Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSyns du inte jobbar du inte

Syns du inte jobbar du inte

Forskning visar att även företag som uppmuntrar medarbetarna att arbeta utanför kontoret missgynnar de anställda som inte syns tillräckligt ofta på arbetsplatsen.Så programmera mejlen och skicka en hälsning till chefen litet då och då och påminn om att du inte ligger på soffan bara för att han/hon inte ser dig.

Det är forskarna Kimberly Elsbach och Daniel Cable på University of California och London Business School som har forskat på vilka signaler distansarbete sänder ut till chefer och kolleger. De har observerat, intervjuat och utfört kontrollerade experiment för att se hur företag värderar sina anställdas insatser.

Forskarna fann att också chefer som uppmuntrar medarbetare att arbeta från andra ställen än kontoret dömer medarbetares insatser och engagemang i jobbet efter det som på engelska kallar ”passive face time” det vill säga hur mycket personen i fråga syns på arbetsplatsen. Ett av företagen som Daniel Cable studerade var ett teknikföretag i Kalifornien där ledningen uttryckligen bad de anställda att inte sitta inne för ofta på kontoret. Trots det missgynnade cheferna omedvetet dem som lydde uppmaningen.

Försöken tyder på att de anställda som syns på jobbet under normal arbetstid bedöms som pålitliga och ansvarstagande helt oberoende av resultatet av deras närvaro. De som bjuder till extra och är på jobbet sent, före alla andra eller på helgen bedöms som påläggskalvar, folk som vill upp och som verkligen lägger ner sin själ i jobbet. Också det oberoende av resultatet av deras närvaro.

Forskarna drar slutsatsen att fysisk närvaro fortfarande belönas i en tid när de flesta företag förser sina anställda med smarta telefoner, bärbara datorer och andra hjälpmedel för att kunna jobba överallt.

Företag som vill undvika att den som ofta arbetar från andra platser än kontoret missgynnas, bör se till att utvärdera arbetsinsatserna utifrån tydligt uppsatta mål och vara medvetna om att man ofta omedvetet väger in hur mycket någon är närvarande.
Jenny Grensman
Källa: Sloan Business Review

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.