Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLångpendlare har sämre hälsa

Långpendlare har sämre hälsa

Att pendla långa sträckor till jobbet är inte bara tidskrävande, det är dessutom farligt för hälsan. En ny amerikansk doktorsavhandling visar att de som har mer än 16 kilometer till jobbet riskerar ett kortare liv.

Den amerikanska studien som är publicerad i det senaste numret av American Journal of Preventive Medicine visar att pendlare är mindre vältränade, väger mer, har högre blodtryck och rör sig mindre än sina kolleger som har kortare resväg till jobbet. Alla dessa faktorer påverkar hälsan och ger en ökad risk för bland annat hjärtsjukdomar, diabetes och vissa cancersjukdomar.

Problemen med långpendling är flera. Det största är att man sitter still när man pendlar. De som har kortare väg till jobbet kan cykla eller gå. Stress är en annan faktor som påverkar hälsan.

Den amerikanska studien bekräftar flera tidigare studier om långpendlarnas hälsa. Kristina Jakobsson, docent i arbets- och miljömedicin i Lund, har presenterat liknande slutsatser. Hennes forskargrupp har gått igenom de stora folkhälsoenkäter som gjordes i Skåne 2004 och 2008. Bland frågorna till drygt 20 000 personer fanns bland annat frågor om arbetspendling.

Enkätsvaren visade att de som pendlade mer än en timme i vardera riktningen, med bil eller kollektivtrafik, löpte 30-50 procent större risk att drabbas av sömnsvårigheter, stress och sämre välbefinnande än de som kunde gå eller cykla till jobbet.

Karin Virgin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.