inom industrin om löneökningar på 2,6 procent på årsbasis, en siffra som nu ska fungera som riktmärke för avtalsförhandlingarna inom alla landets sektorer. Men nu när flera stora avtal inom tjänstesektorn är på väg att löpa ut, säger tjänsteföretagens huvudorganisation Almega nej tack till industrins lönemärke. Det är på tok för högt, menar man.

– Industrinormen sattes i ett läge när konjunkturen såg ut på ett sätt, men nu har konjunkturen dippat och många företag går knackigt. Det är ett helt annat ekonomiskt läge nu än när industrin tecknade sitt avtal i höstas, säger Jonas Milton, vd på Almega.

Jonas Milton, vd Almega. Foto: Sören Andersson.
Jonas Milton, vd Almega. Foto: Sören Andersson.

I stället för lönemärket på 2,6 procents löneökningar på årsbasis tycker Almega att hälften, 1,3 procent, är vad tjänstesektorn tål. Som argument för sin sak pekar man på att många prognoser för 2012 har reviderats ner sedan industrins avtalsförhandlingar i höstas. Till exempel har Konjunkturinstitutet sänkt tillväxtprognosen för 2012 från 1,9 procent i prognosen från sista augusti 2011, till 0,6 procent i prognosen från 21 december.

– Det här visar på en brist i det system som vi har, avtalen från i höstas tar ju inte hänsyn till hur det faktiskt ser ut nu. Och om läget hade varit betydligt ljusare nu än när avtalen inom industrin tecknades, tror jag faktiskt att facken hade reagerat med att vilja ha avtal med högre siffror. Slutsatsen är att vi helt enkelt måste ha en lönebildning som ligger närmare företagen, säger Jonas Milton.

Men enligt Mikael Rosengren, förhandlingschef för tjänstesektorn på Sveriges Ingenjörer, är det knappast aktuellt att frångå den modell som man har i dag.

– Nu har vi den här förhandlingsordningen i Sverige, och det är en modell som har varit väldigt framgångsrik. Jag ser det här mest som ett inspel i avtalsförhandlingarna, som ju närmar sig sitt slut inom tjänstesektorn. Det kärvar lite för Almegas del, därför gör de ett sådant här utspel, säger han.

Mikael Rosengren, Sveriges Ingenjörer.
Mikael Rosengren, Sveriges Ingenjörer.

Mikael Rosengren delar inte heller bilden av att det skulle gå särskilt dåligt för företagen inom tjänstesektorn.

– Jag kan förstå att man vill ha vissa variationer i avtalen och om någon specifik bransch går dåligt så får man ta hänsyn till det. Men vi ser inga sådana indikationer vad gäller tjänstesektorn, snarare tvärt om, säger han.

Flera stora avtal inom tjänstesektorn löper ut den sista mars, bland annat inom IT och Telekom, där 2,6 procents löneökningar på årsbasis alltså ska vara utgångspunkten för de nya avtalen. Men enligt Jonas Milton handlar inte dagens utspel enbart om att man vill få till lägre siffror i tjänstesektorns avtal.

– Vi vill väcka frågan om detta verkligen är ett bra sätt att arbeta, och som vi ser det är avtalsförhandlingarna som pågår nu en tydlig indikation på att det finns stora brister i systemet. Det är dem vi vill lyfta fram, säger Jonas Milton.

Peter Alestig Blomqvist

2 KOMMENTARER

  1. Samtidigt är Almega-IT ute och säger att det råder akut brist på IT-personal:

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/brist-pa-it-kompetens-hotar-30000-nya-jobb_6949015.svd

    Trovärdigt! Sanningen är ju att Almega-IT sedan flera år bedrivit en konstant kampanj som går ut på följande:

    1. Hävda i media att det råder brist på IT-personal=>Regeringen expanderar ingenjörs- och IT-utbildningarna så det blir ett enormt överskott på ingenjörer.

    2. I löneförhandlingarna påstå att IT-branschen går uselt och att ingenjörerna ska få sämre löner än andra på marknaden (vanligtvis nollavtal eller lönesänkningar).

    Logiken brister ju totalt mellan 1 & 2. Men media spelar med och publicerar okritiskt Almega-ITs propaganda.

    Och Sveriges Ingenjörer sitter på sidolinjen och tittar på utan att komma med någon motbild i media som visar på att utbildningsplatserna istället borde minska. Sen viker de dessutom ner sig i förhandlingarna. Iofs har de inget val, eftersom överskottet på ingenjörer gör förhandlingsläget uselt. De borde ha agerat för att minska överskottet på ingenjörer långt tidigare, så hade förhandlingsläger varit bättre. Tragiskt att se på eländet. Och att det dessutom får fortsätta år efter år utan att SI gör något…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?