Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSajt tipsar om billigaste bilverkstaden

Sajt tipsar om billigaste bilverkstaden

Att laga och serva bilen kan bli en dyr historia. Speciellt när man har ont om tid och inte hinner ringa runt och jämföra priser. Men lugn, nu finns sajten som gör jobbet åt dig.

Det är Daniel Resh och Pawel Boniecki som båda pluggar till civilingenjörer på KTH som har ägnat sommaren åt prisjämförelsetjänsten bilservicepriser.se.

Daniel Resh och Pawel Boniecki.

– Tanken kom för ett år sedan då jag skulle reparera bilen, jag hann bara ringa ett par stycken verkstäder och kunde konstatera att priserna skilde sig väldigt mycket åt, säger Daniel Resh.

Hur fungerar då webbtjänsten?

– Ja, det är ingen avancerad sajt men det behöver den ju å andra sidan inte vara för att bli användbar, säger Daniel och förklarar att man knappar in bilmärke, modell, motortyp, kommun och vilken service man vill ha utförd så ger bilservicepriser.se en lista över bilverkstäder med kontaktuppgifter och vad de tar i arbetskostnad för att utföra servicen. Och priserna kan ibland variera för samma typ av arbete. Ett kamremsbyte på en Renault Clio 1.4 kan kosta allt från 1 736 kronor till 7 130 kronor.

Varför kan priserna skilja sig så mycket åt?

– De auktoriserade verkstäderna är dyrare eftersom de använder originaldelar, har högre driftkostnader och har den senaste utrustningen men om man exempelvis måste göra ett motoroljebyte så kanske man inte behöver gå till en märkesverkstad utan då räcker det att man går till Kalle på hörnet och betalar en bråkdel av priset, säger Daniel och tillägger att deras sajt än så länge enbart har prisuppgifter om arbetskostnaden (bortsett från Volvo där även materialkostnaden ingår).

– Volvo är det vanligaste bilmärket så vi började med det. Vi har dock inte hunnit med fler bilmärken ännu. Att samla in data för reparationskostnaden har varit tidskrävande. Vi kommer att lägga in priser för delar för fler bilmärken- och modeller, säger han.

Den andra versionen av sajten planerar killarna att lansera i januari och då kommer förmodligen även verkstäder i Göteborg och Malmö att finnas med.I den första versionen ingår bara Stockholmsområdet.

Anna Eriksson

 

 

 

10 KOMMENTARER

  1. Den absolut skickligaste och mest kreativa mekaniker som fordonsbranschen begåvats med är tvelöst Lotta Rausenstierna på LFV som blev landets första och enda kvinnliga 1.e mek. på 90 talet. En stor förlust att mista henne då hon lämnade verkstadsgolvet och blev präst.

  2. Terra: Vad är det som inte fungerar? Om din bil inte finns med så kan vi med största sannolikhet lägga till den, mer information om detta finns på hemsidan.

  3. Vi hade planerat att ha med fler städer i denna Betaversion, men tiden har helt enkelt inte räckt till. Självfallet jobbar vi på att lägga till fler städer, näst på tur är Göteborg och Malmö.

    Det är som sagt viktigt att hålla prislistan uppdaterad, vilket vi kommer se till att den är.

  4. ”Att samla in data för reparationskostnaden har varit tidskrävande.”
    Det kan man ju tänka sig. Men hur ofta kommer Daniel och Pawel att göra detta då, för att hålla prislistan up-to-date? Med en inaktuell prislista blir det ju en svår-använd tjänst…

    • Ja det har ni helt rätt i att det borde ha framgått. Vi lägger till det så snart vi har korrat färdigt. Roligt att ni har fått nyhetsbrevet dock, för det verkar ha varit tekniska problem med utskicket i dag!
      MVH
      Jenny Grensman, chefredaktör

  5. Ni kan ju passa på att nämna i artikeln att det bara handlar om STOCKHOLMS-området, så slipper resten av världen bry sig!!!!!

  6. På sidan kan jag bara välja olika platser i Stockholmsområdet. Detta borde framgå tydligt, både på sidan och i denna artikel.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?