Volvo Cars neddragning: Fartblindhet och agila metoder bland förklaringarna

Volvo Cars
Foto: Volvo Cars

Det finns en rad förklaringar till att Volvo Cars vill minska antalet anställda med 1 300 personer, menar ordföranden för Akademikerna. Från strukturförändringar till en ny produktutvecklingschef och ledningens skepsis mot agila metoder.

När Ingenjören intervjuar ordföranden för Akademikerna på Volvo Cars, Fredric Lundkvist, är det dagen efter att neddragningarna tillkännagetts. Då har han inte hunnit prata med så många medlemmar. Men några ”Inte nu igen” och ”Jag såg det komma”, har han ändå hört.

Fredric Lundkvist konstaterar att nivån på neddragningen är liknande den för tre år sedan, våren 2020, när Volvo Cars sade upp anställda.

Då var det i slutänden 650 personer som fick sluta – varav 600 med frivilliga avtal och 50 som faktiskt blev uppsagda.

– Jag tror att det kommer att se ungefär likadant ut den här gången. Men det handlar mer om struktur nu, vilka roller ska vi ha kvar?

Gasat för mycket

Han ser många förklaringar till neddragningen. En är att företaget anställt i rasande fart och att det blivit en fartblindhet, med rekryteringar som inte alltid var så genomtänkta.

Konsulter på Volvo Cars

En del i neddragningarna antas bli att se över och dra ner på kostnader för konsulter.

Är du konsult på Volvo Cars? Så här kan du få hjälp:

”Alla som berörs oavsett om man är anställd eller konsult har möjlighet att få stöd och hjälp. Av sin Akademiker-förening eller om sådan inte finns så kontaktar man Sveriges Ingenjörers rådgivning”, säger Jennifer Nilsson Fridell, på Sveriges Ingenjörer i Göteborg.

– Jag tror att neddragningen är en mix av att ”de här vill vi göra oss av med” och ”den här delen ska vi inte göra längre”.

Fredric Lundkvist säger att han är oerhört besviken på företaget – både för att man ”gasat för mycket” på det här sättet, trots frågor från facket om man inte borde hålla igen. Och även för att företaget inte kompetensutvecklat fler.

– Vi kom överens om en process för ”competence shift”, att utifrån vad vi ska göra mer av se till att den som behöver ställa om till det får ”upskilling”. Eller att man gör ett snyggt avslut för dem som inte kan ställa om. Men företaget har inte mäktat med det.

Ny produktutvecklingschef och agilt arbetssätt

Men det finns fler möjliga förklaringar, enligt Fredric Lundkvist. En är att man har en ny produktutvecklingschef som så klart vill genomföra sina idéer och kan ha åsikten att saker inte görs effektivt. En annan är att man satsat på agila arbetssätt.

– Högt upp i organisationen pekar man på att det finns ineffektivitet i att jobba agilt. Men man har alltid ineffektivitet i alla processer.

Att neddragningarna skulle handla om personer som bara har kompetens inom diesel- och bensinmotorer, håller Fredric Lundkvist inte med om, den delen har redan lagts ut i ett separat bolag.

Se kompetensen hos de anställda

Vilka som får sluta den här gången vet Fredric Lundkvist inte.

– Det kan bli en hel del akademiker, men vi är inte där än.

Nu startar samtalen mellan facken och företaget. Fredric Lundkvist hoppas på två saker: Det ena är att företaget behåller rätt kunskap och att man tittar på folks kompetens och ser hur de, med kompetensutveckling, kan passa in i det som företaget behöver.

Det andra är att de som i slutänden behöver lämna företaget gör det med bra överenskommelser och att de sedan snabbt hittar nya jobb. Och här är Fredric Lundkvist optimistisk.

– Av dem som fick ett erbjudande förra gången, i början av pandemin, fick alla nya jobb inom rimlig tid. Och nu är arbetsmarknaden stark i Västsverige. Så jag är inte superorolig.

4 kommentarer

 • Jari Aho

  Och att lämna Agile är det ju kanske ? inte frågan om snarare att lämna ett ganska konstgjort man kallar för LeanAgile? LeanAgile är i sig motsägelsefullt?

  30 oktober 2023
 • Jari Aho

  SAFe är ju ganska ineffektivt! Ska Ni ändra Er Agila filosofi?

  20 oktober 2023
 • Björn Magnusson

  I artikeln anges ”Ny produktionschef och agilt arbetssätt
  Men det finns fler möjliga förklaringar, enligt Fredric Lundkvist. En är att man har en ny produktutvecklingschef som så klart vill…”

  Fråga: Är det produktionschef eller ny produktutvecklingschef, vad avses?

  11 maj 2023
  • Karin Thorsell

   Tack för att du uppmärksammande oss på felskrivningen. Produktutvecklingschef ska det vara och är nu rättat. Ursäkta felet. /Karin Thorsell, redaktionen

   11 maj 2023

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

Fackföreningar på arbetsplatser, vad gör de egentligen? Kan de stoppa förslag som arbetsgivaren vill genomföra? Och hur kan de hjälpa medlemmarna? Ingenjören har träffat Akademikerföreningen på Cytiva i Uppsala.   
Fler artiklar