Mobbning påverkar alla

I en ny kanadensisk studie framkommer att de som blir vittne till mobbning på jobbet i högre grad vill byta arbetsplats än de som utsätts för mobbningen.

I en ny kanadensisk studie framkommer att de som blir vittne till mobbning på jobbet i högre grad vill byta arbetsplats än de som utsätts för mobbningen.

Undersökningen bygger på material från två studier gjorda på sjuksköterskor på 41 olika sjukhusenheter i Kanada. Tidigare forskning visar att mobbning är utbredd inom just sjukvården och speciellt bland sjuksköterskor.

Enligt professor Sandra Robinson, som är den som ligger bakom studien, visar resultaten att även de som blir vittne till mobbning på sin arbetsplats, och alltså inte bara de som utsätts för mobbningen, påverkas starkt av vad de ser. Många känner till och med en sådan upprördhet att de i protest vill lämna arbetet.

Enligt Robinsons studie var det fler som blev vittne till mobbning som ville lämna sitt jobb än de som själva blev utsatta. Detta menar hon är ytterligare en indikation på att arbetsledningen måste ta problem som mobbning på största allvar eftersom det påverkar hela arbetsgruppen och inte bara de direkt inblandade, vilket på sikt kan bli kostsamt för företaget då de kan komma att förlora kompetent personal.

 

  • Enligt Statistiska centralbyråns statistik från i år upplever mellan 8-10 procent av Sveriges arbetande befolkning att de utsatts för någon form av mobbning av sina chefer eller kolleger.
  • Varje år blir 10 000- 30 000 personer långtidssjukskrivna på grund av mobbning/kränkande särbehandling och 100-300 mobbas så svårt att de tar sina liv (Arbetslivsdelegationens statistik).
     
  • Känner du någon som blir utsatt för mobbning eller blir du själv mobbad? I första hand kan du försöka ta upp problemet med din närmaste chef. Om det inte fungerar kan man vända sig till sitt skyddsombud (det ska finnas ett på varje arbetsplats) eller till arbetsplatsens fackliga representant.

Anna Eriksson

 

 

 

2 kommentarer

  • Bibbi

    Jag kan mycket väl tänka mig att mobbning är vanligt bland sjuksköterskor. Hörde senast talas om mobbning på Sophiahemmets Högskola. Jag tycker det är vidrigt när även lärare på en av Sveriges främsta sjuksköterskehögskolor ger uttryck för en bristande empati och rutten människosyn.

    Jag har även hört bekanta som arbetar inom vården, som undersköterskor, berätta hur vanligt mobbning är inom detta yrkesområde.

    13 maj 2013
  • maj-Britt hagman

    Här ges man rådet att kontakta närmaste chef Det kan vara farligt och innebära att man mister arbetet så man måste vara mycket försiktig. Skyddsombudet kan man kontakta men det är då viktigt att förstå att denne är rädd om sitt arbete och vågar inte alltid ställa sig på den mobbades sida Det bästa man kan göra om det inte gått för långt är att ta sig därifrån utan att säga något innan den nya anställningen är tryggad Är det en seriemobbre som styr stället har man ingen chans att få hjälp Denne ligger hela tiden före och har oftast underminerat den mobades rykte redan innan vedebörande riktigt har förstått vad som pågår bakom ryggen. Det kan tom vara så illa att mobbaren förföljer sitt offer även när denne slutat. I mobbningsorganisationer är cheferna ofta fega och okunninga så om man föröker få hjälp av dem kan det i stället få motsatt effekt.Så se upp Det kan vara en farliga orgnisation man befinner sig i om mobbning pågår. Korruption och nepotism är mycket vanligt i dessa nästen och den styrande eliten håller samman för att få bort en whistleblower som vill göra ett bra arbete.Tro inte att du är ensam Troligvis har mobbning pågått i många år för att eliten skall kunna behålla sin makt. Kanske du kan göra en försiktig undersökning bland tidigare anställda som plötsligt slutat – men se upp. Mineringen kan vara heltäckande . Var försiktig och tro inte att det är ditt fel . Det är det inte.

    16 augusti 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörer vid whiteboard

15 procent högre ingångslön för kvinnor – och fritt val av risk i tjänstepensionen

Inför ojämställda ingångslöner till kvinnors fördel för att få bort löneskillnaden mellan kvinnor och män. Det är ett av förslagen till höstens Ingenjörsfullmäktige, där 10 motioner handlar om lön och pension.
Fler artiklar