Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningSverige efter med life science

Sverige efter med life science

I går på förbundets forskarmåndag delade professor emeritus Sverker Ljunghall med sig av sina erfarenheter inom life science.
– Vi har halkat efter rejält i Sverige, säger han.

Med anledning av den kommande forskningspolitiska propositionen som kommer i höst har Sveriges Ingenjörer anordnat paneldebatter runt om i landet där man bjuder in akademiker och personer från näringslivet för att diskutera och belysa goda exempel på samverkan mellan akademin och näringslivet.

I går eftermiddag stod Uppsala i fokus och temat var Life science. Inbjudna talare var Sverker Ljunghall, professor emeritus vid medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet och ett förflutet inom AstraZeneca, Erik Forsberg, verksamhetschef vid Uppsala Bio samt riksdagsledamoten Roger Haddad (fp).

Sverker Ljunghall som varit i branschen länge menar att Sverige numer ligger långt efter inom Life science.

– Om vi tar läkemedelsindustrin som ett exempel så finns kostnaden på ett ställe och nyttan på ett annat. I dag kommer färre än en tredjedel nya läkemedel ut i Sverige jämfört med för 15 år sedan, säger Sverker Ljunghall och tillägger att Losec var det senaste framtagna läkemedlet av svenska forskare och att det skedde på 70-talet.

Enligt Sverker Ljunghall finns det flera anledningar till varför det har blivit så här: Ineffektiv upphandling, bristande engagemang hos sjukvården, resursbrist och att samhället inte vågar satsa på nya idéer, för att nämna några.

– Läkemedelsindustrin är väldigt tydligt politisk driven, om vi ser till England så låg de långt efter för tio år sedan men sedan fick de Gordon Brown som forskningsminister som tydligt visade att man ville satsa inom området och nu ligger England i framkant vid sidan av USA, Kina och Indien, säger han och nämner forskningen på Karolinska institutet som ett exempel på god samverkan mellan akademi och näringsliv.

Erik Forsberg, verksamhetschef vid Uppsala Bio, betonade precis som Sverker Ljunghall att det är ett paradigmskifte som just nu pågår inom life science men gav också flera exempel på aktiviteter som på sikt kan resultera i god life science forskning. SMURF-projektet* var bland annat ett som nämndes.

Anna Eriksson

 * SMURF-projektet går ut på att små företag i Uppsalaregionen samverkar med forskare vid universiteten och riktar sig till de små och medelstora företag där ny kunskap inom områdena life science, materialvetenskap, clean tech, grön bioteknik och humaniora/samhällsvetenskap bedöms vara viktigt för företagens tillväxt.

Nästa forskarmåndag äger rum i Luleå den 18 juni. Och då står gruvdrift och mineraltillgångar på agendan. Läs mer på www.sverigesingenjorer.se

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.