Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenAlmega säger nej till industrinormen

Almega säger nej till industrinormen

Industrin ska sätta märket för lönenivåerna i landet – så har det fungerat i Sverige de senaste 15 åren. Men årets märke på löneökningar på 2,6 procent är ohållbart högt, tycker tjänsteföretagens huvudorganisation Almega, och vill halvera nivån i sina egna avtal.

Efter dramatiska förhandlingar i höstas enades till slut parterna inom industrin om löneökningar på 2,6 procent på årsbasis, en siffra som nu ska fungera som riktmärke för avtalsförhandlingarna inom alla landets sektorer. Men nu när flera stora avtal inom tjänstesektorn är på väg att löpa ut, säger tjänsteföretagens huvudorganisation Almega nej tack till industrins lönemärke. Det är på tok för högt, menar man.

– Industrinormen sattes i ett läge när konjunkturen såg ut på ett sätt, men nu har konjunkturen dippat och många företag går knackigt. Det är ett helt annat ekonomiskt läge nu än när industrin tecknade sitt avtal i höstas, säger Jonas Milton, vd på Almega.

Jonas Milton, vd Almega. Foto: Sören Andersson.
Jonas Milton, vd Almega. Foto: Sören Andersson.

I stället för lönemärket på 2,6 procents löneökningar på årsbasis tycker Almega att hälften, 1,3 procent, är vad tjänstesektorn tål. Som argument för sin sak pekar man på att många prognoser för 2012 har reviderats ner sedan industrins avtalsförhandlingar i höstas. Till exempel har Konjunkturinstitutet sänkt tillväxtprognosen för 2012 från 1,9 procent i prognosen från sista augusti 2011, till 0,6 procent i prognosen från 21 december.

– Det här visar på en brist i det system som vi har, avtalen från i höstas tar ju inte hänsyn till hur det faktiskt ser ut nu. Och om läget hade varit betydligt ljusare nu än när avtalen inom industrin tecknades, tror jag faktiskt att facken hade reagerat med att vilja ha avtal med högre siffror. Slutsatsen är att vi helt enkelt måste ha en lönebildning som ligger närmare företagen, säger Jonas Milton.

Men enligt Mikael Rosengren, förhandlingschef för tjänstesektorn på Sveriges Ingenjörer, är det knappast aktuellt att frångå den modell som man har i dag.

– Nu har vi den här förhandlingsordningen i Sverige, och det är en modell som har varit väldigt framgångsrik. Jag ser det här mest som ett inspel i avtalsförhandlingarna, som ju närmar sig sitt slut inom tjänstesektorn. Det kärvar lite för Almegas del, därför gör de ett sådant här utspel, säger han.

Mikael Rosengren, Sveriges Ingenjörer.
Mikael Rosengren, Sveriges Ingenjörer.

Mikael Rosengren delar inte heller bilden av att det skulle gå särskilt dåligt för företagen inom tjänstesektorn.

– Jag kan förstå att man vill ha vissa variationer i avtalen och om någon specifik bransch går dåligt så får man ta hänsyn till det. Men vi ser inga sådana indikationer vad gäller tjänstesektorn, snarare tvärt om, säger han.

Flera stora avtal inom tjänstesektorn löper ut den sista mars, bland annat inom IT och Telekom, där 2,6 procents löneökningar på årsbasis alltså ska vara utgångspunkten för de nya avtalen. Men enligt Jonas Milton handlar inte dagens utspel enbart om att man vill få till lägre siffror i tjänstesektorns avtal.

– Vi vill väcka frågan om detta verkligen är ett bra sätt att arbeta, och som vi ser det är avtalsförhandlingarna som pågår nu en tydlig indikation på att det finns stora brister i systemet. Det är dem vi vill lyfta fram, säger Jonas Milton.

Peter Alestig Blomqvist

2 KOMMENTARER

  1. Samtidigt är Almega-IT ute och säger att det råder akut brist på IT-personal:

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/brist-pa-it-kompetens-hotar-30000-nya-jobb_6949015.svd

    Trovärdigt! Sanningen är ju att Almega-IT sedan flera år bedrivit en konstant kampanj som går ut på följande:

    1. Hävda i media att det råder brist på IT-personal=>Regeringen expanderar ingenjörs- och IT-utbildningarna så det blir ett enormt överskott på ingenjörer.

    2. I löneförhandlingarna påstå att IT-branschen går uselt och att ingenjörerna ska få sämre löner än andra på marknaden (vanligtvis nollavtal eller lönesänkningar).

    Logiken brister ju totalt mellan 1 & 2. Men media spelar med och publicerar okritiskt Almega-ITs propaganda.

    Och Sveriges Ingenjörer sitter på sidolinjen och tittar på utan att komma med någon motbild i media som visar på att utbildningsplatserna istället borde minska. Sen viker de dessutom ner sig i förhandlingarna. Iofs har de inget val, eftersom överskottet på ingenjörer gör förhandlingsläget uselt. De borde ha agerat för att minska överskottet på ingenjörer långt tidigare, så hade förhandlingsläger varit bättre. Tragiskt att se på eländet. Och att det dessutom får fortsätta år efter år utan att SI gör något…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.