Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenI väntan på lösningen gör vi... inget

I väntan på lösningen gör vi… inget

DN:s kolumn ”Ställ inte klimatet mot handel” den 2 april om EU:s skatt på flygutsläpp illustrerar problemen med komplexa frågor väldigt bra. Kan vi inte fixa den optimala lösningen genast så gör vi hellre ingenting.
Jag har en släkting som konsekvent vägrar att köpa KRAV eller Fair Trade eller över huvud taget något miljömärkt eftersom hen inte är hundra procent säker på att märkningarna är fullständigt rättvisa och heltäckande. Under handelsbojkotten mot Sydafrikas apartheid-regim öppnade hen skrockande burkar med Cools sydafrikanska aprikosmarmelad – hur skulle hen kunna vara säker på att sydafrikanerna verkligen var emot apartheid, och vilka sydafrikaner? På liknande sätt ifrågasätter nu icke-EU-medlemmar det nya systemets utformning samtidigt som de ingalunda driver på arbetet för ett globalt, och bättre system. Det hedrar EU att unionen står upp för att även flyget måste betala för sina utsläpp.

1 KOMMENTAR

  1. Att från UE tvinga på Kina och USA nya CO2 skatter kommer att leda till handelskrig och bygger på mycket osäkra prognoser om CO2’s påverkan på klimatet. Vid vårt inträde i EU var jag mycket possitiv till denna organisation men det har svängt. När de ska lägga sig i och detaljstyra allt blir det absurt. Senast fick jag höra att EU inte tillåter att barnens fjädergungor placeras i den vanliga sandlådan med kak-sand utan det måste vara en grövre sand som inte är så kompakt att trilla i. Snacka om sandlådepolitik!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.